Ez történt vasárnapról hétfőre virradó éjjel az orosz-ukrán háborúban

Legfontosabb

2022. március 14. – 05:57

frissítve

Ez történt vasárnapról hétfőre virradó éjjel az orosz-ukrán háborúban
Zelenszkij elnök vasárnap egy sérült ukrán katonával szelfizik egy kórházban. Fotó: Ukrán elnöki sajtóíroda / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnapi percről percre tudósításunkat az egész napról itt pörgetheti vissza, a hétfőit pedig ide kattintva találja. És ezek a fontos dolgok történtek vasárnap este 20 és vasárnap reggel 6 óra között:

Ez történt a hadszíntéren

  • Oroszország a Nyugat-Ukrajnában végrehajtott vasárnapi katonai támadásokkal elsősorban az ukrán hadsereg nyugatról érkező utánpótlását akarja elvágni – mondta a német ARD televízióban Wolfgang Richter katonai szakértő. A lengyel határhoz közeli ukrán repülőterek, bázisok alkalmasak a légi úton Ukrajnába érkező fegyverek és áruk fogadására.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este egy újabb beszédben kérte kitartásra népét, bemutatott kórházban fekvő ukrán katonákat, a NATO-t pedig újra arra próbálta rávenni, hogy légtérzárlattal nehezítsék meg az orosz támadásokat. „Ha nem zárják le a légterünket, csak idő kérdése, hogy orosz rakéták hulljanak az önök területére. A NATO területére. A NATO-országok polgárainak otthonaira” – mondta Zelenszkij, utalva a Lengyelországtól alig néhány tíz kilométerre történt vasárnapi orosz támadásra.
  • A Vöröskereszt azonnali tűzszünetet sürget Mariupolban. A kikötőváros lakói hetek óta rémes körülmények között élnek élet és halál között – mondta Peter Maurer, a genfi székhelyű segélyszervezet elnöke. Civilek és katonák holttestei fekszenek az utcán és a romok alatt, a súlyos betegeket nem tudják ellátni. Mariupol több százezer lakosának nincs elég élelem, víz és gyógyszer. A Vöröskereszt segélyszervezet felajánlotta, hogy semleges közvetítőként vesz részt a tűzszüneti tárgyalásokon.
  • Szétlőttek egy középiskolát az oroszok Mikolajivtől nem messze, Zelenogában. A szétlőtt iskolaépületről az ukrán külügyminisztérium Twitteren tett közzé egy videót, aminek hitelességét a CNN ellenőrizte. Bár Ukrajnában most online oktatás zajlik, mégis voltak néhányan az épületben.
  • Ismét háborúellenes tüntetéseket tartottak Oroszországban, országszerte több mint 800 tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség – írta a BBC. Igencsak kockázatos az oroszoknak tüntetni, pénzbüntetést és esetleges börtönbüntetést kaphatnak, ha utcára mennek.

Kommunikációs hadviselés

  • Kína beszállásától, az oroszok támogatásától tartanak az amerikaiak, és belengették, hogy ha mégis segít az oroszoknak Kína, akkor szankciókra és elszigetelésre számíthat. Már az invázió kezdetekor is kérte Kínát Oroszország, hogy adjon hadi eszközöket és fegyvereket, írta ezt a Financial Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva, mondván, a háború harmadik hetére az oroszok kezdenek kifogyni bizonyos felszerelésekből, fegyverekből. Ugyanakkor Washington kínai nagykövete, Liu Peng-jü tagadta ezt, a Reutersnek azt mondta, sosem hallott arról, hogy Oroszország Kínától kért volna harceszközöket az ukrajnai invázióhoz.
  • Hétfő délelőtt, magyar idő szerint 9:30-kor kezdődnek az újabb orosz-ukrán tárgyalások, amelyek videóhívásban zajlanak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a delegáció feladata az, hogy elérjenek egy Putyinnal való találkozót.
  • A Facebook és a Twitter után egy újabb közösségi oldalt, az Instagramot tiltották le az oroszok, hétfő nulla órától már nem is eléhető, és ezzel még egy olyan csatornával kevesebb van, ahol a valósággal találkozhattak volna az orosz polgárok. Az indoklás teljesen más volt: az orosz médiahatóság azt írta, ezzel a lépésükkel biztosítják polgáraik mentális egészségét, és a gyerekeket is megvédik az online zaklatásoktól és sértésektől.

A magyar sereg készen áll

  • A magyar hadsereg is készen áll. Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter katonákat látogatott, és közölte, hogy „a Magyar Honvédség katonái minden eshetőségre felkészültek és szükség esetén képesek azonnal reagálni annak érdekében, hogy Magyarországtól távol tartsák a fegyveres konfliktust.” Azt is mondta a Honvédelem lap beszámolója szerint, hogy „amennyiben a helyzet tovább eszkalálódik, s ha Nyugat-Ukrajnában a háborús helyzet még közelebb kerül hazánk határaihoz, akkor újabb erőket csoportosítunk hazánk keleti területeire, hogy gondolkodjunk hazánk és a magyar emberek biztonságáról.”

Gazdasági hadviselés

  • Vasárnap végleg bezártak Oroszországban a McDonald's éttermek – hasonlóan a Coca-Cola, Pepsi, és Starbucks márkákhoz. Ám ezt egyesek nem nyelik le olyan könnyen. Egy moszkvai Meki-rajongó annyira nem akarta elfogadni, hogy kedvenc gyorsétterme kivonul Oroszországból, hogy a zárás előtt néhány órával odaláncolta magát az egyik üzlet ajtajához.
  • A tej ára majdnem a duplája, a bezáró McDonald's-ok utolsó pitéit tízszeres áron adták el – kezdik megérezni az oroszok a szankciókat. A BBC riportja szerint élelmiszerhiány nincs, de jelentősen drágultak vagy elérhetetlenné váltak műszaki cikkek. Moszkva kávézói és éttermei egyelőre tele vannak, a metró működik, a belvárosi dugók nem tűntek el.
  • Ausztrália is szankcionálja az orosz oligarchákat. Összesen 33 embert sújtottak szankciókkal, köztük a Chelsea tulajdonosát, Roman Abramovicsot, a Gazprom vezérigazgatóját, Alekszej Millert és Dmitrij Lebegyevet, az egyik legnagyobb orosz légitársaság, a Rosszija elnökét.

Még vasárnap történt

  • Vasárnap hajnalban támadás érte a magyar határtól mindössze 180 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszk repülőterét. Ez magyarázhatja a Lviv melletti támaszpont elleni orosz rakétatámadást is, amelynek ukrán közlés szerint legalább 35 halálos áldozata volt, míg az oroszok szerint 180 külföldi zsoldos halt meg. Az oroszok szerint a támaszpont fegyverraktárként is szolgált. Ez volt az eddigi legnyugatabbi orosz támadás Ukrajnában, a támaszpont csupán 17 kilométerre van a NATO-tagállam Lengyelország határától. Az orosz védelmi minisztérium vállalta a felelősséget a támadásért.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!