Kulcsár Krisztiánt bizalmi szavazással lemondatták a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról

Legfontosabb

2021. december 30. – 11:52

Kulcsár Krisztiánt bizalmi szavazással lemondatták a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjai szavaznak a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus rendezvényközpontban 2021. december 30-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli közgyűlésen szavazott a Magyar Olimpiai Bizottság tagsága Kulcsár Krisztián elnökről, akit egyhangúlag elfogadott döntések után kezdtek támadni a szervezeten belülről. Az elnök 18 támogató és 24 ellenszavazat után bejelentette távozását.

December 20-án, hétfő délután derült ki, hogy rendkívüli közgyűlés összehívásáról döntött a Magyar Olimpiai Bizottság 2017 május másodikán megválasztott elnöke, Kulcsár Krisztián. Két napirendi pontot hirdettek meg, az egyik az elnöki beszámoló a november 27-i közgyűlés óta eltelt időszakról, és titkos bizalmi szavazás az elnök személyéről.

December huszadikán derült ki az is, hogy kilenc elnökségi tag megvonta a bizalmát Kulcsártól. Az utolsó elnökségi ülésen, december 10-én ennek semmi nyoma nem volt, jó hangulatban ültek össze.

A november végi közgyűlésen hosszú hónapok egyeztetése után új alapszabályt fogadtak el, amely arról is rendelkezett, hogy ki lehet egyáltalán tagja a MOB közgyűlésének. Ez a korábbi rendszertől jelentősen eltér, sokan – sportorvosok, edzők, sportújságírók – kerültek ki a tagságból, és ez lehetett az egyik gyújtópontja annak, hogy Kulcsár Krisztán elnökben megingott a bizalom. Többen pedig Kulcsár vezetési stílusát is kifogásolták. Bővebben ebben a cikkünkben írtunk a kialakult helyzetről.

A közgyűlés előtt Kulcsár mondott beszédet, majd a napirendi pontok megszavazása előtt Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke azt kérte, hogy az első napirendi pontot töröljék, hiszen nem történt sok minden az elmúlt egy hónapban, és a lényeget amúgy is elmondta Kulcsár. A közgyűlés elfogadta ezt, így csak Kulcsárról szavaztak.

A MOB-elnök beszédében az elmúlt pár hét eseményeiről beszélt. Azt mondta, hogy ő nem akar bekapcsolódni a sárdobálásba, és lejáratni a MOB-ot. Szerette volna nyilvánosságra hozni az elnökségi ülések hangfelvételeit is, hogy bizonyítsa igazát, hogy milyen hangulatban és egyetértésben zajlott a munka, de a MOB jogászai erről lebeszélték. „Így maradt az én szavam és hitelességem a vádak ellen. A hallgatásom nem csendesítette el az indulatokat. Tudom, hogy kudarcot vallottam és hibáztam, de az önvizsgálatom még tart. Mit tettem, amivel ezt az eljárást érdemeltem? Minden együtt fogadtunk el, szinte mindig egyhangúlag döntöttünk, és most ellenem fordultak, és egyszemélyes bűnbakká tettek. Mi róható fel nekem, amit egyedül eljárva nem a MOB érdekében tettem? A tagság választott meg, ezért szeretném, ha ők döntenének rólam. A lemondásom a vádak beismerését jelentette volna. Ha megmarad a bizalom, még több párbeszédet tudok felajánlani. Ha nem élvezem a bizalmat tovább, emelt fővel távozom” – mondta beszédében Kulcsár.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára leadja szavazatát a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli közgyűlésén – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára leadja szavazatát a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli közgyűlésén – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Baráth Etele levezető elnök a következő kérdést tette fel a 51 fős tagságból megjelent 43 főnek,: Egyetért-e azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?

A szavazás titkosan, írásban történt egy erre a célra felállított fülkében. Kulcsár Krisztián, mivel róla döntöttek, nem szavazhatott, így 22 egyirányú szavazat kellett a távozásához és maradásához is, ha minden szavazólap érvényes.

Baráth Etele ismertette az eredményeket: egy érvénytelen szavazat volt, 18-an szavaztak Kulcsár mellett, 24-en ellene.

Kulcsár ezután azt mondta, hogy tudomásul veszi a döntést, 2022. január 31-gyel lemond, és a pekingi olimpiára már a megválasztott utódja utazhat el, addig lezárja a még folyamatban lévő ügyeit.

A lemondatott elnök nem sokkal később sajtótájékoztatót tartott. Azt mondta, helyesen járt el, amikor hallgatott az őt ért támadások után. „Generációk óta tartozom az olimpiai családba, hiába van szomorúság a szívemben, nem akarok semmi olyat mondani, ami ártana a szervezetnek” – mondta.

„Én azt hittem, nyerni fogok. Reggel mikor felébredtem, akkor a józanság, a realitás nem ezt mondatta ugyan velem. Talán sikerült az elmúlt időszakban úgy működnünk, olyan olimpiai családot építeni, aminek tartalmat adtunk. Az volt a vízióm, hogy felemelhetjük a fejünket, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaival találkozunk. Sosem akartunk olyat a zászlónkra tűzni, ami a status quót megválasztotta volna a magyar sportközegben. Senkit ki nem szorítottunk, nem akartunk exkluzivitást a tagságban. Félúton megrekedtünk, de remélem, hogy nem visszarendeződés lesz. Ez már a következő vezető döntése lesz” – mondta Kulcsár.

Kulcsár Krisztián – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Kulcsár Krisztián – Fotó: Illyés Tibor / MTI

„December 17-én jutott a fülembe, hogy egy olyan szervezkedés kezdődött, amiről nem tudok. Ennek mentem elébe, amikor összehívtam a tagságot, hogy mit gondolnak rólam és az elnöki működésemről. Nem akartam megvárni, hogy az elnökségi tagok, vagy máshonnan jövő hirtelen nyomás hatására kelljen lemondanom. Nem kellett volna rám törni az ajtót, hiszen mindig nyitva van”- beszélt arról, miért döntött a rendkívüli közgyűlésről.

A MOB-elnököt az elmúlt hetekben fizetésemelésével, jutalmával is támadták, de neki tiszta a lelkiismerete. Szerinte nem sok olyan sportszervezet van, ahol egyáltalán közzéteszik a tiszteletdíj összegét, amiről ráadásul nem is maga döntött. Szerinte ezek tények, nem is vádak.

Arra kérdésre, hogy mit csinálna másképpen, azt válaszolta, hogy hiba volt hagyni azt, hogy félreértsék a szándékaikat. Jobban kellett volna tudatosítaniuk, hogy mit akarnak elérni. „Túl nagy teret adtam azzal, hogy nem magyaráztuk el az utat a tagságnak. Táptalajt tudtam adni támadásoknak” – mondta Kulcsár.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára arról beszélt, hogy hogyan nevezhetik ki Kulcsár utódját. Szerinte az lenne a legjobb, ha még a pekingi olimpia előtt találnák meg az új elnököt, noha az alapszabály szerint a poszt megüresedése után 15 napon belül kell megtalálni a vezetőt. Ez viszont már az olimpiai idejére esne.

Kulcsár nem akar eltávolodni az olimpiai mozgalomtól, és úgy látja, hogy erre nincs igény mások részéről sem, de egyelőre nem tudja elképzelni, hogy ezt életvitelszerűen tudja-e csinálni.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja így nyilatkozott Kulcsár csütörtöki távozásáról: „Krisztián egy tehetséges, több nyelvet beszélő sportvezető, de úgy érzem, hogy rossz tanácsadókra hallgatott.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!