Megkapta a brit engedélyt a Pfizer/BioNTech vakcina

Legfontosabb

2020. december 2. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, írja az MTI. Az Egyesült Királyság ezzel a nyugati világ első olyan országa, amelyik hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására. Oroszországban és Kínában már augusztusban engedélyezték helyi fejlesztésű oltóanyagok használatát, de azokat az engedélyeket még a harmadik klinikai tesztfázis megkezdése előtt adták ki, így a lépés már akkor is sok kritikát kapott.

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban elmondta, hogy a kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer/BioNTech-vakcinából. Ez húszmillió ember beoltására elegendő, mivel mindenki két dózist kap. Az első adagokat már december 7-én be is adhatják.

A Pfizer nemrég jelezte, hogy jóváhagyás esetén néhány napon, akár órákon belül el tudja kezdeni vakcinájának nagy-britanniai forgalmazását.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a Sky Newsnak nyilatkozva néhány napja kijelentette: a cég készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást. A vállalat az idei év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcinát tud gyártani.

Ahogy arról a napokban részletesen is írtunk, nagy a verseny a vakcinák mielőbbi beszerzéséért, és az engedélyeztetésben élen járó Pfizer-BioNTech vakcina körül különösen intenzív helyezkedés kezdődött. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szemére is vetette a Pfizernek, hogy az amerikai érdekeket szem előtt tartva, előbb az Egyesült Államokba szállítana Európa helyett, bár a cég a Telexnek azt válaszolta, oda szállítanak először, ahol először megkapják az engedélyt. Jelen állás szerint az Egyesült Államokban december 11-én kezdődhet meg az oltás beadása, míg az Európai Unióban december második felében kaphatja meg a feltételes forgalomba hozatali engedélyt.

A –70 Celsius-fokos hőmérsékletet igénylő Pfizer vakcinájának tárolási és az ebből adódó szállítási nehézségeiről már korábban írtunk, és az európai terjesztésben várhatóan kulcsszerepet játszó frankfurti légifuvarozók közösségének vezetője szerint Magyarország például még nem is áll készen a fogadására.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!