7500 felett a koronavírus-járvány magyar áldozatainak száma

2020. december 17. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 157 beteg, így az elhunytak száma 7538 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 86 954 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 057 fő. 7522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. A csütörtöki napon közölt 18 362 tesztszámhoz képest 16,2 százalék volt a frissen közölt pozitív tesztek aránya.

December 14. óta jelentősen visszaesett a statisztikában az új fertőzöttek száma. Míg a korábbi napokban rendszeresek voltak a 4-5-6 ezres új esetszámok, azóta egyszer sem ment 3 ezer fölé sem. Hasonló tendenciákat a korábbi hetekben is észre lehetett venni, szóval egyelőre nem érdemes ebből hosszú távra érvényes javulást kiolvasni. Az eltérések hátterében feltehetően adminisztrációs problémák állhatnak, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közlése szerint a hétvégi adatok alapján hétfőn döntenek arról, hogy szenteste meghosszabbítják-e a kijárási tilalom időpontját. Azt viszont biztosra mondta, hogy szilveszterkor nem lazítanak a szabályokon. Kiderült az is, hogy nemcsak nem lehet árusítani tűzijátékot és petárdát, hanem a korábbi évekről megmaradtakat sem szabad felhasználni. Akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján jelentette be, hogy az általános iskolák január 4-től, a középiskolák pedig január 11-én nyitnak újra jelenléti oktatásban, addig az első hét digitális munkarendben folytatódik majd. A téli szünet végén a pedagógusok január 2-án és 3-án az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain vethetik alá magukat gyorstesztelésnek. Januárban is biztosítják az intézmények számára a tisztítószereket, és marad a „testhőmérséklet-mérés” is, mondta az államtitkár. A téli szünetben pedig kitakarítják, fertőtlenítik az intézményeket. Az operatív törzs tájékoztatóján cáfolták azokat a sajtóban megjelent híreket, miszerint megszűnt volna a látogatási tilalom az idősotthonokban. Mint mondták, ez nem igaz, viszont külön rendelkezéssel könnyítenek majd a kapcsolattartáson.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A WHO maszkviselésre szólított fel a családi karácsonyi összejövetelek idejére is. Mint közleményükben írják, az összejöveteleket – amennyiben erre mód van – kültéren tanácsos megtartani, a résztvevőknek pedig ajánlott a maszk viselése és a kölcsönös távolságtartás. Ha beltéren gyűlnek össze, csökkentsék a résztvevők számát, és gondoskodjanak megfelelő szellőztetésről. December elején a világszervezet vészhelyzeti igazgatója eltanácsolta az embereket a karácsonyi ölelésektől, leszögezve, hogy a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járvány idején. A WHO szerint komoly kockázata van egy harmadik hullám elindulásának 2021 első hónapjaiban, amit csak együttműködéssel lehet megelőzni.

A legszegényebb országoknak akár 2024-ig is várniuk kell az oltásra. A 2021-re tervezett oltóanyagok több mint felét lefoglalták 13 gyártótól az olyan nagy jövedelmű országok, mint az Egyesült Államok, Japán vagy Ausztrália, miközben a világ népességének csak 14 százaléka él a gazdagabb országokban – 85 százaléknak szegényebb ország jutott otthonul. A British Medical Journal akadémiai lapban megjelent kutatás szerint a 7,5 milliárd lefoglalt oltóanyag 3,76 milliárd ember vakcinációjára elég. A kutatás szerint ha a gyártók a termelési kapacitás maximumán is teljesítenek, akkor is a világ népességének legalább az ötöde nem jut majd vakcinához 2022 előtt. Ennél borúsabb képet fest egy belső dokumentumra hivatkozva a Reuters cikke: ők azt írják, nagyon nagy a veszélye annak, hogy a szegényebb országoknak akár 2024-ig is várniuk kell az oltóanyagokra.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!