Szombat reggelre megtelt a záhonyi vasútállomás a Kárpátaljáról érkezőkkel

2022. február 26. – 10:16

frissítve

Szombat reggelre megtelt a záhonyi vasútállomás a Kárpátaljáról érkezőkkel
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggelre megtelt a záhonyi vasútállomás váróterme a Ukrajnából érkezőkkel, több mint száz ember vár ott a sorsára, jelentette helyszíni tudósítónk.

A vonatok folyamatosan érkeznek Ukrajnából, így valószínűleg a hajnalban érkezőkkel telt meg a váróterem. Többen nagy bőröndökkel, megpakolt táskákkal ülnek a földeken. Sok köztük a gyerek, az egészen kicsiktől a kamaszokig. A gyerekek futkároznak, játszanak a vasútállomás környékén. Az emberek leginkább magyarul beszélnek, ukránt elvétve hallani a helyszínen.

Kollégánk szerint azok, akiknek nincs útlevele, az általuk „keresztlevélnek” nevezett papírokra várnak a határrendészettől. Ők körülbelül húszan-harmincan vannak. A várakozók között egyébként 18-60 év közötti férfiak is vannak, akik az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt az ukrán Állami Határőrszolgálat Facebook-posztja szerint elvileg nem hagyhatják el az országot. Ketten közülük azt mondták a Telexnek, ők magyar állampolgárok, ezért jöhettek át könnyedén a határon.

Közben a Református Szeretetszolgálat továbbra is vizet, teát és ételt oszt az embereknek.

Fotó: Mizsur András / Telex Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

Egy 16-17 év körüli fiú Csapról érkezett vonattal Záhonyba, a szüleivel együtt menekült el Ukrajnából. Ők Németországba akarnak továbbmenni.

Egy másik család, anya, apa és a kamasz lányuk Csehországba készülnek, mert a férfi eleve ott dolgozik egy gyárban. Azt mondják, már várja őket egy szállás ott, és a rokonságból más is követi őket oda. Velük volt egy tacskó is, akinek minden irata megvolt. Ők most arra várnak, hogy Csehországból megérkezzen egy rokonuk egy kisbusszal, és mennek is tovább.

Többen Nyíregyházára vagy Debrecenbe akarnak tovább menni, de sokuknak nincs pénze vonatjegyre, így egyelőre a vasútállomáson rostokolnak. Az állomás előtti parkolóban kisbuszok parkolnak, amik ezeknek az embereknek segíthetnek továbbállni. A helyszínen van egy lelkész is Tiszavasvárról, aki azt mondta a Telexnek, egy kisbusszal ő is elvisz pár embert Tiszavasvárra.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A záhonyi önkormányzat a vasútállomástól 300 méterre lévő művelődési házban alakított ideiglenes szállást azok számára, akik a háború miatt hagyták el otthonaikat. Néhány óra alatt kellett megszervezniük az emberek elhelyezését, mondta a Telexnek korábban Helmeczi László, Záhony polgármestere. Csütörtök délelőtt még úgy látszott, hogy Záhonyt elkerüli a háború elől menekülők hulláma, délután aztán annyit késtek az ukrajnai vonatok, hogy akik azzal érkeztek, már pont lekésték az utolsó budapesti csatlakozást. Több tucatnyian rekedtek emiatt Záhonyban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!