A japán miniszterelnök megszegte az országos járványügyi ajánlást, amikor hatodmagával ment vacsorázni

2020. december 17. – 12:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetek óta arra kérik Japánban a helyieket az egészségügyi hatóságok szakemberei, hogy az emelkedő, sőt a járvány kezdete óta mostanában rekordokat döntögető számok miatt mérsékeljék a találkozásaik számát, és csak legfeljebb öten vegyenek részt közös étkezéseken – az ajánlást azonban a napokban épp a japán miniszterelnöknek, Szuga Josihidének sikerült megsértenie, amikor hétfőn megjelent egy steakétteremben hatodmagával Tokióban. Mind a heten 70 év felettiek voltak, a szeptemberben hivatalba lépett Szuga is 72 éves, írja a CNN.

Szuga szerdán reagált a történtekre, azt mondta, odafigyeltek a távolságtartás szabályaira, de komoly lelkiismeret-furdalása van a történtek miatt, mert ezzel elbizonytalaníthatja az embereket a helyzet komolyságát illetően. Szuga elmondta azt is, hogy az új fertőzöttek száma az eddigi intézkedések ellenére is magas, a legutóbbi hétvégén 3000 új fertőzöttet regisztráltak, a szakértők pedig felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy közös vacsorák emelik a megfertőződés esélyét.

Szuga a Nippon TV-nek is nyilatkozott, ahol azt mondta, elkésett a vacsoráról, és mindössze annyit tervezett, hogy üdvözli a vendégeket, majd távozik, ám ehelyett negyven percig ott maradt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a vacsora előtt néhány órával jelentette be az országon belüli utazás támogatásának felfüggesztését, hogy mérsékeljék a járványt. Akkor azt mondta, azért vezetnek be korlátozásokat, hogy visszafogják a járvány terjedését, és enyhítsenek az egészségügyi rendszer terhelésén, így mindenkinek egy nyugodt új éve lehet majd Japánban.

Japánban eddig 184 042-en fertőződtek meg koronavírussal, 2688-an haltak meg a betegségben, és 155 547-en gyógyultak meg. A mostani lehet a harmadik hullám Japánban.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!