Összeomlott az élő zenei piac idén

2020. december 17. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a koronavírus-járvány a magyar zeneiparban, mivel a korlátozások miatt a rendezvények háromnegyede elmaradt, írja a Világgazdaság.

A lap értesülései szerint a válság legalább 40 milliárd forintos kiesést okozott az iparágnak, amely 2019-ben még 73 milliárd forint bevételt ért el, 2020-ban viszont elveszítette piacának körülbelül a 60 százalékát. A magyar gazdaságból emiatt kieső teljes jövedelem a 262 milliárd forintot is elérheti.

A helyzet azért is fájdalmas, mert 2019 rekordév volt. Akkor a magyarországi zeneipar 18 milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert, mint a szabad forgalmú könyvpiac, és már a 164 milliárdos magyarországi filmgyártásból származó jövedelem felét is megközelítette.

Felgyorsult a streaming terjedése

2019-ben az iparág bevételeinek nagy része, 52-55 milliárd forint az élő zenéből származott – a hangfelvételek utáni alig feleennyi volt –, a rendezvénystopot hozó járványügyi korlátozások így a legfőbb jövedelmi forrást apasztották el.

Emellett felgyorsult ugyan az online zenefelhasználás terjedése, a valamilyen streaming-előfizetéssel rendelkezők száma elérte a 400 ezret, de bőven van még hova fejlődni ezen a téren – írják.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!