Ezer ember még mindig a lebombázott színházban lehet Mariupolban, az oroszok az ukrán felet hibáztatták az eseményért az ENSZ-ülésen

Legfontosabb

2022. március 17. – 09:12

frissítve

Ezer ember még mindig a lebombázott színházban lehet Mariupolban, az oroszok az ukrán felet hibáztatták az eseményért az ENSZ-ülésen
A lebombázott színház Mariupolban – Fotó: Ukraine Azov Battalion / EYEPRESS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtökön is folytatódtak a tárgyalások az ukránok és az oroszok között, de jelentések szerint továbbra is jelentős a szakadék.
  • A szerdán lebombázott mariupoli színházból csütörtök estig 130 embert sikerült biztosan élve kihozni. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Oroszország az ukrán Azov milíciát tette felelőssé a történtekért.
  • Legalább egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután egy lelőtt rakéta maradványai egy lakóépületet találtak el Kijevben.
  • Már ötvenhárom halottja van a szerda délelőtti csernyihivi támadásnak, amikor egy bomba csapódott egy épületbe, ahol emberek épp kenyérért álltak sorban.
  • Marafában 21-en meghaltak a városi iskolát és művházat ért rakétázásban. Rubizsne városát egész nap és éjjel lőtték, a helyi kormányzó szerint ezekben egy ember meghalt, és öt megsebesült.
  • Ukrajna kilenc humanitárius folyosót nyit csütörtökön, de mindössze 3800 embert sikerült kihozni ezeken keresztül.
  • Az ukránok szerint eddig 107 gyerek halt meg, az amerikai hírszerzés szerint pedig hétezer orosz katona.
  • Volodimir Zelenszkij arról beszélt a Bundestagnak, a szavak semmit sem érnek, „Európában egy népet pusztítanak el”.
  • Putyin beszédében Oroszország „öntisztulásáról” beszélt, ami szerinte megerősíti az országot.
  • Este elkezdődött az ENSZ BT sürgősségi ülése, amit az ukrajnai humanitárius helyzet romlása miatt hívtak össze.
  • Az USA száz kamikazedrónt és nagy hatótávolságú légelhárító rakétákat is küld Ukrajnának.
  • Már a lengyelek is azt mondták, Putyin háborús bűnös.

Szabályos ostrom alá fogja venni Kijevet az orosz hadsereg, és olyan földi pokolra készülnek, ami most Mariupolt jellemzi – mondta Rácz András Oroszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója a Telex szerda esti élő műsorában.


Csütörtökre virradó éjszaka Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben beszélt az ukránokhoz és a nemzetközi közösséghez.

Az elnök arról beszélt, hogy a világnak hivatalosan el kell ismernie, hogy Oroszország terrorista állammá vált, és oroszul is szólt az ellenséges állam közvéleményéhez. A cikkünket itt olvashatja.

Legalább egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután egy lelőtt rakéta maradványai egy lakóépületet találtak el Ukrajna fővárosában, Kijevben – írja a BBC az ukrán katasztrófavédelemre hivatkozva.

A jelentések szerint a rakéta helyi idő szerint hajnali 5-kor csapódott be csütörtök reggel a főváros Darnickij kerületében. A tűzoltók és a mentők a tizenegyedik és magasabb emeletekről evakuáltak legalább 30 embert. Többen a romok alatt rekedtek, őket most keresik.

A következő képeket a mentésről az ukrán katasztrófavédelem posztolta Facebookra.

Itt olvashatja el az éjszaka legfontosabb történéseit.

Kattintson ide, ha szeretné visszapörgetni a március 16.-i háborús percről percre tudósításunkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!