Németország fegyvereket küld Ukrajnába, súlyos szankció élesedett Oroszország ellen, Kijevben kijárási tilalom van

2022. február 26. – 06:58

frissítve

Németország fegyvereket küld Ukrajnába, súlyos szankció élesedett Oroszország ellen, Kijevben kijárási tilalom van
A kiürült Majdan tér a kijárási korlátozás életbe lépése után – Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kijevben szombat délután 5-től hétfő reggel 8-ig kijárási tilalmat vezettek be.
  • Helyszíni tudósítóink és nemzetközi tudósítások is állandóan felhangzó fegyverropogásról számoltak be péntek éjszaka. Sok városlakó bombatalálattól tartva a metróban tölti az éjszakákat.
  • Kijev központjában találat ért péntek hajnalban egy sokemeletes lakóépületet valahol a tizedik emelet magasságában. Ketten meghaltak, hatan megsérültek. Állványzatokkal próbálták meg stabilizálni az épületet.
  • Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint Ukrajna oldaláról eddig legalább 198 ember vesztette életét, több mint ezren pedig megsérültek.
  • A háború a futballvilágba is beszivárog az orosz milliárdosokon keresztül, Abramovics szombat este lemondott a Chelsea irányításáról.
  • A Kreml szerint Putyin egy időre megállította az offenzívát, ami aztán újraindult. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint a kijevi vezetés elutasította a tárgyalásokat, ami Zelenszkij tanácsadója szerint nem igaz. Ukrajna meghallgatná a tűzszüneti tárgyalásokat, de nem fog elfogadni ultimátumokat.
  • Elkezdték levágni Oroszországot a globális pénzügyi és technológiai hálózatokról, szombat késő este az is eldőlt, hogy több orosz bankot elvágnak a SWIFT nevű, nemzetközi bankközi elszámolási rendszertől.
  • A német kormány arról is döntött, korábbi álláspontjával szöges ellentétben fegyvereket küld Ukrajnába.
  • Orbán Viktor a magyar-ukrán határon járva azt mondta, Magyarország világossá tette, hogy minden szankciót támogatunk, tehát semmit nem fogunk blokkolni abból, amiben az Európai Unió miniszterelnökei meg tudnak állapodni.
  • Folyamatosan jönnek Magyarország felé menekülők, szombat délelőttig több mint 27 ezren érkeztek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán azt írja, hogy a Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

„A főváros szinte azonnal kétezer menekülő embert szállással és étkezéssel tud ellátni. A budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársainktól, az ő elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van”.

A háború elől menekülő emberek ellátására való felkészülés kedd óta intenzív fokozatba kapcsolt, erről tájékoztatta a belügyminisztert, felvették a kapcsolatot a kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel is. A Fővárosi Önkormányzat felkészült arra is, hogy koordinálja a humanitárius segítségnyújtás különböző formáit, budapesti polgárok részéről az elmúlt napokban is sok felajánlás érkezett.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is új pénzügyi szankciókat jelentett be Ukrajna orosz lerohanása után, amik sokkal komolyabbak, mint az első körben meghozott intézkedések. Szankcionálták a legnagyobb orosz bankokat, tizenhárom orosz nagyvállalatra vetettek ki korlátozásokat, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Szergej Lavrov külügyminisztert személyesen is megcélozták.

Elkezdték levágni Oroszországot a globális pénzügyi és technológiai hálózatokról, azonban messze nem mentek el a falig. A legnagyobb kérdés az maradt, hogy meglépik-e a pénzügyi atombombaként emlegetett döntést, vagyis kizárják-e Oroszországot a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből. Bővebben itt>>>

Hamarosan érkezik helyszíni riportunk.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az LMP sajtóosztálya közölte, hogy Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Médiatanácshoz fordul, hogy vizsgálják ki, az MTVA M1 csatornáján csütörtökön elhangzó, az orosz agresszióért lényegében Ukrajnát felelőssé tevő beszélgetések mennyiben felelnek meg a közszolgálatiságnak, a pártatlan, elfogulatlan tájékoztatásnak. Polyák Gábor, az összellenzék médiaprogramjának kidolgozásáért felelős szaktanácsadója pedig azt kérte a Médiatanács elnökétől, hogy azonnal távolítsa el az MTVA vezérigazgatóját, Papp Dánielt, amiért „az állami tévé Spöttlével, Nógrádival és hasonló közveszélyes hazudozókkal harsogja az orosz háborús propagandát”. Erről szóló cikkünket itt olvashatja el.

