Magyarország egyelőre nem áll készen a BioNTech vakcinájának fogadására a frankfurti szállítmányozók szerint

2020. november 23. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg mindössze 25 ország áll készen a BioNTech-Pfizer vakcina fogadására – mondta az Euronews híradójának Joachim von Winning, a frankfurti légifuvarozók közösségének vezetője. A vakcina terjesztésében a szállítás lehet a legnagyobb akadály, ugyanis -70 fok alatt kell tartani a szállítmányt. Az is megnehezíti a szállítást, hogy nem lehet egy repülőt telepakolni a vakcinával, mert a hűtést szárazjéggel oldják meg, azaz fagyasztott szén-dioxiddal. Repülés közben a szárazjég újra gázzá alakulna, így veszélyesen megnőne a szén-dioxid mennyisége a fedélzeten.

A gyártótól a reptérre hűtött kamionokban szállítanák a rakományt, amit közvetlenül a kifutón rakodnának fel a gépre. Ezzel minimalizálnák annak a lehetőségét, hogy a vakcinák felmelegedjenek, mert az akár tönkre is teheti a védőoltást. A fogadó repterekről ideális esetben azonnal oltóközpontokba szállítanák, ahol négy-öt napig 2–8 fokon tárolhatóak.

Egy másik probléma még, hogy egyelőre nem minden ország tudná fogadni a szállítmányt. Sőt, mindössze 25, amik között például Magyarország, Írország, Brazília vagy India nem szerepel. A frankfurti repülőtér ideális kiindulópont, mert közel van a beszállítókhoz, de Von Winning tart attól, hogy sok országban például feltartóztatják a vámon a gyógyszerészeti készítményeket. A vakcinát azonban nem lehet bármeddig tárolni.

Von Winning szerint akkor lehet majd hatékonyan elszállítani egy adott országba a vakcinát, ha a hatóságok garantálni tudják, hogy a szállítmány nem akad fenn sehol, hanem a reptérről azonnal a megfelelő hűtött raktárakba kerül.

Megkerestük az operatív törzset és az Emmit, hogy Magyarország készen áll-e a vakcina fogadására, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!