Szijjártó: Decemberben jön orosz vakcina, amit itthon tesztelnek

2020. november 11. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arra kell törekedni, hogy minél több forrásból lehessen vakcinát beszerezni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az RT orosz televíziócsatornának. A miniszter Facebook-oldalán elérhető videó fölött az orosz vakcináról a következő felirat szerepel: „Megjelent az orosz oltóanyag félidős jelentése, 92 százalékos a hatékonysága” – olvasható az MTI összefoglalójában.

Szijjártó elmondása szerint abban állapodtak meg Oroszországgal, hogy Magyarország szeretne orosz vakcinát venni, és decemberben kisebb mennyiséget szállíthatnak ebből, hogy a szükséges magyarországi vizsgálatokat is elvégezhessék. Január második felére az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget vásárolhatnak Oroszországtól.

A külgazdasági miniszter úgy látja, a gyártás egy részét Magyarországon végezhetik. Van itt egy olyan cég, amely más vírusok kezelésére gyárt vakcinákat, és ez a vállalat képes lehet átalakítani a kapacitásait úgy, hogy ki tudja venni a részét ennek a vakcinának az előállításából, mondta a miniszter az interjúban.

Magyarország emellett folytatja a megbeszéléseket Izraellel és Kínával is. Nagyon jó az is, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai vállalat is előrelépést ért el, jegyezte meg Szijjártó.

Szijjártó Péter kiemelte: a tavaszi helyzetből fontos tanulságként vonták le, hogy jó, ha minél több forrás áll rendelkezésre. Amikor védőeszközöket és lélegeztetőgépeket akartak venni, csak Kínából tudták ezeket beszerezni – idézte fel.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

A miniszter azt mondta: a kölcsönös tisztelet a legfontosabb most. Ahelyett, hogy politikai alapon támadnák egymást az országok, az együttműködést kellene előtérbe helyezni. A nemzetközi együttműködés lényeges a vakcina szempontjából is – tette hozzá. Nagyon drukkolnak minden cégnek és országnak, amely a vakcina fejlesztésén dolgozik, függetlenül attól, hogy melyikről van szó.

Közölte azt is: nem igaz, hogy az EU-tagállamok ne vásárolhatnának vakcinát az unión kívülről. A jelenlegi szabályozás alapján minden kormány maga dönt arról, hogy milyen vakcinát fogad el a saját országában.

Ebben a cikkünkben azt elemezzük, hogy miközben elkezdtek érkezni a biztató hírek a nyugati világban fejlesztett vakcinákról, a magyar kormány alternatív útvonalon próbál a menet élére vágni: orosz és kínai vakcinák beszerzését, sőt gyártását készíti elő. Ez a különutas stratégia a járványhelyzet miatt jogilag működhet, de kockázatos is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!