Decemberre két vakcinája is lehet Európának Von der Leyen szerint

2020. november 19. – 23:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Decemberre akár két koronavírus elleni vakcinát is engedélyezhetnek Európában – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este, írja a Politico.


Von der Leyen az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és német partnere, a BioNTech által közösen fejlesztett vakcinára, valamint a szintén amerikai Moderna gyógyszergyár által fejlesztett ellenszerre gondolt, mivel úgy látja, hogy ezek teszteredményei nagyon ígéretesek. „Ha minden jól halad, akkor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közli velünk, hogy a BioNTech és a Moderna már decemberének második felében feltételes forgalomba hozatali engedélyt kaphat” – mondta Von der Leyen az EU vezetőinek sajtótájékoztatóján.

Az EMA vezetője, Emer Cooke szerdán azt mondta, reménykedik abban, hogy még az év végéig jóváhagyják a BioNTech vakcináját, és ha ez megtörténik, akkor az EU-országok megkezdhetik a vakcinák beadását. Brüsszel már 200 millió oltóanyag-dózist vásárolt a Pfizertől és a BioNTech-től, és tárgyalásokat folytatnak a Modernával is 80 millió adag megvásárlásáról.

Von der Leyen azonban hangsúlyozta, hogy az EMA jóváhagyása csak a legelső lépcsőfok, és kezdetben csak kis mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, ezt fontos szem előtt tartani. Azt is elmondta, hogy az EMA naponta folytat hívásokat az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságával a potenciális vakcinák értékelése kapcsán.

A Bizottság elnöke arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Magyarország az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinából is be akar szerezni, – amely Moszkva szerint hasonló hatékony, mint az amerikai és német változat – azt válaszolta, hogy még nem tárgyaltak az EU vezetőivel ennek használatáról, de hozzátette, nem hiszi, hogy az EMA jóváhagyás nélkül az EU-ban használni lehetne az orosz vakcinát.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!