Döntött a hágai Nemzetközi Bíróság, az oroszoknak azonnali hatállyal fel kellene hagynia az Ukrajna elleni invázióval

2022. március 16. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi bejelentésnek megfelelően szerdán hirdetett ítéletet a szervezet, melyben kimondta, hogy Oroszországnak azonnali hatállyal be kell szüntetni a háborút, mert nem találtak bizonyítékot arra az orosz állításra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár területeken népirtás zajlana az orosz nemzetiségű lakossággal szemben. A testület 13 igen és 2 nem szavazattal fogadta el az ítéletet, csak a kínai és az orosz bírák szavaztak ellene. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren üdvözölte a döntést.

Az orosz offenzíva megkezdése utáni napokban indított ügyben március 7-én már volt egy meghallgatás, de az orosz fél itt nem jelent meg, így csak Kijev képviselője tudta sürgetni a bírákat arra, hogy utasítsa Oroszországot Ukrajna inváziójának leállítására. Terry Gill, az Amszterdami Egyetem katonai jogászprofesszora akkor azt mondta az ABC-nek, szerinte nulla az esélye annak, hogy az oroszok betartanának egy ilyen határozatot és kivonulnának Ukrajnából.

A Nemzetközi Bíróság ítéletei elméletben kötelező erejűek, de semmilyen eszköz nincs a kezükben arra, hogy be is tartassák azokat, ha a vétkes fél nem tesz eleget az ítéletben foglaltaknak. Ha egy ország nem tartja be a bíróság utasítását, a bírák az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulhatnak, ott azonban Oroszország vétójoggal rendelkezik. Ezt pedig használja is, az Ukrajna lerohanását elítélő határozatot is megvétózták a háború kirobbanása utáni napokban. A mostani ítélet így inkább szimbolikus jelentőséggel bír, hasonlóan az oroszok Európa Tanácsból való kizárásához.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!