„Az állam a legnagyobb szörny” – több tízezren tüntettek a Hősök terén a gyermekbántalmazás ellen

Legfontosabb

2024. február 16. – 17:40

frissítve

„Az állam a legnagyobb szörny” – több tízezren tüntettek a Hősök terén a gyermekbántalmazás ellen
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A szervezők becslése szerint ötvenezren tüntettek péntek este a Hősök terén a gyermekvédelmi rendszerben áldozatul eső gyerekek mellett.
  • A leghatásosabb szónok, Pottyondy Edina egy „szörnyállam” képét vázolta fel, ahol „a kegyelemmaffia” pedofilok segítőit és szélsőjobboldaliakat enged szabadon.
  • Gulyás Márton szerint „rábíztuk a gyerekek nevelését a társadalomra, és sajnos elbuktunk”.
  • A konkrét visszaéléseken túl az oktatás leépítését, az egészségügy állapotát is felrótták a kormánynak.
  • A hivatalos program vége után pár százan a Fidesz közeli székházához vonultak a Lendvay utcába. Rendőrsorfal várta őket, kisebb dulakodás is volt, de nem lett balhé.

„Ez már nem rólam szól, hanem a fiatalokról” – nyilatkozta kérdésünkre. Zacher szerint a tüntetés azért sikeres, mert influenszerek hirdették meg. Így lehet mobilizálni az embereket. Eddig közöny volt, de ennyi embert már nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Ők a jövő, én már a múlt vagyok” – mondta.

Csordultig megtelt a Hősök tere, miközben minden lehetséges irányból, a Kós Károly sétány, a Dózsa György út és az Andrássy út felől is özönlenek az emberek. Ez alapján több tízezer tiltakozó gyűlt már össze a téren, ahol ezért elfogyott a térerő.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Demonstráció miatt lezárták a Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Állatkerti körutat a Hősök terénél. Szintén lezárták a Dózsa György utat és az Andrássy utat a Hősök terénél. Az M1-es metró nem jár.

Olvasónk beszámolója szerint annyian próbálnak metróval eljutni a Hősök terére, hogy moccanni se lehet a megállóban, „átszállni se lehet kb.”

„A Holdon még nem jártam, ezért nem tudom, onnan hogy nézünk ki, de a Koós Károly sétánytól idáig tömeg áll” – mondta a színpadra lépve Gulyás Márton, aki a demonstráció társszervezője. Azt ígérte, „igyekszik hatni arra, hogy a playlist pörgősebb legyen”.

A tüntetés kezdete előtt tíz perccel a tér hátsó részén még szellős volt a tömeg, de a színpad közelében már nehezebb mozdulni. Pillanatnyilag Tóth Gabi Elég volt! című száma pörög, de egy pillanatra még a Nélküledet is bejátszották.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Helyszíni tudósítónk jelenti, hogy akkora a tömeg a Deák Ferenc téren, hogy csak szakaszosan, kisebb csoportokban engedik le az embereket a metróba. A mozgólépcsőnél egy jegyellenőr állítja meg az embereket.

Tüntetésre igyekvők a Deák Ferenc téren 2024. február 16-án – Fotó: Előd Fruzsina / Telex
Tüntetésre igyekvők a Deák Ferenc téren 2024. február 16-án – Fotó: Előd Fruzsina / Telex

És már a Dózsa György úton se engedik át a keresztirányú forgalmat. Szellősen, de elkezdődött feltöltődni a tér. A zenei program eddig: Feldobom a követ; Nagykabát (Ne játszd az agyad). A fiataloknak tetszik.

Csak kéréseik vannak, nem követeléseik, nyilatkozta a Telexnek Osváth Zsolt, a demonstráció egyik szervezője. Mint mondta, maga is gyermekotthonban nőtt fel, sok – nem szexuális – visszaéléssel találkozott. „Honnan tudják, hogy nincsenek hasonló ügyek, ha nem vizsgálják?” – szegezte a kérdést Gulyás Gergelynek, aki a kormányinfón beszélt erről.

Osváth Zsolt – Fotó: Halász Júlia / Telex
Osváth Zsolt – Fotó: Halász Júlia / Telex

Helyszíni tudósítóink jelentése szerint egy órával a meghirdetett kezdés előtt már 400-500 tiltakozó gyűlt össze a Hősök terén. A rendőrség is fokozottan készül, a Lendvai utcában, a Fidesz székházánál sorakoznak kisbuszaik. Az orosz nagykövetség környékét kordonokkal zárták el.

Fotó: Szilli Tamás / Telex
Fotó: Szilli Tamás / Telex

Novák Katalin köztársasági elnök múlt szombaton lemondott, miután a NER történetének egyik legnagyobb botránya robbant ki abból, hogy tavaly áprilisban, a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák még a lemondásakor sem adott magyarázatot arra, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének.

Novák lemondása után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből. Kormányzati források szerint Varga eredetileg nem támogatta a kegyelmi kérvényt, de végül mégis ellenjegyezte azt.

