December 27-én kezdik el beoltani az embereket az Európai Unióban

2020. december 17. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen csütörtökön megerősítette, hogy az Európai Unió országaiban december 27-én kezdődik majd a koronavírus elleni vakcina beadása – írja az Euronews.

Ursula von der Leyen a Twitteren egészen pontosan azt írta, hogy szerte az unióban 27-én, 28-án illetve 29-én kezdődik majd az emberek beoltása, és azt is hozzátette, hogy a tagállamok együtt védik meg a lakosaikat, és együtt erősebbek is. A Bizottság elnökének nyilatkozata nem sokkal azután erősítette meg a hírt, hogy a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn bejelentette: amennyiben az engedélyezés a várt időpontban megtörténik, Németországban december 27-én kezdik el beadni a vakcinát.

Korábban egy sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vakcinákat december 26-tól kezdve küldik az uniós országoknak. A gyógyszerek jóváhagyásáért felelős Európai Gyógyszerügynökség néhány napja jelentette be, hogy december 21-re teszik azt a bizottsági ülésüket, melyen lezárják a Pfizer–BioNTech-vakcina értékelését, egy magas rangú uniós tisztviselő szerint pedig a végső engedélyt 23-án kaphatja majd meg az oltóanyag. A briteknél ez egyébként már december elején megtörtént, de Kanadában és az Egyesült Államokban is már hetekkel ezelőtt biztonságosnak ítélték a készítményt. Nagy-Britanniában azóta durván 140 ezer ember kapta meg az oltást.

Az EU-s vakcinaprogram keretében Magyarország arányosan részesedik majd az Európai Unió által megrendelt 300 millió Pfizer–BioNTech-vakcinából. A magyar esetben tudható, hogy a kormány az oroszokkal és három kínai gyártóval is tárgyalt, és a hivatalos közlés szerint összesen 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, de azok még nem érkeztek be az országba. Özlem Türeci, a BioNTech egyik alapítója elmondta, hogy a maratonnak egyelőre még nincs vége, éjt nappallá téve dolgoznak, hogy legyen elég vakcina, és valószínűleg a karácsonyi időszakban is ezt fogják tenni, hogy elég gyorsan megérkezzen mindenhova az oltóanyag. Elemzők szerint 2021-ben a Pfizer és a Moderna gyógyszercégek összesen 32 milliárd dolláros (mintegy 9,35 ezer milliárd forintos) bevételre tehetnek szert a vakcina révén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!