A lengyel labdarúgó-szövetség vezetője, Cezary Kulesza bejelentette, hogy Ukrajna megszállása miatt a lengyel fociválogatott nem hajlandó lejátszani az orosz csapat elleni világbajnoksági pótselejtező-mérkőzést március 24-én Moszkvában. „Elég a szavakból, ideje cselekedni” – jelentette ki Kulesza. Hozzátette, hogy Lengyelország tárgyal a cseh és a svéd labdarúgó-szövetséggel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elé teendő javaslatról. A döntést támogatják a lengyel játékosok.

Szombat estétől az ukrán honvédelmi minisztériumban telefonos forródrótot nyitnak az Ukrajnában harcoló orosz katonák feleségeinek, szüleinek, családtagjaiknak. Ezen keresztül érdeklődhetnek arról, mi van a hozzátartozójukkal: él-e még, vagy ha halott, hogyan és mikor veheti át a holttestét, ha fogságban van, akkor pedig üzenetet hagyhat neki, írja az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

A forródrót neve: „Gyere vissza élve Ukrajnából!”.

Ukrajna megszállása elleni tiltakozásként számos kanadai italboltban levették a polcokról az orosz vodkát és az egyéb, Oroszországban gyártott alkoholos italokat. A whisky után a vodka egyébként a második legnépszerűbb szeszesital Kanadában. Az ország 4,8 millió kanadai dollár értékben (nagyjából 1,2 milliárd forintnak felel meg) importált alkoholos italokat Oroszországból a 2021-es évben. (Reuters)

Szombat reggelre megtelt a záhonyi vasútállomás váróterme a Ukrajnából érkezőkkel, több mint száz ember vár ott a sorsára, jelentette helyszíni tudósítónk.

A vonatok folyamatosan érkeznek Ukrajnából, így valószínűleg a hajnalban érkezőkkel telt meg a váróterem. Többen nagy bőröndökkel, megpakolt táskákkal ülnek a földeken. Sok köztük a gyerek, az egészen kicsiktől a kamaszokig. A gyerekek futkároznak, játszanak a vasútállomás környékén. Az emberek leginkább magyarul beszélnek, ukránt elvétve hallani a helyszínen.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Kollégánk szerint azok, akiknek nincs útlevele, az általuk „keresztlevélnek” nevezett papírokra várnak a határrendészettől. Ők körülbelül húszan-harmincan vannak. A várakozók között egyébként 18-60 év közötti férfiak is vannak, akik az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt az ukrán Állami Határőrszolgálat Facebook-posztja szerint elvileg nem hagyhatják el az országot. Ketten közülük azt mondták a Telexnek, ők magyar állampolgárok, ezért jöhettek át könnyedén a határon.

A helyszíni tudósításunkat itt olvashatja el.

A moszkvai állami Vszevolod Meyerhold Színház igazgatója Ukrajna megtámadásának hírére közölte, hogy felmond, mivel nem fogadhat el fizetést egy gyilkostól, Putyintól, írja a Hvg. Jelena Kovalszkaja a Facebookon csütörtökön hozta nyilvánosságra döntését, és egyben feketére változtatta a profilképét.

Forrás: Jelena Kovalszkaja Facebook oldala
Forrás: Jelena Kovalszkaja Facebook oldala

Jelena Kovalszkaja Oroszország egyik legnagyobb művészeti felsőoktatási intézményében, a GITIS-en végzett színháztudomány szakon, majd újságíróként kezdett el dolgozni a moszkvai székhelyű Afisha magazinnál, írja róla a Fidelio. 2012-ben nevelési programot kezdett a színházként és kulturális központként működő Meyerhold Centerben, melynek 2013-tól művészeti vezetője, majd 2020-tól igazgatója volt csütörtöki távozásáig.

