Már december 23-án megkaphatja az EU engedélyét a Pfizer-vakcina

2020. december 15. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan december 23-án adja ki az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét – írja az MTI két német lapra, a Bildre és a Frankfurter Allgemeine Zeitungra (FAZ) hivatkozva.

A német kormányzati és brüsszeli EU-s forrásokra hivatkozó beszámolók megjelenésével egy időben Berlinben sajtótájékoztatót tartott Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter, aki az értesülést közvetve megerősítve azt mondta, az egész EU számára „nagyon jó hír”, hogy december 23-ra befejeződhet az EMA vizsgálata. Spahn azt mondta, ugyanazt az EU-s szabályt alkalmazva, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy bármely más, a többieknél gazdagabb nyugat-európai tagállam is megtehette volna, hogy nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, de szerinte „a huszonhetek az összetartás, a szolidaritás útját választották.”

Beszámolója szerint Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása. A 444 kedden azt írta, hogy a budapesti Honvédkórházban körbeküldtek egy levelet, amelyben arról tájékoztatták a dolgozókat, hamarosan megkezdődhet a beoltásuk. A cikk alapján a körlevélben az áll, hogy a vakcina a tervek szerint december 28-án kapja meg az európai engedélyt (bár a friss német hír szerint ez végül már 23-án megtörténhet), és 30-án már érkezik is oltóanyag a kórházba. A Honvédkórházat a Telex megkereste az ügyben.

Frissítés: A Honvédkórház válaszolt a december 30-i oltással kapcsolatos érdeklődésünkre, és tagadták, hogy létezbe olyan körlevél, amiről a 444 számolt be, a cikk tartalmi részére ugyanakkor nem reagáltak, nem derül ki tehát, hogy terveznek-e már 30-án oltani a dolgozók körében. Levelükben az áll:

„Szeretnénk leszögezni, hogy megint álhíreket terjeszt a 444. Nem létezik olyan körlevél, amelyről cikkükben írnak. A védőoltások beadása az oltási terv szerint zajlik majd. Ahogy az több ízben elhangzott már, elsőként az egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók kapják meg a védőoltást, majd a fokozott kockázati csoportba tartozók, köztük a 65 évesnél idősebbek, illetve a krónikus betegek.”

Hozzáteszik még, hogy „az oltásra mindenképpen érdemes regisztrálni, ha beletartozik valaki az elsőbbségi célcsoportokba, ha nem, hiszen a regisztráció épp az igényfelmérést és az oltásra jelentkező elérését szolgálja.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!