Ukrajnából menekülök Magyarországra, mit kell tudnom?

Legfontosabb

2022. február 25. – 16:54

frissítve

Ukrajnából menekülök Magyarországra, mit kell tudnom?
Az orosz invázió elől menekülő ukránok a barabási határátkelőnél 2022. február 25-én – Fotó: Szilli Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mióta csütörtök hajnalban Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, az invázió alatt álló országból tömegével érkeznek a határokra, így az ukrán-magyar határátkelőkhöz is menekülő emberek. Kárpátalja irányából egyrészt nyilván ottani magyarokra, másrészt azonban más nemzetiségű, zömében ukrán menekültekre is lehet számítani. Ebben a cikkben a háború elől Magyarországon menedéket keresők könnyebb eligazodásához szükséges információkat szedtük össze.

Most mindenki bejöhet Ukrajna felől

A magyar állampolgársággal (is) rendelkezők (ez mintegy százezer embert jelent potenciálisan) számára a Magyarországra való belépés és itt tartózkodás nem jelentett eddig sem jogi kihívást, de a menekülők többsége feltételezhetően nem magyar. Ők a hatályos jogszabályok alapján gondban lehettek volna, ugyanis menedékkérelmet sem a határon, sem Magyarországon nem lehet benyújtani 2020 májusa óta. (A menekültjogi eljárás átmeneti, törvénybe foglalt szabályai szerint csak a kijevi magyar nagykövetségen lehetne menedékjogi kérelmet benyújtani.) A nem menekültként érkező ukrán állampolgárok pedig érvényes okmányokkal, vízum nélkül csak 90 napot tartózkodhatnak a schengeni övezetben.

Törvénymódosításra lett volna tehát szükség a tömegesen érkező ukrajnai menekültek érdekében. A problémát csütörtökön úgy orvosolta a kormány, hogy veszélyhelyzeti felhatalmazásával élve alacsonyabb szintű jogszabállyal, egy kormányrendelettel felülírta a törvényt. Az azonnali hatállyal életbe lépett rendelet értelmében ideiglenes védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők a menedékjogi törvény egyik pontja szerint, amely kimondja, hogy azok, akik „hazájukból fegyveres konfliktus, polgárháború vagy etnikai összecsapás (…) miatt elmenekülni kényszerültek”, ideiglenes védelemre jogosultak. Ez minden, Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárra, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárra vonatkozik. Az ideiglenes védelem (más néven menedékes státusz) nem ugyanaz, mint a menekültstátusz, lényeges az időtartambeli különbség: az erről rendelkező kormányrendelet szerint ez jelen állás szerint június 1-ig maradhat hatályban, ez azonban a következő időszakban könnyen változhat és feltehetően meghosszabbítják majd.

A lényegi különbség a menekült státuszhoz képest, hogy menedékes státusszal nem lehet dolgozni, a menekült/oltalmazott státusszal igen, hiszen ez utóbbiak gyakorlatilag a magyar állampolgárokkal azonos jogosultságokat biztosítanak. További információkat a különböző védelmi státuszokról a Helsinki Bizottság oldalán lehet olvasni.

A háziállatokat is könnyen be lehet hozni

Ha az ember az egész családjával elhagyni kényszerül az otthonát, természetes, hogy vinné magával az állatait is. Szerencsére erre a helyzetre is lett megoldás, a magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő előírásokat nem teljesítő (mikrochip-el nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére. A feladatot ellátó NÉBIH közölte, a gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatványt kell kitölteni előre, ami ide kattintva tölthető le. Ez a papír biztosítja az állatok nyomonkövethetőségét és a későbbi intézkedés lehetőségét.

Egy ukrán nő macskahordozóval és bőrönddel a kijevi metróban 2022. február 24-én – Fotó: Daniel LEAL / AFP
Egy ukrán nő macskahordozóval és bőrönddel a kijevi metróban 2022. február 24-én – Fotó: Daniel LEAL / AFP

Katonai Adminisztráció alakult Kárpátalján

Ukrajna elnöke megyei katonai adminisztrációk létrehozásáról rendelkezett a napokban, ennek nyomán Kárpátalján is létrejött a megfelelő egység. A megyei adminisztráció vezetője Viktor Mikita. A járási állami adminisztrációkban szintén hasonló jellegű katonai adminisztrációkat hoztak létre, a beregszászi szervet Vitalij Matyij vezeti. A katonai adminisztrációk helyi szinten az önkormányzatokkal együttműködve dolgoznak azon, hogy biztosítsák a létfontosságú létesítmények zavartalan víz- és áramellátását, az evakuáltak esetleges elhelyezését, valamint ellenőrizzék az alapvető élelmiszerek stratégiai készleteit. Beregszász polgármestere, Babják Zoltán azt is közölte, a polgármesteri hivatal éjjel-nappal nyitva áll az emberek előtt.

Beregszászban veszély esetén a következő címeken lehet menedéket találni az alagsori óvóhelyeken: Linner u.2. (kórház), Munkácsi u. 6. (a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció épülete). A városban létrehozták a „szabad szállások adatbázisát” is: Babják Zoltán vonatkozó felhívása alatt hozzászólásban kell jelezni az elérhetőség meghagyásával, ha valaki tud másoknak átmeneti szállást biztosítani.

Hova fordulhatnak segítségért a Magyarországra érkezők?

