Türkmenisztánban hivatalosan nincs koronavírus, de a brit nagykövet csak megfertőződött valahogy

2020. december 17. – 08:16

frissítve

Türkmenisztánban hivatalosan nincs koronavírus, de a brit nagykövet csak megfertőződött valahogy
Mintát vesznek egy autóval érkező pácienstől a koronavírus-gyanús esetek szűrésére felállított mobil mintavételező állomáson Szentendrén 2020. december 16-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról csütörtökön.

  • Elhunyt 157 beteg és 2982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.
  • Ebben a cikkünkben jártunk utána, hogy mi az oka annak, hogy az elmúlt időszakban többször is nagyot csökkent nálunk az új fertőzöttek száma?
  • Az Európai Unióban december 27-én kezdenék el beoltani az embereket.
  • A Novavax vakcinájából is rendelhet 100 millió adagot az EU.
  • A Science tudományos folyóirat szerint az oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése.
  • Müller Cecília országos tiszti főorvos kilencedik napja hiányzott az operatív törzs napi tájékoztatójáról, nem tudni miért.
  • Budapest újabb 2500 ingyenes antigén tesztet biztosítana a fővárosiaknak.
  • Emmanule Macron francia államfő is elkapta a koronavírust, a korábban vele találkozó európai politikusok sorra vonulnak karanténba.
  • A japán miniszterelnök megszegte az országos járványügyi ajánlást, amikor hatodmagával ment vacsorázni.

61 éves korában meghalt Harkiv koronavírus-fertőzött polgármestere, Hennagyij Kernesz. A polgármester halálának hírét Ihor Terehov, a harkivi városi tanács titkára megerősítette, aki ügyvivőként fogja ellátni a városvezetői feladatokat a három hónapon belül tartandó előrehozott polgármesteri választásokig. A 61 éves politikus szeptemberben fertőződött meg, romló egészsége miatt a berlini Charité egyetemi klinikára szállították kezelésre, 2010-től volt a második legnépesebb ukrán város vezetője. 2014-ben merényletet kíséreltek meg ellene politikai tevékenysége miatt, lőtt sebet kapott, ami miatt tolószékbe kényszerült. (MTI)

„A koronavírus-járvány alakulása aggodalomra ad okot” – mondta csütörtökön a francia járványügyi igazgató, Jérome Salomon, aki óvatosságra inti a franciákat az év végi ünnepek előtt. A napi esetszám az elmúlt napokban újból emelkedni kezdett, és elérte a 18 ezret. Franciaországban két nappal korábban ért véget a hat hétig tartó általános karantén, amit éjszakai kijárási tilalom váltott fel. A kulturális intézmények és a vendéglátóhelyek kinyitását egyelőre nem engedélyezte a kormány, mert a napi esetszám a teljes zárlat ellenére sem csökkent a tervezett szintre, és a karantén utolsó két hetében 10 ezer körül stagnált. Ez indult a héten emelkedésnek. Az elmúlt 24 órában 18 254 új esetet regisztráltak, ami 639-cel több mint szerdán, és a vírus reprodukciós rátája ismét 1 fölé emelkedett, jelenleg 1,03. Az elhunytak száma szerda óta 258-cal 59 619-re emelkedett. (MTI)

A Twitter a jövőben eltávolítja a felületéről azokat a bejegyzéseket, amelyek hamis vagy félrevezető állításokat közölnek a koronavírus elleni védőoltásról. Az ABC híre szerint az új irányelv a jövő héten lép életbe, a következő év elejétől pedig már figyelmeztetésekkel hívhatják fel a figyelmet a megalapozatlan pletykákon, valamint vitatott, megkérdőjelezhető hitelességű állításokon alapuló tweetekre. A Twitter egyik szóvivője közölte: egészségügyi szakemberekkel egyeztetve határozzák majd meg, hogy mely félretájékoztatások minősüljenek elég károsnak ahhoz, hogy eltávolítsák őket a felületeikről.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervezettnél hat nappal korábban, január 6-án fog dönteni arról, hogy javasolja-e a Moderna koronavírus elleni védőoltásának engedélyezését – jelentette be az ügynökség csütörtökön Amszterdamban. Ezzel a Moderna vakcinája lehet a második, amely megkapja az engedélyt az Európai Unióban. Eredetileg január 12-re tervezték a döntést, de az amerikai gyógyszercég a vártnál hamarabb, már csütörtökön átadta a dokumentáció utolsó részét. Ezek az adatok már az európai piacra történő gyártásra vonatkoznak – közölte az EMA. A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát már a jövő héten jóváhagyhatják. (MTI)

