Zelenszkij: Mariupol ostroma olyan, mint Leningrád ostroma volt

2022. március 17. – 04:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij csütörtökre virradó éjjeli videóüzenetében több témával kapcsolatban is megszólalt.

Először is leszögezte, hogy valóban sikerült kiszabadítani Melitopol elrabolt polgármesterét, Ivan Fedorovot. Ukrajna kilenc fogságba esett nagyon fiatal orosz katonát cserélt el a polgármesterre. Fedorovot Zelenszkij szerint megpróbálták rávenni, hogy működjön együtt az oroszoknak, de ellenállt.

Az elnök Mariupolról is beszélt, ahová elmondása szerint szerdán megint nem sikerült humanitárius segélyt eljuttatni, mert „az orosz katonák nem hagyták abba az ágyúzást” – írja a Guardian. A támadás ellenére több mint 6000 embernek, köztük 2000 mariupoli gyermeknek sikerült Berdjanszkba menekülnie, attól függetlenül, hogy az orosz csapatok tüzet nyitottak a menekülőkre a Vaszilivka és Kamjanszke közötti útszakaszon. Három felnőtt és két gyerek sérült meg, csodával határos módon nem halt meg senki – mondta Zelenszkij.

A humanitárius segélyekkel kapcsolatban az ukrán elnök azt is mondta, hogy Csernyihivben az orosz katonák kenyérért sorban álló civilekre is rálőttek, 10 ember meghalt. Zelenszkij emellett megerősítette, hogy bombatalálat érte a mariupoli színházépületet, ahol a hírek szerint nagyjából 1200 ember keresett menedéket. Az áldozatok számáról egyelőre nincs hír.

„Megszakad a szívem attól, amit Oroszország tesz a népünkkel, Mariupollal, és a donyecki régióval” – mondta.

Az ukrán elnök végül saját nyelvükön szólította fel az oroszokat, hogy tegyék le a fegyvert.

"Oroszország polgárai! Miben különbözik Mariupol ostroma Leningrád második világháborús ostromától?

tette fel a kérdést. Zelenszkij azzal is érvelt, hogy Oroszország nagyobb veszteségeket szenved el, mint korábban Csecsenföldön vagy Szíriában.

„Tegyétek le a fegyvereiteket. Jobb ez így, mintha meghalnál a csatatéren, a mi földünkön” – mondta Zelenszkij, aki a korábbihoz hasonlóan azzal zárta a beszédét, hogy több nemzetközi segítséget kért, és a békés Ukrajna jövőjéről beszélt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!