Sorra vonulnak karanténba az európai vezetők, miután találkoztak a covidos Macronnal

2020. december 17. – 19:16

frissítve

Sorra vonulnak karanténba az európai vezetők, miután találkoztak a covidos Macronnal
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (j) fogadja Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt a párizsi Elysée-palota előtt 2020. július 15-én. Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a koronavírus bekerül a diplomácia vérkeringésébe, ott is komoly fennakadásokat tud okozni. Emmanuel Macronnak csütörtökön pozitív lett a koronavírus-tesztje, és most több más állam vezetője is bajban van, hiszen nemrég találkoztak a francia államfővel.

  • Lemondta hivatalos útjait, és önkéntes karanténba vonult António Costa portugál miniszterelnök.
  • Elővigyázatosságból Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök is bejelentette, hogy hasonló okokból szintén karanténba vonul.
  • Angel Gurria, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára is azt közölte, hogy a szervezet alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen ő is kapcsolatba került Macronnal, ezért karanténba vonul.
  • A Macronnal való találkozás miatt már karanténba vonult Alexander de Croo belga miniszterelnök.
  • Szintén le kellett mondani programjait Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek.
  • Emiatt vonult vissza egy időre a nyilvános szereplésektől Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

A portugál és a luxemburgi miniszterelnök közölte: nincsenek tüneteik, és várják a tesztjük eredményét. A portugál kormányfőnél eredetileg is tervezték a vizsgálatot a Sao Tomé és Principébe, valamint Bissau-Guineába tervezett, december 18-i és december 20-i hivatalos látogatásai előtt, de az utakat most elhalasztották, írja az MTI.

Az OECD főfitkára mellett így már összesen öt európai vezető van karanténban a Macronnal való találkozás miatt. Ők a december 10-11-i uniós csúcstalálkozón érintkeztek a francia államfővel, illetve Charles Michel ezután hétfőn is találkozott Macronnal Párizsban.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!