A portugál és a luxemburgi miniszterelnök is karanténba vonul, miután találkozott Emmanuel Macronna, akinek csütörtökön pozitív lett a koronavírus-tesztje. Hasonló okokból lemondja programjait Angel Gurria, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára is. Az OECD főtitkára mellett így már összesen öt európai vezető van karanténban a Macronnal való találkozás miatt. Ők a december 10-11-i uniós csúcstalálkozón érintkeztek a francia államfővel, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ezután hétfőn is találkozott Macronnal Párizsban.

Koronavírus-fertőzésből lábadozik Nagy-Britannia türkmenisztáni nagykövete. A tekintélyelvű közép-ázsiai országban a világjárvány kezdetet óta egyetlen esetet sem regisztráltak hivatalosan. Hugh Philpott a Twitteren csütörtökön azt írta: „Covidból lábadozik”, egy másik bejegyzésében pedig arról számolt be, hogy egy „divatos vírusból” van felgyógyulóban. Az Asgabadban tartózkodó diplomata decemberben részt vett egy piac megnyitóján a türkmén fővárosban. Türkmenisztán azt állítja, hogy az országot nem érinti a koronavírus-járvány. A volt szovjet tagköztársaságban ennek ellenére óvintézkedéseket léptettek életbe júliusban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) küldöttségének látogatása után. (MTI)

Törökországban negyedik napja dönt rekordokat a koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett halálesetek száma, az elmúlt 24 órában 243-an vesztették életüket – közölte a török egészségügyi minisztérium. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 17 364-re emelkedett. A hétfőn 229, kedden 235, szerdán pedig 240 volt az áldozatok száma. Egy nap alatt újabb 27 515 fertőzöttet regisztráltak. A december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, és az egészségügyi szektort sem érintik. Az emberek hétköznap éjszakánként nem, de hétvégén bevásárlás céljából tartózkodhatnak közterületen. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező. A török kormányzat egyelőre nem tervezi szigorúbb intézkedések bevezetését, de december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig szintén kijárási korlátozás lesz érvényben az országban. (MTI)

Az Európai Bizottság a lezárta a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről folytatott megbeszéléseket, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve további akár még 100 millió adag oltóanyag megvásárlását – közölte a testület csütörtökön. Részletek ebben a cikkünkben.

Lemondta hivatalos útjait és önkéntes karanténba vonul António Costa portugál miniszterelnök, mert szerdán találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje csütörtökön. A portugál miniszterelnök hivatala közölte: Costának nincsenek tünetei. A kormányfő a csütörtök reggel elvégzett szűrés eredményére vár. A kormányfő egyelőre videókonferenciák útján folytatja munkáját. Macronnal való találkozása után karanténba vonult az Európai Tanács elnöke is. (MTI)

„A nagy érdeklődésre való tekintettel – lehetőségeinkhez mérten – péntektől folytatjuk és kibővítjük a budapestiek ingyenes koronavírus-tesztelését. Tegnap pár óra alatt betelt a regisztráció a budapestieknek felajánlott 5000 darab antigén tesztes szűrésre. Holnap délután 15 órától újra megnyitjuk a regisztrációs lehetőséget a https://koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio/ oldalon, az eddigieken felül még 2500 budapestinek tudunk lehetőséget adni az ingyenes szűrésre december 19-e és 23-a között a város négy pontján” – jelentette be a Facebookon csütörtökön Budapest főpolgármestere.

Legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a koronavírus-járvány a magyar zeneiparban, mivel a korlátozások miatt a rendezvények háromnegyede elmaradt. A lap értesülései szerint a válság legalább 40 milliárd forintos kiesést okozott az iparágnak, amely 2019-ben még 73 milliárd forint bevételt ért el, 2020-ban viszont elveszítette piacának körülbelül a 60 százalékát. A magyar gazdaságból emiatt kieső teljes jövedelem a 262 milliárd forintot is elérheti. Bővebben itt írtunk erről.

Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá – jelentette be csütörtökön Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Londonban és a vele határos keleti, valamint északkeleti térségekben már szerda óta a hármas készenléti fokozat van érvényben. Szombattól a brit főváros közelében fekvő Bedfordshire, Buckinghamshire, Berkshire és Hertfordshire megyék egész területén, valamint Surrey, East Sussex, Cambridgeshire és Hampshire megyék egyes térségeiben szintén a legmagasabb, harmadik készenléti fokozat lép életbe. Az intézkedés alapján az érintett térségekben be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést. (MTI)

Váratlanul kikötötte a helyi kormányzó, hogy kizárólag negatív PCR koronavírusteszttel utazhatnak be belföldi turisták az indonéziai Balira, ezért több mint 133 ezer járatfoglalást töröltek – közölte Hariyadi Sukamdani, az indonéziai szállodák és éttermek ágazati képviseletének vezetője csütörtökön. A hatóságok korábban csak antitest alapú gyorstesztet kértek a szigetre látogató belföldi turistáktól, ami kevesebb mint tíz dollárba (háromezer forintba) kerül, szemben a legalább hetven dollárba (húszezer forintba) kerülő PCR-teszttel. Sukamdani szerint a járatfoglalások törlésének száma tízszer annyi, mint általában lenni szokott, és ez kb. ezer milliárd rúpia (20 milliárd forint) bevételkiesést jelent a szigetnek, ugyanakkor Délkelet-Ázsián belül Indonéziában van a legtöbb fertőzött. (MTI)

XVI. Károly Gusztáv svéd király borzalmas évként jellemezte 2020-at, és így, az év végéhez közeledve levonta a következtetést, ami szerint az ország megbukott járványkezelésből. Megállapításait az aktuális évet áttekintő tévéműsorban tette, csakúgy, mint az elmúlt években. Svédország hozta Európában a legkevesebb járványügyi korlátozást, sőt, leginkább csak ajánlásokat tettek, emiatt erős kritikákkal is illették az országot. A járványügyi felelős tavasszal elismerte, hogy nem számítottak ennyi halálos áldozatra, de úgy tűnt, majd csak a második hullám során derül ki, az ő utuk volt-e a jó. Mostanra közel 350 ezer fertőzöttje és 7800 halálos áldozata van a járványnak a 10,2 millió lakosú országban. „Azt hiszem, megbuktunk. Nagyon sokan meghaltak, és ez borzasztó” – mondta XVI. Károly Gusztáv. (BBC)

Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke önkéntes karanténba vonul – jelentette be a Twitteren csütörtökön Barendt Leyts, az elnök szóvivője. Michel kedden látogatást tett Emmanuel Macron francia elnöknél, akinek csütörtökön pozitív lett a koronavírustesztje. Michelt kedden negatív eredménnyel tesztelték, de ettől függetlenül óvatossági megfontolásokból az elnök az önkéntes karantént választotta. Michel a Twitteren gyors felépülést kívánt a francia elnöknek. (MTI)

Fotó: John Thys / Pool via Reuters

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen csütörtökön megerősítette, hogy az Európai Unió országaiban december 27-én kezdődik majd a koronavírus elleni vakcina beadása. Ursula von der Leyen a Twitteren egészen pontosan azt írta, hogy szerte az unióban 27-én, 28-án illetve 29-én kezdődik majd az emberek beoltása, és azt is hozzátette, hogy a tagállamok együtt védik meg a lakosaikat, és együtt erősebbek is. Bővebben erről itt.

Hetek óta arra kérik Japánban a helyieket az egészségügyi hatóságok szakemberei, hogy az emelkedő, sőt a járvány kezdete óta mostanában rekordokat döntögető számok miatt mérsékeljék a találkozásaik számát, és csak legfeljebb öten vegyenek részt közös étkezéseken – az ajánlást azonban a napokban épp a japán miniszterelnöknek, Szuga Josihidének sikerült megsértenie, amikor hétfőn megjelent egy steak étteremben hatodmagával Tokióban. Mind a heten 70 év felettiek voltak, a szeptemberben hivatalba lépett Szuga is 72 éves. Bővebben erről itt írtunk.