A kegyelmi botrány mellékszálaként Varga Judit volt férje, Magyar Péter szombaton egy Facebook-posztban bejelentette, hogy lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, vagyis kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből. Azóta keményen beolvasott Rogán Antalnak és Tiborcz Istvánnak. A Partizánnak adott interjújában beszélt a Fidesz belső magjáról és működéséről, és arról, hogy miként zsarolták meg őt a Karmelitában. Magyar azt mondta, Rogán Antal az Orbán-kormány Richelieu-je, akinek szerinte mennie kell.

A Direkt36 és a Telex megírta, hogy Novák tanácsadója és régi mentora, Balog Zoltán református püspök lobbizhatta ki K. Endre elnöki kegyelmét. Balogot kedden a Magyarországi Református Egyház vezetése berendelte, hogy az Elnökségi Tanács ülésén számoljon be a kínos kegyelmi ügyben játszott szerepéről. A többórás tanácskozáson titkos szavazást tartottak, amin végül a résztvevők 86 százaléka bizalmáról biztosította a püspököt, de a testület arra kérte: gondolja át közéleti szerepvállalását. Balog ezután egy videóban arról beszélt, hogy K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő terjesztette fel, viszont az államfő tanácsadójaként az előzetes vélemények és más információk alapján valóban egyetértett a kegyelemmel. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el Balog, és hozzátette: nem mond le az egyházi pozíciójáról. Időközben úgy néz ki, hogy Balogra kiadták a „kilövési engedélyt”,

A szervezők csütörtökön bejelentették, hogy egyre több híresség áll névvel és arccal az általuk szervezett tüntetés mellé. Támogatóként csatlakoztak színészek, műsorvezetők, írók, producerek is; többek közt: Tatár Csilla szerkesztő-újságíró, Puzsér Róbert publicista, Mácsai Pál színész, színházigazgató, Istenes Bence műsorvezető, Till Attila műsorvezető, Lakatos Márk stylist, Ábel Anita műsorvezető, Alföldi Róbert színész, rendező, Nagy Ervin színész, Thuróczy Szabolcs színész, Náray Tamás divattervező is.

Péntekig aztán újabb nevekkel bővült a közös kiállást támogatók listája: Gálvölgyi János, Karácson Tamás (Fluor Tomi), Havas Henrik és Caramell mellett újabb 30 híresség állt névvel is a péntek esti tüntetés mellé.

A csütörtökön megosztott támogató listán eredetileg szerepelt Curtis neve is, de Facebook-oldalán a zenész cáfolt, azt írta: „Nem adom a nevem semmi, ezzel a céllal szerveződő megmozduláshoz, tüntetéshez, politikai állásfoglaláshoz.” Osváth Zsolt, az esemény egyik szervezője megkeresésünkre közölte: „Ezt most letagadja, minden közösségi oldaláról letiltott, a bizonyító erejű kommenteket pedig törölte. Elfogadjuk, hogy meggondolta magát, de cáfoljuk, hogy nem csatlakozott és a tudta nélkül került a listára. Ez hazugság.”

A Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Állatkerti körutat lezárják pénteken 18 órától várhatóan 19.30-ig, plusz a résztvevők létszámától függően szakaszosan lezárhatják a Dózsa György utat és az Andrássy utat is.

A tüntetés miatt a BRFK is adott ki közleményt, szerintük mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, annak gyakorlását a rendőrség biztosítja. A rendőrség többek közt arra kéri a tüntetőket, hogy kövessék a gyűlés rendezőinek, szervezőinek utasításait; arcát ne takarja el (még egészségügyi maszkkal se); ne tartson magánál kést, botot, gázspray-t, pirotechnikai terméket, vagy más, közbiztonságra különösen veszélyes eszközt; véleményét nyilvánítsa ki békésen, ne dobáljon, ne rongáljon.

A lezárások a BKK több járatát is érintik, ezekről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

„Elegünk van. Oldalaktól függetlenül fontosnak tartjuk, hogy civil emberként felemeljük a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Elkeseredettek vagyunk” – írták közös közleményükben online tartalomgyártók. Az első közlemény aláíró között volt: Bányai Judit (Nemakarokbeleszólni, Jólvanezígy, Fókuszcsoport), Baukó Attila Azahriah, Fancsikai Eszter (Nemakarokbeleszólni), Gulyás Márton, Nagy Ádám (Jólvanezígy, Fókuszcsoport), Pottyondy Edina, Osváth Zsolt (Zshowtime), Szabó Márton (Jólvanezígy) és Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni).

Szerintük ami történt, az túlmutat a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén. „A legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket” – fogalmaztak.

„A gyerekek bántalmazása és a gyermekek bántalmazóinak szabadon engedése, az azoknak való megkegyelmezés, a jelenlegi gyermekvédelemnek csúfolt rendszer az így nem működik, és ezeket a hangokat szeretnénk most felerősíteni a követőink segítségével” – mondta a Telexnek a tüntetésről Osváth Zsolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!