Science: Az oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése

2020. december 17. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Covid-19 elleni oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése a Science című tudományos folyóirat szerint. Soha korábban nem dolgozott együtt ilyen nyíltan és ilyen rendszeresen ennyi konkurencia és hasonlóképpen egyedülálló a kormányok, az ipar, a tudomány és a nonprofit szervezetek közös erőfeszítése – idézi az MTI a magazin indoklását.

H. Holden Thorp, a magazin főszerkesztője szerint csak néhány héttel a lapzárta előtt vált nyilvánvalóvá, hogy a hatékony oltóanyag reménye valósággá válik. „A Covid-19 elleni hatóanyag megvalósítása sok elkötelezett tudós mai és múltbéli munkájának a bizonyítéka” – tette hozzá Jon Cohen, a Science tudósítója, aki elsősorban a Moderna és a Pfizer vakcináit méltatja cikkében.

A magazin munkatársai a vakcina gyors kifejlesztése mellett kiemelték a többi lehetséges oltóanyag párhuzamosan futó kutatását és tesztelését is. A gyorsaság ugyanakkor hibákat is okozott és fényt vetett a tudósok és a politikai döntéshozók közötti szakadékokra. „Korai kijelentések születtek a maszkhasználatról és a levegőn keresztül történő terjedésről, amelyeket aztán revideálni kellett. Nyilatkoztak szakértők a televízióban, akik állatkísérletek alapján kérdőjelezték meg az oltóanyag hatékonyságát, ami aztán lényegtelennek bizonyult” – mondta Thorp.

A folyóirat nemcsak a pandémia fejlődését követte figyelemmel, hanem a koronavírus kutatásának mérföldköveit is. A Science megemlékezett 11 kutatóról is, akik 2020-ban koronavírus-fertőzés következtében hunytak el.

Az év további úttörő tudományos munkája a Science szerint az indonéz Celebesz szigetének eddigi legrégebbi barlangfestményeinek a felfedezése, a madarak bámulatos kognitív képességeit bemutató két tanulmány, egy betegség genetikai ollóval (CRISPR) történő gyógyítása első alkalommal, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazása a fehérjék redőződésének előrejelzéséhez. Kiemelték továbbá a globális felmelegedéssel kapcsolatosan tett előrejelzések fejlődését is. Szintén nagy áttörés volt 2020-ban a magnetárok, vagyis neutroncsillagok és a gyors rádiókitörések közötti összefüggés felismerése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!