Megtartották az operatív törzs mai, 12 perces tájékoztatóját, ahol elsorolták a napi adatokat, amelyekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, illetve elmondták a szilveszteri pirotechnikai eszközökre vonatkozó korlátozásokat, amelyekkel pedig itt foglalkoztunk. Elmondták, a látogatási tilalom továbbra is érvényben van a kórházakban, haldoklóhoz, illetve szülő nőhöz azonban köteles az intézmény beengedni a hozzátartozókat. A Hír TV külön rákérdezett, hogy országgyűlési képviselő bemehet-e a látogatási tilalom ellenére a kórházba – minden bizonnyal Hadházy Ákos miatt, aki tegnap Szekszárdon megpróbált bejutni egy kórházba –, de a válasz ugyanaz volt: csak szülő nőhöz és haldoklóhoz lehet bemenni.

Szigorú megszorításokra készülnek az izraeli hatóságok a koronavírus-járvány jelentős erősödése miatt. Már második napja haladta meg az új fertőzöttek napi száma a 2500 főt, és várhatóan a következő napokban eléri a 2500-as heti átlagot, amelynél egy korábbi döntés szerint szigorú megszorításokat kell bevezetni. Jelentősen megnőtt, 2405 volt a súlyosan fertőzöttnek számító vörös településeken kívül talált új esetek száma, ami a járvány szétterjedését jelzi az összes lakossági csoportban és helyen. Az előre bejelentett szigorítások sorában a különösen fertőzött településeken bezárják a kiskereskedelmi üzleteket, a piacokat, az utcára nyíló boltokat is, csak a létszükségleti cikkeket árusító üzletek maradhatnak nyitva, és az iskolák is átállnak a távoktatásra a negyedik osztálytól felfelé, valamint felére csökkentik a közösségi közlekedést. Az egészségügyi minisztérium várhatóan karanténra fogja kötelezni az összes külföldről érkezőt, és nem csak azokat, akik a fertőzöttebb államokból jönnek, miután sokan „zöld” országokban lettek vírushordozóvá. (MTI)

Izraeli orvosok egy felgyógyult beteggel ünneplik a hanukát Tel Avivban december 15-én. Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP
Izraeli orvosok egy felgyógyult beteggel ünneplik a hanukát Tel Avivban december 15-én. Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

75 adag Pfizer-vakcinát kellett kidobni Új-Mexikó államban kedden, mert felmerült a gyanú, hogy nem a megfelelő hőmérsékleten szállították azokat. A kormányzó szóvivője, Matt Nerzig tájékoztatása szerint a 18 szállítmány közül egynél merült fel a hőmérsékletprobléma, a biztonság kedvéért ezeket megsemmisítették. Nerzig tájékoztatása szerint a 75 adagot már pótolták szerdán, azok ezúttal megfelelő hőmérsékleten érkeztek meg, a szakemberek pedig leellenőrizték a hőmérőket, amik ha túl alacsony hőfokot mutatnak, riasztanak. A Pfizer-vakcinákat extra alacsony hőmérsékleten, mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, a logisztikai buktatókról ebben a cikkünkben írtunk. (CNN)

Közzétette szerdán az oltási tervet a brazil egészségügyi minisztérium: a tervezet értelmében a februárban kezdenék meg az oltást, és az első három fázisban körülbelül 50 millió embert oltanának be. Elsőként mások mellett az egészségügyben és oktatásban dolgozók, az őslakosok, a 75 év felettiek, az alapbetegségekkel rendelkezők, a biztonsági erők munkatársai, a szállításban dolgozók kapnának vakcinát. (CNN)

A járványügyi korlátozások miatt a távolságtartás betartásával, helyben kevesebb újságíróval, de nagyobb online készültséggel tartotta meg Vlagyimir Putyin szokásos év végi sajtótájékoztatóját. A főszereplő a koronavírus, amiről Putyin azt mondta: vakcinájuk hatásos és veszélytelen. Bővebben itt írtunk a sajtótájékoztatóról.