Magyarországon az elmúlt nap folyamán számos hivatalos és nemhivatalos, alulról szerveződő csoportosulás jelezte, hogy minden segítséget szeretne megadni az Ukrajnából menekülőknek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közölte: bár a hadiállapot kihirdetése óta az intézmények egy része zárva tart Beregszászon, az ő irodájuk változatlanul működik. A karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei szervezik a rászorulók ellátását, de egyelőre nincs sok dolguk, információik szerint a környéken élő családok egy-két hétre való tartalékkal rendelkeznek. Az MMSZ pénteken befogadta, és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első olyan embereket, akik az ukrán válság miatt menedéket kértek, illetve egy család a budapesti Batthyány téri központban is megpihenhetett.

A Magyar Református Szeretetszolgálat már csütörtökön 800 kiló élelmiszert indított az ukrán-magyar határ felé és folyamatosan gyűjti az adományokat. Önkénteseket is toboroztak, de péntekre olyan nagy túljelentkezés lett, hogy ezt felfüggesztették. Lucski Zsófia, a szervezet munkatársa kérdésünkre azt mondta, kollégái csütörtök óta a Nyugati Pályaudvaron fogadják az érkezőket, és legalább 70 fő elszállásolásáról a saját budapesti irodáikban is tudnak gondoskodni – de ennél jóval nagyobb számú, akár 1000 fölötti létszámban férnek el menekültek önkénteseknél, akik az elmúlt napban jelezték náluk, hogy fel tudnak ajánlani helyet. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében aktivizálták magukat a helyi gyülekezetek, mostanra ők is tudnak férőhelyeket adni. Aktuális információkat a szeretetszolgálatok munkatársaitól érdemes kérni, akikkel Záhonynál és Beregsuránynál lehet találkozni, a reformátusok kiadványokkal, tájékoztatófüzetekkel is készülnek, amelyekből kiolvashatók a fontos tudnivalók.

A Katolikus Karitász csütörtöktől a menekültek ellátására készíti fel kelet-magyarországi logisztikai központját és önkéntes csoportjait. Ezzel együtt a A Caritas Ukrajna készen áll a belső menekültek fogadására több helyszínen: Dnyiproban, Poltavában, Zaporizzsjában, valamint a nyugat-ukrajnai Hmelnickijben, Ivano-Frankivszkban, Ternopilben és Lvivben. A Munkácsi Egyházmegyei Karitász szintén fogadja a belső menekülteket Kárpátalján.

Az Age of Hope Alapítvány és a Budapest Bike Maffia közös projektje, hogy az ukrán határhoz közeli települések önkormányzataival összefogva segítik a menekülteket. A cél étel és hasznos holmik eljuttatása valamint szállásadás. Tóth Ákos, az Age of Hope szakmai vezetője a Telexnek elmondta, szendvicsező- és melegedőpontokat hoznak létre a polgármesteri hivatalokkal együttműködésben, ezeken a helyeken lehet majd átvenni a gyűjtések keretében beérkező adományokat. Eddig Záhonyon kívül Barabáson és Lónyán sikerült a helyi közösségi házban ilyen pontokat berendezni, az előbbi kettőn már tábori ágyak is vannak, tehát lehet aludni. Tóthék baba-mama szobák kialakítására is javaslatot tettek az önkormányzatoknak, mert várhatóan sok nő fog egyedül, kisgyerekkel érkezni a következő napokban (a 18 és 60 év közötti férfiakat hivatalosan már nem engedik át a határon). Az első nagy gyűjtés szombaton lesz Budapesten 10 és 14 óra között, a két szervezet elsősorban csomagolt kész szendvicseket, melegétel-konzerveket, tábori ágyakat, gyümölcsleveket, izolációs fóliákat, takarókat, hálózsákokat, termoszokat, babaápolási kellékeket és tisztálkodószereket vár – tehát várhatóan ilyen holmik válnak elérhetővé a következő napokban a határmenti önkormányzatok segítségnyújtó pontjain. Az alapítványok Záhonyban rendezik be a központjukat erre a projektre, további települések, akik csatlakoznának, oda fordulhatnak adománycsomagokért.

A Migration Aid jelezte: annak érdekében, hogy az akár napokon belül kialakuló menekülthullám ne érje őket váratlanul, elkezdték felépíteni azt a civil szervezeti struktúrát, amellyel a 2015-16-os menekültválságban is hatékonyan tudtak segíteni. Ehhez önkénteseket keresnek különféle feladatokra, a szállásfelajánlásokat is várják. A szervezet önkéntesei a határ közeli magyar területeken vizet, élelmiszert, ruhaneműt osztanak majd a rászoruló menekülteknek (de az ilyen tárgyi adományokat csak a jövő hét elején kezdik el gyűjteni, miután a határon pontosan fel tudták mérni az igényeket).

A Menedék egyesület ezen a linken magyarul, angolul és ukránul foglalja össze a jogszabályokat közérthetően.

A Facebookon a legnagyobb alulról szerveződő csoport jelenleg a Segítségnyújtás (Ukrajna) nevű civil kezdeményezés, amely péntek délután már több tízezer tagot számlált. Itt helyi szinten (megyénként, településeként) gereblyézik össze a különféle felajánlásokat, gyűjtőpontokat hoznak létre az adományok összeszedéséhez. A felajánlások olyan tempóban érkeztek, hogy a csoport adminjai egy időre lezárták a kívülről posztolás lehetőségét, cikkünk írásakor, péntek délután még a rendszerezés zajlott. Kerestük a csoport létrehozóit, hogy megtudjuk, milyen módon tervezik eljuttatni az összegyűjtött adományokat a rászorulóknak, amint sikerült elérni őket, frissítjük az információkkal a cikket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!