Az oroszok egyedül maradtak, de megvétózták az Ukrajna lerohanását elítélő határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában

2022. február 26. – 00:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a várakozásoknak megfelelően nem szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát, melyben az Ukrajna elleni orosz inváziót ítélte volna el a testület, miután pedig az öt állandó tag egyikeként az oroszok vétójoggal rendelkeznek, kútba is esett a dolog. Rajtuk kívül tizenegyen szavaztak a határozat mellett, hárman pedig tartózkodott a szavazáson.

Az oroszok vétója nem okozott hatalmas meglepetéseket, már akkor számítani lehetett erre, mikor előző éjjel kiírták a határozatról szóló tanácskozás időpontját, az azonban előzetesen is érdekesnek ígérkezett, hogy Kína, az Egyesült Arab Emírségek és India hogy fog majd dönteni. Ahogy arról ebben a cikkben részletesen is írtunk, Kína az orosz támadás óta terel, és élénken figyeli, mit reagál a nyugati világ, és egyelőre a másik két ország sem foglalt egyértelműen állást a kérdésben.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere korábban az oroszokhoz fűződő kapcsolatuk fontosságát hangsúlyozta. Narendra Modi, India miniszterelnöke az invázió megindítása után az erőszak befejezésére szólított fel, csütörtökön pedig egy telefonhívás során is azt mondta Putyinnak, hogy a konfliktust csak őszinte párbeszéddel lehet rendezni, de ők sem igyekeztek elítélni az oroszokat – ahogy azt korábban írtuk, alighanem azért, mert jelenleg nincs jobb opciójuk. Az Egyesült Államok és szövetségesei persze ennek ellenére valószínűleg szerették volna őket is megnyerni maguk mellé, hiába volt egyértelmű az orosz vétó, de végül most sem álltak egyik oldalra sem. A kínai tartózkodás viszont a Guardian szerint sikerként is elkönyvelhető, mert így az oroszok egyedül szavaztak, nem állt melléjük senki:

a lap azt írta, olyan apró módosításokkal nyerték meg maguknak Kínát, mint hogy a condemn helyett a kevésbé erős deplore kifejezéssel ítélték el a támadást, és kivettek egy, az orosz elnökre vonatkozó utalást.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete a szavazás után Twitteren azt írta, hogy az oroszok megvétózhatják ezt a határozatot, de vannak dolgok, amiket nem tudnak megvétózni – szerinte ide tartozik a nemzetközi közösség hangja és elvei, az igazság, az ukrán nép, az ENSZ alapokmánya és a saját felelősségre vonhatóságuk is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!