Pénteken a kortárs orosz irodalom egyik világszerte elismert írója, Ljudmila Ulickaja is elítélte Oroszországot. Mint a 79 éves író közölte, meglátása szerint egyetlen ember és hű cinkosainak „őrülete” irányítja az országa sorsát. Amikor az orosz katonák Kijevet támadják, a fájdalom, a rettegés, és a szégyen tölti el.

Az ukrán egészségügyi minisztérium közlése szerint Ukrajna orosz megszállásában eddig legalább 198 ember vesztette életét, és a halálos áldozatok között 3 gyerek is van. Az Interfax hírügynökség idézte a minisztérium vezetőjét, aki szerint a sérültek száma összesen 1115, köztük 33 gyerekkel. Ahogy a Reuters megjegyezte: itt sem egyértelmű, hogy kizárólag polgári áldozatokról, sebesültekről van-e szó.

Kiürül a moszkvai ukrán nagykövetség, a személyzet Lettországba távozik, onnan dolgozik tovább, közölte a Reuters hírügynökséggel a lett külügyminiszter. Szerinte ez a megoldás a követségi dolgozók kérése volt, ők pedig készséggel beleegyeztek. Biztonsági megfontolásokra hivatkozva nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a nagykövetség dolgozói meg is érkeztek-e már.

A város polgármestere, a korábbi nehézsúlyú ökölvívó bajnok Vitalij Klicsko arról számolt be, hogy szombat reggel hat órával bezárólag 35 ember sebesült meg a kijevi éjszakai támadásokban, köztük 2 gyerek is. Az nem világos, hogy kizárólag civil sérültekre vonatkozik-e a polgármester információja. (Reuters, BBC, Guardian)

Az ukrajnai háború és a nyugati hatalmak által bevezetett, Oroszországot sújtó szankciók maradandó és súlyos következményekkel fognak járni a francia mezőgazdasági ágazatra nézve, mondta a francia elnök, Emmanuel Macron szombaton egy párizsi agrárrendezvényen.

A kereskedelmi korlátozások érintik majd az olyan francia áruk exportját, mint például a bor vagy a gabona, míg az energiaárak emelkedése az állattartókra mér komoly csapást. Macron szerint kidolgoznak egy tervet, lesznek intézkedések a gazdák megsegítésére.

(Reuters)

A mentésben részt vevőknek pedig ilyenkor fedezékbe kell vonulniuk, ahogy a fotókon is látszik:

Fotó: Gleb Garanich / Reuters Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

„Sorsdöntő pillanat, hogy egyszer és mindenkorra lezárjuk a régóta tartó vitát, és döntsünk Ukrajna EU-tagságáról” – írta Volodimij Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren.

Zelenszkij a bejegyzése szerint az EU további segítségnyújtásáról és az „ukránok hősies küzdelméről” beszélgetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

Egy találatot kapott lakóépületet oltanak Kijev külvárosában:

Fotó: Gleb Garanich / Reuters Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Lengyelország, Litvánia és Németország vezetői összeülnek szombaton Berlinben a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kezdeményezésére, hogy Oroszország elleni szankciókról tárgyaljanak, közölte a Twitteren Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. A találkozó pontos időpontját nem adta meg. „Az Európai Uniónak haladéktalanul könyörtelenül szigorú szankciókat kell elfogadnia Oroszország ellen” – írta a szóvivő.

Elindultunk kijevi szállásunkról busszal a hajnali harcok helyszínére. Egy szemtanú az utcán azt mondta nekünk, hogy Trajescsina környékén zajlanak most épp az intenzív harcok. Ez nincs hozzánk közel, mégis folyamatosan hallunk robbanásokat.

Egy nő sírva hagyja el Kijevet buszon – Fotó: Huszti István / Telex
Egy nő sírva hagyja el Kijevet buszon – Fotó: Huszti István / Telex

A metró épp nem járt reggel nyolc körül, ezért buszra szálltunk, onnan írok most is.

"Én, meg a kollégám maradtunk még a vonalon, lehet, hogy ez az utolsó járat – mondta az imént a kijevi 114-es busz sofőrje. "Hát, munkába jöttem, mégis csak stratégiai szolgáltatók vagyunk!" – mondta büszkén. "Nem aggódom, én már kiféltem magam!"

