835 ezren kérték az szja-visszatérítést

2022. január 5. – 07:24

Másolás

Vágólapra másolva

835 ezer nyilatkozat érkezett tavaly a családi adó-visszatérítésre, ennek 81 százalékát online töltötték ki, és csak 132 ezer volt a papíralapú dokumentum – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t. Tállai András ennek nyomán azt mondta, a személyes, papíralapú adóügyintézést felváltotta a digitális, ami ugyanakkor nem változtatott azon, hogy még mindig sokan hagyták az utolsó hétre a családi adó-visszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat kitöltését.

Az utolsó öt napban, december 27-e és 31-e között mintegy 140 ezer nyilatkozat érkezett.

December 31-én járt le az úgynevezett VISSZADO nyilatkozat benyújtására előírt határidő, a tavaly év végéig beküldött nyilatkozat kijavítására, helyesbítésére január 14-ig még van lehetőség, így például az utalási adatok is javíthatóak. Tállai ezúttal is hangsúlyozta, hogy az adó-visszatérítéshez való jogot a szülők nem veszthetik el: aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani nyilatkozatát, és adatait az utaláshoz az adóhatóság nem ismeri, az az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetben vagy az szja-bevallásában még igénybe veheti az adó-visszatérítést.

A családi kedvezményre jogosultak, így többek között a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák összességében több mint hatszázmilliárd forint adót kapnak vissza az idén – számol Tállai, aki szerint ez a kormány egyedülálló intézkedéseinek köszönhető. Az államtitkár azt is mondta, nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. Az ekhósok (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos részt, a katások (kisadózó vállalkozások tételes adója) pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak.

Arról már a 2022-es adó- és egyéb szabályváltozásokat összegző cikkünkben írtunk, hogy a tervek szerint februárban kapják vissza a 2021-ben befizetett szja-t azok, akik 18 éven aluli vagy iskolás gyermeket nevelnek. Az adó-visszatérítés éves maximuma 809 ezer forint, ez összesen mintegy 600 milliárd forintot tesz majd ki, és a visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult – ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!