Az ukrán hadsereg azt írta, visszavertek egy orosz támadást Kijevben, több helyen is zajlanak a harcok a városban

2022. február 26. – 04:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex helyszíni tudósítóinak beszámolója szerint az egész városban hallani a fegyverropogást, most már tényleg elérhető közelségben zajlanak a harcok. Huszti István kollégám azt mondta, hogy nehéz megmondani, hogy milyen messze lőnek, de a látottak alapján Kijev északi részén, az Obolonyszkij kerületben, vagy legalábbis arrafelé folyhatnak a harcok. Helyszíni tudósítóink hotelének ablakából így nézett ki az éjszakai helyzet:

A sajtóban keringő információk szerint Kijeven belül elsősorban a Beresztejszka metrómegálló környékére koncentrálódik a tűzharc, az ukrán hadsereg pedig Facebookon arról írt, hogy visszavertek egy orosz támadást a kijevi Győzelem sugárúton (Prospect Peremohy, ukránul Проспект Перемоги), amely átfedésben van ezzel a megállóval. Egyes források szerint még mindig tart a tűzharc a sugárúton. Az ukrán hadsereg legfrissebb tájékoztatása szerint jelenleg is tart a küzdelem Kijev utcáin, de arról nem számoltak be, hogy pontosan hol. Később azt is közölték, hogy a metróállomás közelében az ukrán hadsereg megsemmisített egy két autóból, két lőszert szállító teherautóból és egy tankból álló orosz katonai konvojt.

Korábbi beszámolók szerint a fővárostól nem messze több helyen is harcok folytak. A Kijevtől durván 30 kilométerre délre fekvő Vaszilkivnél heves harcokról számolt be a hadsereg, és azt is közölték, hogy lelőttek egy orosz ejtőernyősöket szállító IL-76-os orosz teherszállító gépet a térségben, de ezt egyelőre nem támasztja alá más forrás. A település polgármestere azt mondta, véres harcok folynak Vaszilkivben, és hozzátette, több száz ukrán sérültről lehet tudni. Kijev északkeleti külvárosában, Trojescsinában is küzdenek egymással az orosz és az ukrán katonák, itt az oroszok célpontja a CHP-6-os erőmű lehet, melynek kiiktatásával meg tudnák bénítani a város áramellátását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!