Az EU 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát szerez be a Pfizertől és a BioNTechtől

2020. november 11. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, mely akár 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól – jelentette be az MTI tudósítása szerint Erik Mamer, az Európai Bizottság szóvivője szerdán Brüsszelben.

A megállapodás kezdetben 200 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé valamennyi uniós tagállamnak, és lehetőséget ad további 100 millió adag igénylésére, ha az oltóanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyult.

A két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag. Az Európai Bizottság ezért arra törekszik, hogy amint elérhetővé válik, alkalmazása Európa-szerte gyorsan megkezdődjék, mondta Mamer.

Mamer azt mondta: ez a negyedik szerződés, amelyet az uniós bizottság koronavírus elleni vakcina beszerzésére köt gyógyszeripari cégekkel. Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, valamint a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket folytat a CureVac és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel (az EU teljes népessége 447 millió).

A Pfizer azt közölte, hogy a szállítások 2020 végéig kezdődnének meg a klinikai vizsgálatok sikerétől és a szabályozó hatósági jóváhagyástól függően. Az Európai Uniónak szállítandó vakcinákat a BioNTech németországi, és a Pfizer belgiumi telephelyein gyártják.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgárnak magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

A Pfizer és a BioNTech hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján 90 százalék feletti hatékonyságot értek el. Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából 50 millió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből. A védelem a kétdózisú oltással 28 nappal az oltás után érhető el.

Szijjártó Péter külügyminiszter az orosz RT televíziónak azt mondta: arra kell törekedni, hogy minél több forrásból lehessen vakcinát beszerezni. A külügyminiszter szerint ezért nem szabad politikai kérdést csinálni a vakcinabeszerzésből, Magyarország így Izraellel és Kínával is folytat tárgyalásokat.

Magyarország szeretne orosz vakcinát venni, ezért decemberben kisebb mennyiséget szállíthatnak ebből, hogy a szükséges magyarországi vizsgálatokat is elvégezhessék. Szijjártó szerint január második felére az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget vásárolhatnak Oroszországtól.

Ebben a cikkünkben azt elemezzük, hogy miközben elkezdtek érkezni a biztató hírek a nyugati világban fejlesztett vakcinákról, a magyar kormány alternatív útvonalon próbál a menet élére vágni: orosz és kínai vakcinák beszerzését, sőt gyártását készíti elő. Ez a különutas stratégia a járványhelyzet miatt jogilag működhet, de kockázatos is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!