Egymilliós bírságot kapott az oltás beadását megtagadó háziorvos

2021. március 16. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a Pest Megyei Kormányhivatal a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos praxisára.

Az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is, ezért a kormányhivatal a praxisára egymillió forint egészségügyi bírságot szab ki – közölte a kormányhivatal az MTI-vel kedden.

A Pest Megyei Kormányhivatal folyamatosan gondoskodik a háziorvos praxisához tartozó páciensek beoltásáról, mindenki meg fogja kapni az oltást – emelték ki. Hozzátették: a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, valamint rombolja az egészségügybe vetett bizalmat. A Pest Megyei Kormányhivatal számára sem tolerálható, ha megtagadják az életmentő oltások beadását – írták.

A közleményben idézték Tarnai Richárdot, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, aki azt mondta: „miközben az ország óriási erőfeszítéseket tesz a járvány megfékezésére, elfogadhatatlanok azon romboló cselekedetek és megnyilatkozások, amelyekkel meg akarják akadályozni, hogy Magyarország legyőzhesse ezt a kórt”.

A praxisbírság azt jelenti, hogy nem közvetlenül az orvos fizeti ki a büntetést, hanem lényegében ennyivel kevesebb praxispénzt kap majd az államtól a feladatainak ellátására, azaz ennyivel kevesebből kell majd gazdálkodnia. (A praxispénzből fizeti az asszisztenst, a rendelőt – ha fizetnie kell érte, és a saját munkabérét is.) Amennyiben megbüntetik, csődbe fog menni a vállalkozása, és befejezi a működését, mondta Kiss korábban.

Mint arról korábban beszámoltunk, megtagadta betegeitől a koronavírus elleni oltást Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos, az LMP korábbi országgyűlési képviselőjelöltje. Kiss a páciensei kérésére sem tett eleget kötelezettségének, egyik oltóanyaggal sem hajlandó dolgozni.

Kiss Csaba február végén azt mondta az Átlátszónak, hogy a háziorvosi praxisa nem felel meg az oltóponti kritériumoknak, nem tudja biztosítani, hogy az oltásra érkezők és a rendelésre várakozó betegek ne találkozzanak. Mint akkor mondta, nem vállalja, hogy olyan vakcinákkal oltson, melyeknek nincs európai uniós engedélyük.

„Gyógyszerkísérletben nem veszek részt”

– hangsúlyozta.

Az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm-vakcina nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, de Magyarország már engedélyezte őket.

Frissítés:

Az önkormányzat Erdőkertesen teszi a dolgát, segíti az oltási folyamatot, hogy minél gyorsabban be tudjuk oltani az oltásra várakozó lakosainkat. Konkrét, kézzel fogható munkával támogatjuk az oltási folyamatot – áll Pásztor László, erdőkertesi polgármester lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Eszerint: a rászorulókat saját autóval szállítják az oltópontokra. Hogy minél hamarabb Erdőkertesre érjen az oltóanyag, elmennek a vakcinákért Kistarcsára. Átvállalták a feladatot, így az önkormányzat értesíti telefonon az oltásra váró lakosokat. Oltópontra irányítással oldják meg a Dr. Kiss Csaba háziorvos körzetébe tartozó betegek oltását, ebben a körzetben közel 300 erdőkertesi lakos kapta meg a védőoltást. Az összes vakcinát felhasználták, ami a településre érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!