„A gyerekek ennél jóval többet érdemelnek”

2024. február 13. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Február 16-án pénteken tüntetést tartanak a Hősök terén 18 órakor több ismert online tartalomgyártó és közéleti influenszer közreműködésével. A Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért elnevezésű rendezvényen részt vesz többek között Nagy Ádám (Fókuszcsoport), Osváth Zsolt (Zshowtime), Bányai Judit, Tapasztó Orsi és Fancsikai Eszter (Nemakarokbeleszólni), Pottyondy Edina, Szabó Márton (Jólvanezígy) és Gulyás Márton (Partizán) is, utóbbi műsorvezetőként. Az eseményen bejelentkezik majd a tervek szerint Azahriah is.

„Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat”

– írták a nyílt levelükben, amelyet az összes említett aláírt. Nem sokkal a tüntetés meghirdetése után Márky-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarország Mozgalom bejelentette, hogy nem tartják meg a szombati tüntetésüket Budapesten, helyette mindenkit arra buzdítanak, hogy menjenek el a pénteki eseményre a Hősök terén. A Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is jelezte, hogy részt vesznek a pénteki megmozduláson.

Kerestük az eseményen műsorvezetőként részt vevő Gulyás Mártont is, aki nemrég Varga Judit volt férjével, Magyar Péterrel interjúzott, aki ritkán hallható őszinteséggel kritizálta a kormány egyes tagjait, azóta pedig beleszállt Havasi Bertalantól Rogán Antalon át Tiborcz Istvánig mindenkibe, akik a NER keménymagját alkotják. Gulyás szereplése éppen ezért érdekes, hiszen médiamunkásként, újságíróként szerepel egy tüntetésen. Gulyás a Telexnek azt mondta, hogy azért vállalta a szereplést, mert „egyetértek a céljával és azt gondolom, hogy ez egy olyan megfogalmazás, ami mellé jó szívvel odaállhat bárki pártállástól és foglalkozástól függetlenül. Ráadásul egy olyan szerepben fogom ezt megtenni, ami abszolút összefér az újságíró és médiamunkás szerepkörrel. Műsorvezetője vagy házigazdája leszek ennek a rendezvénynek. A szerepem az lesz, hogy összekössem a beszédeket és az egész rendezvényt” – válaszolta a kérdésünkre.

A tüntetés azért is kifejezetten érdekes, mert nem pártpolitikai szereplők, nem ellenzéki aktivisták, hanem online tartalomgyártók és közéleti influenszerek szólalnak majd meg, de hogy pontosan miből fog állni a program, azt Gulyás nem kívánta egyelőre elárulni nekünk. Azt viszont igen, hogy honnan jött az ötlet, hogy pont ezek az emberek szervezzenek közösen tüntetést.

„Ezek az emberek nem titok, hogy a magánéletünkben is kapcsolatban állnak egymással, jó szakmai, vagy egyenesen baráti viszonyt ápolnak. Nyilván aktív a kapcsolat közöttünk, és ez az egész bicskei gyermekotthonban történt bántalmazás kezelése a nyilvánosságban mély felháborodást okozott bennünk, és azt éreztük, hogy a tartalom-előállításon túlmenően is kellene beszélni arról, hogy egész egyszerűen miért alakulhat ki Magyarországon az a helyzet, hogy gyermekek azt az elemi védelmet sem kapják meg a magyar államtól, a magyar társadalomtól, ami a minimum. Tehát nem is arról beszélünk, hogy megfelelő mentálhigiénés segítség, megfelelő materiális körülmények, hanem csak annyi, hogy ha már egyébként ezeket nem is képes mindig garantálni a mindenkori magyar állam, legalább azt tudja garantálni, hogy nem lesznek szexuális kizsákmányolás és bántalmazás áldozatai. Ennél minimumabb követelést nagyon nehéz lenne megfogalmazni. Azt gondoljuk, hogy nagyon nagy probléma, hogy erről beszélni kell, de láthatóan beszélni kell” – válaszolta.

A szervezők előre kérték a politikusokat és politikai pártokat, hogy pártlogóktól mentesen érkezzenek az eseményre. „Ezt szerintem mindenkinek érdemes tiszteletben tartania. Az meg, hogy a tüntetésen magánemberként ki vesz részt, az mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, tehát hogy nyilván mindenki eljöhet, aki tud ezzel azonosulni, és szívesen hozzáteszi a magáét abban az értelemben, hogy jelen van a tömegben. Szerintem az jó, hogyha ez egy sokszínű tömeg tud lenni, ezért is fogalmazódott meg ez a pártpolitikától mentes részvételi követelmény és kérés” – zárta Gulyás a mondandóját.

