Telex Neked: egy miniszter is aggódhat, hogy ellopnak tőle valamit

2022. január 7. – 04:58

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a december 30. és január 5. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, a cikk végén megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves Olvasók, Cséfalvay Attila vagyok, a Telex egyik győri tudósítója. Ezen a héten én szállítom a legfontosabb híreket, s talán még nem késő: boldog új évet! Még mielőtt belevágnék, pár szót magamról: 2021 márciusában csatlakoztam a Telexhez, előtte közel húsz évig a megyei napilap, a Kisalföld újságírója voltam, 2020-tól pedig a szabadúszást gyakorolom. A győri, szigetközi és északnyugat-dunántúli sztorikat göngyölítem fel, a közéleti, sport és környezetvédelmi témák állnak talán legközelebb a szívemhez, de összességében „mindenevő” vagyok. Ritka szabadidőmben a fiammal focizom vagy edzésre (meccsre) viszem, a családi szurkolás még kötelező program az U12-ben. Ha nem a sport köt le, akkor szívesen barangolom vízről a szigetközi ágrendszert szülőfalumban, Dunaszigeten és környékén. Ez a fotó is ott készült, a nagyszülői házunk előtti részen, ahol gyermekkorom meghatározó szakasza zajlott. Bár a Duna nem látható a képen, a rét és a töltés mögött ott kanyarog.

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila

Ha tehetném, folyamatosan utaznék, célirányosan olyan városokat keresve szerte a nagyvilágban, ahol jó a focicsapat, s épp valamelyik kedvenc együttesem koncertezik. Apropó, koncert, még sosem volt három évig érvényes tikettem. 2019 decemberében vettem jegyet kedvenc bandám, a Pearl Jam 2020-as, budapesti koncertjére. Sikerült is lecsapnom az egyik állójegyre (az árát le sem merem írni) – azóta várom őket: 2020-ban 2021-re, majd 2021-ben 2022-re halasztották az európai turnét a Covid miatt. De mostanra 2022-t írunk!

És most lássuk a lényeget: mi történt a héten?

Belépés, kilövési engedély, korrupció

Az elmúlt egy hét még tavaly kezdődött, mégpedig úgy, hogy a BDPST Group, vagyis Tiborcz István cége belépett a bankpiacra, megvásárolta a Gránit Bank többségét. Is.Mészöly Kálmánt idézve: a BDSRSTNT! A banknak rögtön lett is egy kis bevétele.Kiderült az is, hogy új elnöke is lesz a Magyar Olimpiai Bizottságnak, mert Kulcsár Krisztiánra kilövési engedély (parancs?) lépett érvénybe, s bizalmi szavazással lemondatták a rendkívüli közgyűlésen.A korrupciót tekintve továbbra is élen járunk Európában, amit jól jelez, hogy már 56 érintett szerepét vizsgálják, 300 millió forintnyi kenőpénz cserélhetett gazdát az évek alatt a járművek műszaki állapotát ellenőrző egyik budapesti vizsgaállomáson.Az év utolsó napján aztán folytatódott az ország-világ előtt zajló viszály a Szilágyi családban, Liliána apjával élő húga nyílt levélben hazugozta le testvérét.Kiderült, a családon belüli viszonyok elmérgesedéséről az edzők már 2016-ban is tudtak.

Új év, új remények

Kötelező január elsejei írás egy magára adó portálon a „Mi változik az új évben?” kezdetű,amiből kiderült, hogy tavaszig nagy osztogatás indul,sokan jelezték is igényüket az ingyenpénzre.

Mindenki megnyugodhat, üzenve Brüsszelnek (is) a választás előtt még lesz Békemenet – felkészülnek a zsíros hétvégére a vidéki személyszállító kisiparosok.

A miniszterelnök az ünnepekre bedobta a cukiságfaktort, unokáival fotózkodva elvitte a lájkbajnokság első helyét.

A hétfő Varga Judittal indult, kiderült, már egy miniszter is aggódhat, hogy ellopnak tőle valamit. A hét cukisága után a hét poénja is Orbán Viktorhoz fűződik (már aki tud rajta nevetni): sárga csekket is mellékel a Fidesz a frissen kiküldött adománykérő leveleihez a miniszterelnök aláírásával.

A legnagyobb troll pedig az a bejelentő lehetett, aki a kormányhivatalt kereste meg, hogy Csipkerózsika, Pumukli, Mulan és az Oroszlánkirály történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket.

Ahová beteszi a lábát a nagypolitika...

Az újévkor Rómában elhunyt Homonnay Gergely közéleti aktivista halála miatt szárnyra kapott egy jelenleg minden alapot nélkülöző konteó,terjesztőit aztán az ügyvédje próbálta higgadtságra kérni.

Szada nem csak az elpusztult elefántokról lett ismert, az is országos hír lett, hogy visszavonták az alpolgármester megbízatását. A miértekről megoszlanak a vélemények, de látszik, betette a lábát a faluba a nagypolitika.

Miközben (volt) ATV-sek csatlakoznak Márki-Zay kampányához,addig az ATV tulajdonosa újévi beszédben buzdított a Fidesz támogatására.S ha már Márki-Zay: miközben bejelentette, hogy elengedi a hetedik frakcióra vonatkozó igényét,a Fidesz-utat járva kétkérdéses népszavazási kampánnyal rázná fel az ellenzék az előválasztás után lankadó választói lelkesedést.

A múlt hét legolvasottabb cikke:

Hangosan dörömbölt a mögötte ülő szurkoló, hogy jelezze, rákos folt van a nyakán

Egészen különleges sztorit osztott meg az észak-amerikai profi hokiligában szereplő Vancouver Canucks csapatának egyik szertárosa (felszerelésmenedzsere): az egyik meccsen egy mögötte ülő szurkoló folyamatosan, hangosan dörömbölt a palánkon, hogy így jelezze, rákos foltot lát a nyakán.

A hét képe:

A hét képe még 2021 utolsó pillanataiban készült a perui sámánok szilveszter előtti hagyományos rituáléján. A szellemvilág kapcsolattartói a limai San Cristobal-hegyen végeznek jövőt kutató szertartásokat minden évben. Jól látszik, hogy szerintük valójában Joe Biden és Vlagyimir Putyin, a nagyhatalmak helytartói forgatják a világ kerekét majd 2022-ben is – Fotó: Pilar Olivares / Reuters
A hét képe még 2021 utolsó pillanataiban készült a perui sámánok szilveszter előtti hagyományos rituáléján. A szellemvilág kapcsolattartói a limai San Cristobal-hegyen végeznek jövőt kutató szertartásokat minden évben. Jól látszik, hogy szerintük valójában Joe Biden és Vlagyimir Putyin, a nagyhatalmak helytartói forgatják a világ kerekét majd 2022-ben is – Fotó: Pilar Olivares / Reuters

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes miniinterjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!https://telex.hu/dokumentum/feliratkozas-hirlevelekre

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!