Fotó: Gleb Garanich / Reuters Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Kijev központjában találat ért hajnalban egy sokemeletes lakóépületet valahol a tizedik emelet magasságában. A helyszíni fotók alapján nagy pusztítást végzett, több lakás külső fala teljesen megsemmisült. A sebesültek, esetleges halálos áldozatok száma egyelőre ismeretlen. Tűzoltók segítettek kimenekülni az épületből sérült túlélőknek.

Az Istagramon szólalt fel a háború ellen az orosz-ukrán származású színésznő, Milla Jovovich. Azt írja, „az országomat és a népemet bombázzák. A barátaim és a családom bujkál. A vérem és a gyökereim Oroszországból és Ukrajnából származnak. Két részre szakadok, ahogy nézem a borzalmakat, ahogy az országot elpusztítják, ahogy a családokat kitelepítik, ahogy az egész életük elszenesedett darabokban hever körülöttük”.

A Kijevben született Jovovich olyan filmekből lehet ismerős, mint Az ötödik elem, Kaptár (Resident Evil) vagy a Monster Hunter.

Zelenszkij elnök a Twitteren közölte, hogy szombat reggel beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel arról, hogy a nekik szánt fegyverek és felszerelések „úton vannak Ukrajnába”. „A háborúellenes koalíció működik!” – írta.

(Zelenszkij Twittere)

Meglehetősen magabiztos üzenettel állt elő szombat reggel Mihajlo Podoljak, aki az Ukrajna ellen invázió harmadik napján arról beszélt, hogy az eddig látottak alapján az országa remek alkupozícióban van. Így aztán szerinte ha elkezdődnek a tárgyalások – márpedig el fognak, mert minden háború így ér véget –, ott már Ukrajna fog diktálni, és feltételeket szabni többek közt Donyeckkel és a Luhanszkkal kapcsolatban is. Podoljak azt is hozzátette, hogy az elmúlt napok alapján egyértelmű a háború forgatókönyve, és elmondta, arra számít, hogy a villámháborúval szerinte kudarcot valló oroszok hamarosan civil célpontokon fogják kiélni a dühüket.

Vagy legalábbis megpróbálják majd, mert mint mondta, ebben meg fogják akadályozni őket.

Podoljak szombaton arról is beszélt, hogy az oroszok megpróbáltak a lehető legtöbb katonai eszközt bevinni Kijevbe, de jelenleg Ukrajna kontroll alatt tartja a fővárost, illetve az azt körülvevő területeket. Arról is beszélt, hogy szabotőrök és kémek is vannak Kijevben, de a hatóságok aktívan dolgoznak a kiszűrésükön. Az ukrán hadsereg hivatalos tájékoztatása szerint Kijevben egy katonai bázis elleni támadást sikerült visszaverniük, szombaton pedig azt is közölték, hogy megsemmisítettek egy két autóból, két teherautóból és egy tankból álló konvojt.

Orosz katonák elfoglalták Melitopol városát – közölte az Interfax és a Szputnyik orosz hírügynökség az ország védelmi minisztériumára hivatkozva.

Melitopol Ukrajna déli részén, Zaporizzsja régióban fekszik. Közepes méretű városról van szó, ami egy kulcsfontosságú ukrán kikötőhöz, Mariupolhoz van közel. Szombaton az éjszaka folyamán a brit védelmi minisztérium már adott arról hírt, hogy a város közelében az oroszok kétéltű hadviselésbe kezdtek, feltehetőleg repülőkkel megpakolt hajókkal kötöttek ki.

(BBC)

Az ukrán elnök rövid szombat reggeli bejelentkezésében azt mondta, hogy olyan álhírek terjednek, melyek szerint azt mondta a hadseregnek, hogy adják meg magukat, de erről szó sincs. Mint mondta, most itt van, és üzeni mindenkinek, hogy nem teszik le a fegyvert és meg fogják védeni a hazájukat és a gyerekeiket.

