Zelenszkij: Az ellenség engem jelölt meg első számú célpontként a rendelkezésre álló információk szerint

2022. február 25. – 01:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz invázió fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Csütörtök este hatperces beszédben foglalta össze a nap fejleményeit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki az áldozatok számának ismertetése mellett általános mozgósítást is hirdetett és azt is megpedzegette, hogy ugyan kapnak segítséget nyugatról, de tulajdonképpen egyedül maradtak a hazájuk védelmében. Az elnök arról is beszélt, hogy az ellenség őt és a családját is ki akarja iktatni, de hangsúlyozta, hogy nem tervezi elhagyni az országot.

„Az ellenség engem jelölt meg első számú célpontként, másodikként pedig a családomat.”

– mondta Zelenszkij, de kijelentette, hogy a fővárosban marad a kormányzati negyedben a nélkülözhetetlen kormányszervek tagjaival együtt, és hozzátette, hogy családja is Ukrajnában marad.

Ukrajna elnöke arra is kitért, hogy Oroszország „úgy akarja elpusztítani Ukrajnát, hogy annak vezetőjét pusztítja el először”. Mint mondta, arról is információik vannak, hogy orosz szabotőrök egy csapata elérte a fővárost, Kijevet. Ahogy korábban írtuk, a fővárosban sokan a metróállomásokon húzzák meg magukat, ami amúgy nem is meglepő, hiszen a Kijevben csütörtökön bevezetett kijárási tilalom alatt a metróállomások éjjel-nappal óvóhelyként szolgálnak a lakosság számára.

Zelenszkij hozzátette, hogy habár Oroszország azt ígérte, csak katonai célpontokat fog támadni, ennek ellenére civilekre is csapást mértek: „Embereket ölnek és katonai célpontokká változtatnak békés városokat.” Elmondta azt is, hogy az Ukrajna alá tartozó Kígyó-sziget összes határőrét megölték az oroszok az invázió első napján.

Ahogy azt írtuk, Zelenszkij beszédében jelentette be azt is, hogy az orosz invázió első napján 137 ukrán vesztette életét, és további 306 személy sérült meg. Az áldozatok közül legalább 10 civil. Az elnök azt is hozzátette a Nyugatnak címezve, hogy

„Egyedül vagyunk a hazánk védelmében. Ki fog most velünk együtt harcolni? Hogy őszinte legyek, nem látok senkit.”

Az elnök általános mozgósítást is hirdetett, a 18-60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!