El a kezekkel a sajtótól! A kormány most a független médiát vette célba, de az igazságot nem lehet betiltani. Amíg velünk vagytok, mi is létezni fogunk, köszönjük, hogy támogatásoddal és adód 1%-ával segíted a munkánkat! Már a támogatónk vagy?
Jelentkezz be!
Támogatás! Elrejtés

Tudsz róla, hogy van vízlábnyomod? Érdekességek a víz világnapján

2025. március 22. – 09:55

Tudsz róla, hogy van vízlábnyomod? Érdekességek a víz világnapján
Forrás: GettyImages

Másolás

Vágólapra másolva

A karbonlábnyomról már mindenki hallott, de tudtad, hogy van vízlábnyomod is? A víz világnapja alkalmából utánajártunk, miből áll egy átlagos ember vízlábnyoma, tippeket adunk, hogyan lehetne a legegyszerűbben csökkenteni azt, és sok-sok tényt és érdekességet is megosztunk a vízzel és az ásványvízzel kapcsolatban.

Vízlábnyomunk legkevésbé a napi szinten elfogyasztott folyadék mennyiségétől függ. Minden, minket körülvevő tárgynak van vízlábnyoma, a karbonlábnyomhoz hasonlóan: a laptopnak, amin dolgozunk, az épp elfogyasztott ebédünknek és a kávénknak, valamint a ruhánknak is – ez utóbbinak ráadásul kiemelkedően nagy. Egyetlen egyszerű rövid ujjú pólóhoz 2700 liter vízre van szükség, csakúgy, mint egy 20 dekás marhahússzelet megtermeléséhez. Ennyi vizet – napi kétliteres fogyasztással számolva – majdnem négy év alatt iszik meg egy ember.

És akkor még nem beszéltünk a zuhanyzáshoz, mosogatáshoz, WC-öblítéshez, kézmosáshoz, öntözéshez és más tevékenységekhez felhasznált vízről. (Akit érdekel, nagyságrendileg mekkora lehet a vízlábnyoma, ezen az angol nyelvű honlapon pár kérdés megválaszolásával könnyen kiszámíthatja.) Egy ember átlagosan napi 105, évi 38 400 liter közüzemi vizet használ a KSH 2022-es adatai szerint, amivel egyébként a víztakarékosabb országok közé tartozunk uniós szinten.

Forrás: GettyImages
Forrás: GettyImages

Kezdjük az alapokkal!

A Föld felszínének mintegy háromnegyedét borítja víz az óceánok formájában, amelyek a kék bolygó teljes vízkészletének 97 százalékát adják – azonban ez emberi fogyasztásra, ipari, mezőgazdasági célokra nem használható, sós tengervíz. A fennmaradó mintegy 3 százalék édesvízkészlet túlnyomó része az Antarktisz jegében raktározódik, így mindössze 0,5 százalék az az édesvízforrás, ami hozzáférhető, ebből gazdálkodik az ipar, a mezőgazdaság és ezt isszuk mi is. Jó hír, hogy az ásványvíz, felszín alatti vízként nem része ennek a szűkös készletnek, hanem még azon felül áll rendelkezésre.

Egyéni szinten

Nézzük, miből áll össze a napi 105 liter vízfogyasztás – az értékek csak hozzávetőlegesek, ennél extrémen több és valamennyivel kevesebb is lehet a fogyasztás.

TevékenységVízigény
Zuhanyzás40-70 liter
Mosogatás kézzel40-60 liter (géppel 10-15 liter)
WC-öblítés10-15 liter
Kézmosás3-5 liter
Mosás40-60 liter

Ha tehát rövidebb ideig zuhanyzunk, nem folyatjuk a vizet fogmosáskor, csak teli mosógépet és mosogatógépet indítunk el, máris sokat teszünk a közvetlen vízfelhasználásunk csökkentéséért.

A közvetett vízfelhasználás már kicsit összetettebb kérdés.

Mivel a globális édesvíz-felhasználás csaknem háromnegyedét a mezőgazdaság veszi fel, nem annyira meglepő adat, hogy egyetlen ember napi élelmiszerigényének előállításához 2000-5000 liter vízre van szükség. Ráadásul az élelmiszerigény a bolygó népességnövekedésével párhuzamosan 2050-ig várhatóan 50 százalékkal nő – ami nagyobb vízigényt is jelent.

Joggal lehet tehát a vizet szűkös erőforrásnak nevezni – már Európában is. 2022-es adatok szerint az Európai Unió lakosságának 41 százaléka, tehát 10-ből 4 ember volt kénytelen szembesülni azzal, hogy az év során legalább egy évszakban nem állt rendelkezésére megfelelő mennyiségű ivóvíz. Ez 2000-hez képest 11 százalékpontos növekedés, és mivel a trend várhatóan folytatódik, egyre többen kényszerülnek majd átmeneti vízszűkével szembesülni az öreg kontinensen is, nem csak a fejlődő országokban.

Napi 10 pohár

Napi vízszükségletünk egyénenként – nemenként, életkoronként és aktivitási szinttől függően – eltérő, de hüvelykujjszabályként megjegyezhetjük a napi 2-2,5 litert, amit ételekből, italokból és tiszta vízből ajánlott magunkhoz venni. Ez utóbbi Magyarországon alapvetően két fajta lehet: ásványvíz és csapvíz. Ezek közül egyedül az ásványvíz eredendően tiszta, minden szennyeződéstől mentes víz, amelyet a kitermelés helyén zárt rendszerben palackoznak. Ezáltal – a csapvízzel szemben, amely számos fizikai, kémiai tisztítási folyamaton esik át – bármilyen utókezelés nélkül fogyasztható. Az ásványvíz csak elismert, védett felszín alatti rétegből származhat és további előnye, hogy ásványi anyagokat állandó összetételben, a címkén is feltüntetett mennyiségben tartalmaznak, tehát mindig pontosan tudhatjuk, hogy mit iszunk. Túlzásba vinni sem lehet, hiszen korlátlanul fogyasztható természetesen élelmiszerről van szó.

Forrás: GettyImages
Forrás: GettyImages

Kék aranyunk

Magyarország kedvező földtani és geotermikus adottságainak köszönhetően termálvíz nagyhatalomnak számít: szinte nincs olyan része az országnak, ahol ne lennének jó vízadó tulajdonságú föld alatti geológiai képződmények. Területének 70-80 százaléka alatt található legalább 30 Celsius-fokos vízkészlet. Mivel a Kárpát-medencében a szilárd földkéreg rendkívül vékony, nem kell mélyre fúrni a termálvízért, már 16-20 méterenként emelkedik 1 Celsius-fokkal a víz hőmérséklete, míg a világátlag ezen a téren 33 méter.

Termálvíznek számít az a mélyről feltörő víz, amelynek hőmérséklete a spontán feltörésnél eléri a legalább 20 Celsius-fokot, a mesterséges fúrásnál pedig a 30 Celsius-fokot. Termálvízben a leggazdagabb az Alföld, a nagyjából 1300 termálforrásunk háromnegyede található itt. Budapesten található a világ fővárosai közül a legtöbb meleg vizű forrás. Tudták ezt a már az ókori rómaiak is: csak a mai Budapest területén 19 fürdőt építettek.

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk a felszín alatti vizeket illetően, válogathatunk a jobbnál-jobb, helyben kitermelt és palackozott természetes ásványvizek és a kikapcsolódásra csábító termálfürdők között is.

A cikk megjelenését a Szentkirályi támogatta

Vágólapra másolva
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!