Váratlan helyről érkezett újabb szankció Oroszország ellen Ukrajna lerohanása miatt: magyar idő szerint szombat hajnalban a Facebook biztonsági irányelvekért felelős szárnyának vezetője, Nathaniel Gleicher bejelentette, hogy letiltják az állami tulajdonú orosz média hirdetéseit a platformon.

Gleicher azt írta, hogy a hirdetések mellett az összes monetizációs lehetőségtől is elvágják ezeket a médiumokat, a tiltás pedig világszerte érvényes lesz. Hozzátette, hogy meg fogják jelölni az állami tulajdonú médiumokat, de ez már eddig is így működött, az RT posztjai alatt például mindig ott virított, hogy egy orosz állami tulajdonú portálról van szó. A Facebook már el is kezdte bevezetni a változtatásokat. Mint Gleicher írta, a továbbiakban is szorosan nyomon követik majd az ukrajnai eseményeket, és megosztják azokat a lépéseket, amelyeket a felhasználóik védelme érdekében hoznak.

Az ukrán országgyűlés egyik képviselője, Kira Rudik, úgy döntött, megtanul kalasnyikovval lőni, hogy megvédhesse a támadás alatt álló Kijevet – írja a Guardian.

A CNN-nek nyilatkozó politikus szerint furcsa érzés, hogy egyik pillanatról a másikra abba kellett hagynia a parlamentben való munkát, és fegyvert kellett ragadnia, hogy megvédhesse Kijevet. Ugyanakkor érezte, hogy tennie kell valamit.

„Ilyenkor kapsz egy fegyvert, és megtanulod, hogyan kell lőni vele. Megérted, hogy össze kell gyűjtened egy ellenálló csoportot, amit mi is megtettünk, és most segítjük hadseregünket az orosz katonák ellen, akik éppen most próbálják elfoglalni Kijevet, miközben önnel beszélek” – mondta Rudik az őt kérdező újságírónak.

Rudik szerint ez az „új valóság”, amit pár napja még szürreálisnak gondolt volna.

„Nem megyünk el. Ez a mi városunk és ez a mi országunk, és egyetlen Putyin-katona sem fogja megmondani, hogyan éljünk” – mondta.

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy segít kimenekíteni az ukrán elnököt, Vlodomir Zelenszkijt Kijevből, hogy elkerülje az életét fenyegető veszélyeket, de ő eddig elutasította a távozást – írja a Washington Post. Zelenszkij marad, annak ellenére, hogy a napokban ő maga mondta, hogy ő Oroszország első számú ellensége, családja pedig a második számú, és szerinte ki akarják őket végezni.

 Ukrainian Presidential Press Service / Reuters
Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

A Post amerikai és ukrán tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek, köztük a CIA igazgatója is figyelmeztették Zelenszkijt a biztonságát fenyegető veszélyre, olyan tisztségviselőket is idéztek, akik szerint orosz merénylőcsoportok már januárban Kijevben tartózkodhattak. Az elnök ennek ellenére döntött úgy, hogy marad az országában. (Washington Post)

Az előző éjszaka robbanásai után szombat éjjel inkább a fegyverropogásé volt a főszerep Kijevben, helyszíni tudósítóink magyar idő szerint hajnal 4 körül több felvételt is csináltak arról, hogy mennyire jól hallatszik már Kijevben is a folyamatos lövöldözés. Huszti István kollégám azt mondta, hogy nehéz megmondani, hogy pontosan hol, milyen messze lőnek, de ő úgy saccolta, hogy a város északi részén, vagy arrafelé zajló tűzpárbajt vett videóra. A szombat hajnali órákban több irányból is számoltak be fegyverropogásról a Kijevben tartózkodó újságírók, reggel pedig utcai harcokra figyelmeztették az ott élőket, és arra biztatták őket, hogy keressenek menedéket és ne menjenek az ablakok közelébe.

A péntek éjjeli-szombat hajnali részletes közvetítésünket ide kattintva érheti el.

Péntek este 21 óra és szombat reggel 6.30 között ezek voltak a legfontosabb események az ukrán-orosz háborúban (amúgy itt nézheti vissza pénteki éjjel-nappali percről percre tudósításunkat).

