Balog Zoltán: K. Endre kegyelmi kérvényét nem én terjesztettem fel, alaptalan vádaskodásokra nem válaszolok

Legfontosabb

2024. február 12. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex birtokába jutott az a körlevél, amit Balog Zoltán református püspök, egykori emberierőforrás-miniszter küldött a lelkipásztor és presbiter testvéreinek 2024. február 12-én, hétfőn.

A levelet változtatás nélkül, teljes egészében közöljük:

Kedves Lelkipásztor és Presbiter Testvérek!

Azért szólítalak meg Titeket levelemben, mert Nektek szeretnék számot adni, mert mi hordozzuk a felelősséget egyházunkért. Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam, mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. De előttetek kész vagyok megállni. Bízzatok a lelkipásztori találkozások lehetőségében, legyetek türelmesek, és imádkozzatok!

A személyes támadás legalantasabb részeire talán nem érdemes szót vesztegetni.

Az természetesen mindenki által tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a Köztársasági Elnök tanácsadó testületének. Az is természetes, hogy ebben a minőségemben nem egyházunkat képviselem. Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben!

2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került.

Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel. A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. A Református Egyházban ebben is egyek vagyunk.

Holnap a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot teszek erről.

Egyházunk lelki összetartozását alig több mint két hete az országos lelkésztalálkozón a felvidéki testvérekkel együtt egy sereg lelkipásztorral Isten kegyelméből átélhettük és Általa megerősödtünk. Ne engedjük elvenni tőlünk ezt a felülről jövő áldást!

Mi abban a szeretetben és kegyelemben bízunk, amit Krisztus készített el minden embernek!

Áldást, békességet kívánva:
2024. február 12.

Balog Zoltán körlevele Balog Zoltán körlevele
Balog Zoltán körlevele

A Magyarországi Református Egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében. A Telex és a Direkt36 információi szerint Balog Zoltán volt az, aki lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél a gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre kegyelméért.

Az ügy kirobbanása óta lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, és visszavonult a politikától Varga Judit, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter. Úgy tudjuk, hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé, szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. Ez már a kedd délelőtti értekezleten meg is történhet.

Azt forrásaink nem tudták megmondani, hogy Balog a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki székéről is lemond-e, de a 444 hétfői cikke szerint Orbán Viktor is felelősnek tartja Balogot, és ezt a püspöksége is bánhatja. A legtisztább megoldás persze az, ha nyugdíjba vonul, 66 évesen a református egyház szabályai szerint erre van is lehetősége.

Balog Zoltánt Novák Katalin lemondása óta nem lehet telefonon elérni, és sajtómegkeresésekre sem reagál. A Facebookján ugyan két napja megosztott egy Novák Katalin melletti kiállást, előtte azonban azt írta ki: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!