Erdőkertes háziorvosa megtagadta a vakcinák beadását

2021. március 14. – 12:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtagadta betegeitől a koronavírus elleni oltást Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos, az LMP korábbi országgyűlési képviselőjelöltje – írja az Origo. A kormánypárti lap azt írja, hogy Kiss páciensei kérésére sem tesz eleget kötelezettségének, egyik oltóanyaggal sem hajlandó dolgozni.

Az Origo cikkében először az áll, hogy „óriási pánik alakult ki az oltástagadó orvos miatt a Pest megyei településen, teljesen kiszámíthatatlanná vált, hogy az idős emberek mikor juthatnak hozzá az életmentő vakcinához, ha egyáltalán hozzájutnak.” Aztán pár bekezdéssel lejjebb a következő sorok vannak: a településen összesen két háziorvos praktizál, amíg Kiss Csaba megtagadta az oltások beadását, addig a másik szakember folyamatosan olt, napi 23-30-40 embernek adja be az életmentő vakcinát.

„Gyógyszerkísérletben nem veszek részt”

A 2018-as országgyűlési választáson az LMP jelöltjeként induló Kiss Csaba magatartása nem számít teljesen újdonságnak, február végén ugyanis azt mondta az Átlátszónak, hogy a háziorvosi praxisa nem felel meg az oltóponti kritériumoknak, nem tudja biztosítani, hogy az oltásra érkezők és a rendelésre várakozó betegek ne találkozzanak. „Olyan is volt, hogy az elmúlt évben valaki besétált hozzám, hogy megmutassa, pozitív lett a koronavírus tesztje” – mondta akkor. De arról is beszélt, hogy a rendelőben nincs megfelelő fektetőhelyiség, ahol el tudnának látni valakit, ha rosszul lesz az oltás után.

Mint akkor mondta, nem vállalja, hogy olyan vakcinákkal oltson, melyeknek nincs európai uniós engedélyük. „Gyógyszerkísérletben nem veszek részt” – hangsúlyozta. Az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm-vakcina nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, de Magyarország már engedélyezte őket.

Az erdőkertesi orvos nehezményezte, hogy „külső nyomással” próbálták rávenni arra, hogy álljon be a sorba, miközben azt sulykolták, hogy nem mondhat nemet arra, akar-e oltani. Az Átlátszó akkori információi szerint Erdőkertesen egy másik háziorvos vállalta a lakosok beoltását.

FRISSÍTÉS

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vasárnap délután kiadott egy közleményt, amelyben nem hivatkoznak egy konkrét esetre, de vélhetően az erdőkertesi orvos ügye miatt hangsúlyozzák, hogy a MOK elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, illetve alábecsüli a járvány veszélyességét és az egyéni védekezés jelentőségét. „Ezen kijelentések rombolják az egészségügybe vetett bizalmat és a járvány megfékezésére tett közös erőfeszítéseinket. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége határozottan elhatárolódik a MOK etikai normáival összeegyeztethetetlen tevekénységű, megnyilatkozású orvosoktól” – írták.

Az ATV-nek pedig sikerült elérnie Kiss Csabát, aki azt mondta, az önkormányzat már „megfenyegette” őt, és a tisztifőorvosi szolgálat is szankciókat helyezett kilátásba. Az önkormányzatnál volt arról szó, hogy felfüggesztik a szerződését, a tisztifőorvosi szolgálat pedig bár nem fenyegetett, megegyezni akartak, de Kiss azt vette ki a szavaikból, hogy hatóságként fognak eljárni, és megbüntethetik. Amennyiben megbüntetik, csődbe fog menni a vállalkozása, és befejezi a működését – mondta.

Orbánt is kérdezték róla

Kiss Csabáról Orbán Viktort is megkérdezték a Kossuth Rádió vasárnap reggeli miniszterelnöki interjújában. Orbán úgy fogalmazott, „egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal meg a baloldallal, és a baloldal meg nem a vakcina ellen küzd, hanem ellenünk”. Beszélt arról is, hogy egy háziorvos látja, hogy ha kevesebb embert oltanak be, akkor többen halnak meg a vírus okozta betegségben, Orbán nem tudja, hogy egy háziorvos hogyan számol el a lelkiismeretével ennek tudatában. De most nem a felelősségre vonás ideje van itt, hanem a munkáé, tehát a miniszterelnök szerint most az az elsődleges, hogy az ország minden pontján, akár Erdőkertesen is hozzájussanak az emberek az oltáshoz.

Majd azt mondta, a baloldalnak, és „az eszement orvosoknak” is abba kell hagyniuk az oltásellenes kampányt. „Bocsánat, hogy így beszélek róluk, de akik elvesztették a józan eszüket orvos létükre, nekik is abba kell hagyni az oltásellenes kampányt.”

Próbáltuk elérni Kiss Csabát, de eddig nem jártunk sikerrel, mint ahogy Erdőkertes polgármesterét, Pásztor Lászlót is kerestük, de ő sem reagált. Az LMP-t is megkerestük, akik közölték: Kiss Csaba nem tagja a pártnak. Az LMP vasárnap reggel kiadott egy közleményt, melyben azt írják, „Az LMP teljes politikai közössége arra kér minden magyar embert, hogy regisztráljon a koronavírus elleni oltásra, és ha megkapja a lehetőséget, oltassa be magát. (…) Az LMP bízik az összes, OGYÉI által jóváhagyott oltásban, bízunk a magyar szakemberekben, mivel az összes oltás jobb, mint a betegség.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!