32 milliárd dollárt kereshet jövőre a vakcinán a Pfizer és a Moderna

2020. december 11. – 21:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Wal Streeti elemzők szerint 2021-ben a Pfizer és a Moderna gyógyszercégek összesen 32 milliárd dolláros (mintegy 9,35 ezer milliárd forintos) bevételre tehetnek szert a covid-oltóanyag révén – írja a CNN.

A Pfizernek 2020-ban várhatóan 975 millió dolláros bevétele lesz a vakcinából, ami az elemzők szerint jövőre 19 milliárdra nőhet. A Modernához 2019-ben mindössze 60 millió dollár folyt be, a 2021-es évre viszont már 13,2 milliárdot várnak. Utóbbi cég ráadásul szinte teljesen ismeretlen volt ezidáig, de a sikeres vakcinafejlesztés hírére kilőttek a részvényeik (700 százalékos növekedés következett be a hír napvilágra kerülése óta), és most már 62 milliárd dollárra becsülik a vállalat értékét. A hosszabb távú jövő még bizonytalan az oltásból származó bevételek szempontjából, ugyanis egyelőre nem tiszta, milyen gyakran kell majd beadatni az oltást, ha védettek akarunk maradni a koronavírussal szemben, egyáltalán elő fog-e és ha igen, milyen változatokban, milyen rendszerességgel bukkanni a vírus a jövőre várható tömeges oltás után.

A gyógyszercégek óriásbevétele a vakcinafejlesztés körüli etikai vitákat is felszínre hozza, sokan úgy vélik, hogy nem etikus kolosszális vagyonokat profitálni egy százezrek halálát, gazdaságok összeomlását okozó pandémián, miközben állami pénzek is kaptak szerepet a fejlesztésben. Egyes rivális cégek, például a Johnson and Johnson és az AstraZeneca megígérték, hogy nonprofit módon garantálják majd a vakcinát, amíg a járvány tart. „Abszolút elítélendő, hogy olyan cégek, mint a Pfizer és a Moderna, és ezek vezetői megszedik magukat a covid-vakcinákon, amelyek kifejlesztésében ilyen nagy szerepet kapott az amerikai adófizetők pénze” – mondta az Accountable.US nevű betegképviseleti civil szervezet szóvivője, Eli Zupnick a CNN-nek.

A nyerészkedéssel vádolt cégek nem reagáltak ezekre a kommentárokra, de a Pfizer még korábban közleményben jelezte, hogy a saját tőkéjükből kockáztatott több milliárd dollárt a vakcinafejlesztés során, és a teljes folyamatot saját erőből vitte végig. A Pfizer egyébként tényleg nem kért a Trump-kormányzat vakcinafejlesztési támogatásából, ellenben a Moderna igen, hozzájuk 955 millió dollár érkezett a szövetségi kormánytól a projektre.

A vakcinafejlesztés egyébként összességében nem számít jövedelmező műfajnak a gyógyszeriparon belül, erről nemrég Karikó Katalin, a Pfizer vakcinájának kidolgozásában fontos szerepet betöltő magyar kutató is beszélt egy interjúban: ha az összes fertőző betegséget és a rájuk kifejlesztett védőoltások költségét és hasznát egymás mellé tesszük, akkor mínuszos a mérleg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!