  • Már virrad Kijevben, egész éjjel folyamatosan harcok dúltak az ukrán fővárosban, helyszíni tudósítóink és nemzetközi tudósítások is állandóan felhangzó fegyverropogásról számoltak be.
  • Huszti István kollégánk a helyszínről bejelentkezve azt mondta, Kijev északi részén folyhatnak a harcok, az Obolonyszkij kerületben. Ezeket a videókat küldte hajnali 3 körül. A Guardian pedig keleti, nyugati és dél-kijevi harcokról írt. Szóval: egész Kijevben zajlott éjjel a csata.
  • Komoly gondok vannak a nettel Ukrajnában. A leállások az ország legnagyobb internetszolgáltatójánál, a GigaTransnál történtek, a nagyobb összecsapások idejében.
  • Kiderült, hogy az amerikaiak ki akarták menekíteni az ukrán elnököt, de ő marad. Annak ellenére döntött így, hogy a napokban ő maga mondta, hogy ő Oroszország első számú ellensége, családja pedig a második számú, és szerinte ki akarják őket végezni.
  • Az ukrán elnök szóvivője azt mondta, Ukrajna készen áll arra, hogy azonnal tűzszüneti és béketárgyalásokba kezdjen Oroszországgal.
  • Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az ukrán elnök hivatalvezetőjének és az orosz külügyminiszternek is felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről. Szijjártó Péter Facebook-videójában arról beszélt, korábban Minszk és Varsó is felmerült lehetséges helyszínként, de egyikből se lett semmi egyelőre. Szijjártó reméli, néhány óra, esetleg pár nap alatt döntést hoznak az ügyben. Részletek itt.
  • Putyin és Lavrov vagyonelemeit befagyasztotta az EU és Kanada is, kérdés, milyen vagyonelemeik lehetnek nekik az EU-ban.
  • A NATO újabb csapatokat küld Kelet-Európába.
  • Magyarország egy nehéz helyzetben lévő ország, van százharmincegynéhány kilométer közös határunk Ukrajnával, Magyarország helyzetét ebben a helyzetben is garantálni kell – mondta Orbán Viktor péntek este a NATO csúcstalálkozója után.
  • Nemzeti segélyvonalat jelentett be a kormányszóvivő a Facebookon, amellyel a Híd Kárpátaljáért összefogást lehet támogatni. Szombattól hívható a 1357-es szám, minden hívás 500 forintba kerül. Ezen kívül egy számlaszámot is nyitott a kormány az adományoknak: 11711711-22222222.
  • Záhonyt is elérte a háború elől menekülők hulláma, az önkormányzat ideiglenes szállást alakított ki számukra a helyi művelődési központban. A záhonyi helyzetről bővebben ebben a cikkben írtunk.
  • Oroszország a várakozásoknak megfelelően nem szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát, melyben az Ukrajna elleni inváziót ítélte volna el a testület. Miután pedig az öt állandó tag egyikeként az oroszok vétójoggal rendelkeznek, kútba is esett a dolog.
  • Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök negyven percet beszélt telefonon azután, hogy Zelenszkij esti tévébeszédében Kijevből azt mondta, Ukrajna „egyedül védi hazánkat”. Nem sokkal később Biden bejelentette: küldenek Ukrajnának 350 millió dollárt.
  • A Facebook is szankciókat vezetett be Oroszország ellen, az állami tulajdonú orosz média nem hirdethet többet a platformon.
  • Ferenc pápa is megszólalt: „A háború a politika és az emberség kudarca” – mondta, és a saját, Fratelli Tutti című írását idézve „szégyenletes kapitulációnak, a gonosz erői előtt elszenvedett keserves vereségnek” nevezte a háborút.
  • Szerbia döntött: nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak. Aleksandar Vučić elnöknek nem volt könnyű dolga, mert országát az Európai Unióban szeretné látni, miközben hagyományosan erős barátságot ápol Oroszországgal.

Azt pedig, hogy péntek napközben mi történt a fronton, ebben az összefoglaló cikkünkben olvashatja el.

A Telex az olvasói támogatásoknak köszönhetően hat tudósítóval van éppen jelen a történelmi események helyszínén: négyen Kijevben, ketten az ukrán-magyar határnál. A helyszíni riportjainkat itt találja meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!