A Zshowtime-ot vezető Osváth Zsolt ugyan 2022-ben azt nyilatkozta, hogy befejezi a politikai szerepvállalását a 2022-es választási eredmények után, de a kegyelmi üggyel kapcsolatban mégis megszólalt. „Egy féreg szabadon jár! K. Endrét drága Katám kiengedte. Közétek. Közénk. Vigyázzatok a gyerekeitekre, mert akárhány óriásplakát is hirdeti, más nem fog! Végtére a tanulság az, hogy elkövethetsz te bármit, ha jön a pápa, Katám megkegyelmez” – írta korábban az Instagramon, most pedig a pénteki tüntetés egyik szervezője.

Osváth a Telexnek elmondta, hogy egyértelmű volt a részéről a kiállás, hiszen „a korábbi évek alatt is folyamatosan és rendszeresen foglalkoztam én is és a civil szervezetem is gyermekvédelemmel, áldozatokkal, áldozatsegítéssel és rászorulókkal”, így a részvétele és jelenléte nem volt kérdés a pénteki tüntetésen.

„A legeslegfontosabb az, hogy most megmutassuk, hogy hányan vagyunk. Hány olyan ember van, aki zéró toleranciát hirdet a gyermekek abuzálására. Az elsődleges és legfontosabb célunk az az, hogy a nyilvánosságunkat, amit megannyiszor használunk egyébként önös érdekeinkre, reklámra vagy bármi egyébre, most egy olyan dologra használjunk, ami azt gondolom, hogy mindenkinek fontos. Ezzel egyébként példát mutatva influenszertársainknak, vagy tartalomgyártó társainknak.

Tehát lehet hozzánk csatlakozni! Várjuk is egyébként, hogy csatlakozzanak hozzánk minél többen.”

Osváth azt is mondta, hogy véleményvezérként nyilván nem ők tudják legjobban a dolgokat, de abban biztosak, hogy „a gyerekek bántalmazása és a gyermekek bántalmazóinak szabadon engedése, az azoknak való megkegyelmezés, a jelenlegi gyermekvédelemnek csúfolt rendszer az így nem működik, és ezeket a hangokat szeretnénk most felerősíteni a követőink segítségével”.

Osváth is kiemelte, hogy nem szeretnék az esemény közelébe engedni a pártpolitikát, nem léphetnek fel a színpadon politikusok, és nem is fogadnak el semmilyen támogatást. „Azok a pártok, amelyek gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket, gyermekekkel való szexuális visszaéléseket, vagy valakinek az öngyilkosságát pártpolitikai célokra, politikai munícióra használja, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.”

„Tehát mindegy az, hogy lila, kék vagy narancssárga a kezedben lévő zászló, teljesen mindegy, hogy hova húzod az X-et, a nap végén abban kell megegyeznünk, hogy az, amit jelenleg gyermekvédelemnek hívunk, az nem gyermekvédelem, és a gyerekek ennél jóval többet érdemelnek, az áldozatok ennél jóval többet érdemelnek” – mondja, és azt is hozzátette, hogy jelenleg a gyerekvédelem legfeljebb kampányfogás, és csak óriásplakátokon valósul meg maximum.

A kiállásban szintén szerepet vállaló, a Nemakarokbeleszólni mellett a Jólvanezígy és a Fókuszcsoport nevű csatornán is aktív Bányai Judit szerint „a kegyelmi ügy pártpolitikától, ideológiától függetlenül, minden tekintetben elfogadhatatlan.”

„Nem szerettük volna, hogy egy látszatintézkedés után még egy hétig morgolódunk, van pár poszt, és aztán elcsendesül az egész téma.

Az a célunk, hogy feltárjuk a rendszer hibáit. Tisztában vagyunk a korlátainkkal, de nagy tömeget érünk el, kihangosítjuk az áldozatok hangját, és abban is segíteni szeretnénk, hogy az áldozatok és a civil szervezetek közötti kapcsolat is létrejöhessen” – válaszolta a Telex kérdésére Bányai Judit.

A tartalomgyártó azt is elmondta, kerestek meg ismert jobboldali embereket, előadókat, médiaszemélyiségeket is, hogy csatlakozzanak a kiálláshoz, de ők végül nem akartak melléjük állni, miközben magát a kezdeményezést támogatják.

„Mi nem követelünk semmit a kormánytól. Mi a magyar társadalmat akarjuk arra kérni, hogy ne fordítsa el a fejét, hogy cselekedjen, hogy szervezzenek tiltakozásokat, gyűjtsenek aláírásokat, írjanak leveleket, bombázzák a képviselőiket, tarolják le az internetet, írják meg a tapasztalataikat, beszélgessenek az ismerőseikkel.

Viselkedjünk végre polgárként”

– tette hozzá Bányai Judit.

Kerestük Baukó Attilát, vagyis Azahriah-t is a menedzsmentjén keresztül, azonban ő külföldön tartózkodik, így nem tudott válaszolni a kérdéseinkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!