A Novavax vakcinájából is rendelhet 100 millió adagot az EU

2020. december 17. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság a lezárta a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről folytatott megbeszéléseket, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve további akár még 100 millió adag oltóanyag megvásárlását – közölte a testület csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint a Novavax vállalattal folytatott megbeszélések lezárásával bővült az Európai Unió számára jövőben rendelkezésre álló oltóanyagok portfóliója, az Európai Bizottság ugyanis ez idáig az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve az oltásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A tagállamok fel is ajánlhatnak oltóanyagot alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak vagy átirányítják más európai országokba.

A Novavax biotechnológiai vállalat újgenerációs oltóanyagokat fejleszt súlyos fertőző betegségek kezelésére. Oltóanyaga egy fehérje alegység vakcina, amely már a klinikai vizsgálatok 3. fázisában jár. Az oltóanyag mellett hozott döntést tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyagfejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az összes uniós tagállam ellátását lehetővé tévő gyártókapacitása indokolta – közölték.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön közétett Twitter-üzenetében azt közölte, az Európai Unió tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalával kapcsolatban. Az uniós bizottság ezt követően azt közölte, az EMA jóváhagyását követően akár már december 23-án jóváhagyhatja az oltóanyag európai alkalmazását.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!