Zelenszkij: Mariupol ostroma olyan, mint Leningrád ostroma volt

2022. március 17. – 02:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökre virradó éjszaka Volodimir Zelenszkij ukrán újabb videóüzenetben beszélt az ukránokhoz és a nemzetközi közösséghez.

Azt mondta, hogy a világnak hivatalosan el kell ismernie, hogy „Oroszország terrorista állammá vált”. Zelenszkij ismét több szankciót sürgetett Oroszországgal szemben, illetve több fegyvert és repüléstilalmi zónát kért Ukrajnának – írja a BBC. Az ukrán vezető azt is elmondta, hogy országa „valódi védelme” az Oroszországgal folytatott tárgyalások sikerének előfeltétele.

„A tárgyalásokon a prioritások teljesen egyértelműek: a háború vége, biztonsági garanciák és szuverenitás, a területi integritás helyreállítása, valamint valódi garanciák és valódi védelem a hazánknak” – mondta.

Zelenszkij azt is leszögezte, hogy valóban sikerült kiszabadítani Melitopol elrabolt polgármesterét, Ivan Fedorovot. Ukrajna kilenc, fogságba esett nagyon fiatal orosz katonát cserélt el a polgármesterre.

„Az orosz katonaság március 11-én elrabolta, és megpróbálta rávenni az együttműködésre. De a mi emberünk ellenállt. Nem adta fel. Ahogy mi mindannyian ellenállunk. Ti mindannyian. Ahogy mi sem adjuk fel. Mert ukránok vagyunk És mindig megvédjük a sajátunkat” – mondta Zelenszkij Fedorovról.

Az elnök Mariupolról is beszélt, ahová elmondása szerint szerdán megint nem sikerült humanitárius segélyt eljuttatni, mert „az orosz katonák nem hagyták abba az ágyúzást” – írja a Guardian.

A támadás ellenére több mint 6000 embernek, köztük 2000 mariupoli gyermeknek sikerült Bergyanszkba menekülnie, attól függetlenül, hogy az orosz csapatok tüzet nyitottak a menekülőkre a Vaszilivka és Kamjanszke közötti útszakaszon. Három felnőtt és két gyerek sérült meg, csodával határos módon nem halt meg senki – mondta Zelenszkij.

A humanitárius segélyekkel kapcsolatban az ukrán elnök azt is mondta, hogy Csernyihivben az orosz katonák kenyérért sorban álló civilekre is rálőttek, 10 ember meghalt. Zelenszkij emellett megerősítette, hogy bombatalálat érte a mariupoli színházépületet, ahol a hírek szerint nagyjából 1200 ember keresett menedéket. Az áldozatok számáról egyelőre nincs hír.

„Megszakad a szívem attól, amit Oroszország tesz a népünkkel, Mariupollal és a donyecki régióval” – mondta.

Az ukrán elnök végül saját nyelvükön szólította fel az oroszokat, hogy tegyék le a fegyvert.

„Oroszország polgárai! Miben különbözik Mariupol ostroma Leningrád második világháborús ostromától?

tette fel a kérdést. Zelenszkij azzal is érvelt, hogy Oroszország nagyobb veszteségeket szenved el, mint korábban Csecsenföldön vagy Szíriában.

„Minden orosz katona, aki leteszi a fegyvert, esélyt kap: esélyt a túlélésre. Kifejezetten azokhoz a sorkatonákhoz szólok, akiket a háború kemencéjébe dobtak. Ez nem a ti háborútok. És a többi orosz katonához is szólok, akikben még mindig ott van az túlélés ösztöne. Tegyétek le a fegyvereiteket. Jobb ez így, mint ha meghalnál a csatatéren, a mi földünkön” – mondta Zelenszkij, aki a korábbihoz hasonlóan azzal zárta a beszédét, hogy több nemzetközi segítséget kért.

A cikk első verziójában az szerepelt, hogy Zelenszkij két beszédet is tartott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!