A magyar napi halálozásnál jóval kevesebbről, 22 elhunytról számolt be szerdán a koreai járványügyi központ (KDCA), ám az országban eddig ez a legmagasabb napi halálozás a koronavírussal összefüggésben a járvány kezdete óta. Az új halálos áldozatokkal az elhunytak száma 634-re emelkedett. A KDCA sajtóközleménye szerint két egymás követő napon haladta meg az új fertőzöttek száma az 1000 főt az országban, legutóbb 1014 új esetet regisztráltak. Ezek közül 993 helyi fertőzés volt, és a legtöbb új esetet (784) a szöuli régióban regisztrálták, ott, ahol már intenzív ágy is alig van. Hivatalosan eddig 46 453-an kapták el a fertőzést az országban. (CNN)

Pozitív lett a koronavírustesztje David Bernhardt amerikai belügyminiszternek szerdán. Aznap már nem vett részt a kormányülésen. Bernhardt a belügyminisztériumi szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg tünetmentes, és a karantén ideje alatt is folytatja a munkát. Legutóbb Ben Carson, Trump lakásügyi és városfejlesztési minisztere fertőződött meg a vírussal, ő múlt hónapban kórházba is került. Korábban Donald Trump is átesett a fertőzésen. (CNN)

Megfertőződött koronavírussal Emmanuel Macron francia elnök, közölte az Élysée-palota. Macront azután tesztelték, hogy korai tüneteket mutatott. Az elnök a következő hét napban izolálja magát, de a munkát folytatja. A tünetekről nem adtak részletes tájékoztatást. (Sky News)

Ösztöndíj és fizetés mellett jelentős tanulmányi és vizsgakedvezményeket is kapnak azok az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók, akik kiveszik a részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésből. A koronavírus-tesztelésben és a betegellátásban dolgozó fiatalokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek. Az orvos- és egészségtudományi képzésben tanulók önkéntes alapon részt vesznek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűrési és egyéb operatív feladataiban. Ezentúl a fiatalok kirendelés alapján a célzott iskolai, óvodai és hivatali tesztelésekbe, továbbá a kórházak betegellátó tevékenységébe is bekapcsolódtak. (Magyar Nemzet / MTI)

2 982 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 157 beteg, így az elhunytak száma 7 538 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 86 954 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 057 fő. 7 522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. A csütörtöki napon közölt 18362 tesztszámhoz képest 16,2 százalék volt a frissen közölt pozitív tesztek aránya. Bővebben itt írtunk erről.

Több mint egy hónapja megszokhattuk, hogy naponta 4-6 ezerrel emelkedik az igazolt új fertőzöttek száma Magyarországon. Az utóbbi tíz napban azonban háromszor is előfordult, hogy ehhez képest 2000-3000 volt csak a napi emelkedés. Sőt, december 15-én, kedden rekord alacsony volt ez a szám: mindössze 1893 új fertőzöttről érkezett hír. Ilyen alacsony érték utoljára majdnem két hónappal ezelőtt (október 24-én) volt. Ahogy nekünk a szerkesztőségben, úgy olvasóinknak is feltűnhetett a három csúcs és a három mélypont. Ha bárki is azt gondolná, hogy drasztikusan elkezdett volna visszaesni a fertőzöttek száma Magyarországon, és túlvagyunk a nehezén, annak csalódnia kell. Akkor mi az oka a visszaesésnek? Erről itt írtunk bővebben.

Hiába mondta Gulyás Gergely a november 26-i kormányinfón, hogy egyszerűsíteni fogják a százszázalékos táppénz igénylésének folyamatát, a mai napig nem módosították a jogszabályt. A teljes táppénzre azok lennének jogosultak, akik a munkahelyükön kapták el a koronavírust. Ez leginkább a tanárok és az egészségügyi dolgozókra igaz. Csakhogy egyelőre olyan lassan megy a bürokratikus folyamat, hogy a szakszervezetek szerint szinte lehetetlen megszerezni a 100 százalékos táppénzt. Erről hosszabban itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!