A legszegényebb országoknak akár 2024-ig is várniuk kell az oltásra

2020. december 16. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-re tervezett oltóanyagok több mint felét lefoglalták 13 gyártótól az olyan nagy jövedelmű országok, mint az Egyesült Államok, Japán vagy Ausztrália, miközben a világ népességének csak 14 százaléka él a gazdagabb országokban – 85 százaléknak szegényebb ország jutott otthonul. A British Medical Journal akadémiai lapban megjelent kutatás szerint a 7,5 milliárd lefoglalt oltóanyag 3,76 milliárd ember vakcinációjára elég.

Amikor a kutatás készült, a világ összes koronavírus-fertőzöttjének ötöde amerikai volt, viszont az Egyesült Államok addigra lefoglalt már 800 millió adag vakcinát. Eközben Japán és Ausztrália kevesebb mint az esetek egy százalékát jegyezte, de már opciós szerződésük volt addigra 1 milliárd adagra. A kutatók úgy számoltak, hogy a 13 potenciális vakcinagyártó összesen 6 milliárd vakcina legyártására lesz képes 2021 végéig. A gazdagabb országok ezeknek több mint a felét lefoglalták, a maradékot pedig be kellene osztania a népessé fennmaradó 85 százalékának. A kutatás szerint ha a gyártók a termelési kapacitás maximumán is teljesítenek, akkor is a világ népességének legalább az ötöde nem jut majd vakcinához 2022 előtt, írja a CNN.

Ennél borúsabb képet fest egy belső dokumentumra hivatkozva a Reuters cikke: ők azt írják, nagyon nagy a veszélye annak, hogy a szegényebb országoknak akár 2024-ig is várniuk kell az oltóanyagokra. A WHO COVAX-programja (Covid-19 Vaccine Global Access Facility) volna hivatott kezelni azt a kérdést, hogy az országok között igazságosan osszák el a vakcinákat, egyebek mellett a veszélyeztetettségi fokot is belekalkulálva ebbe. A kezdeményezés célja, hogy megakadályozzák a gazdag országok oltóanyag-felhalmozását.

A WHO célja, hogy a COVAX révén kétmilliárd adag oltóanyagot eljuttasson 2021 végéig a 91 legszegényebb ország legveszélyeztetettebb lakosainak (pontosabban inkább csak 20 százalékuknak), leginkább Afrikába, Ázsiába és Latin-Amerikába. Csakhogy a Reuters birtokába jutott dokumentum szerint erre a célra kevés az esély, egyebek mellett finanszírozási gondok is vannak, de problémát jelent az is, hogy a programot túl hirtelen kellett összedobni.

A COVAX élén többedmagával álló Vakcinaszövetség a Gavi vezetésének szánt belső dokumentumban épp erről ír. A jelentést és más dokumentumok tartalmát december 15–17. között tárgyalják meg a Gavi meetingjén. Az egyik dokumentumban egyenesen azt állítják: ha nem járnak sikerrel, a legszegényebb országok akár 2024-ig is vakcina nélkül maradhatnak. Vélhetően a probléma kezelése miatt kérte fel már múlt hónapban a Gavi a Citigroupot, hogy tanácsot kérjen a financiális problémák megoldására.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!