Leváltották a fideszes zsarolásról beszélő szadai alpolgármestert, a képviselők többsége nem nyilatkozik

2022. január 4. – 12:16

Leváltották a fideszes zsarolásról beszélő szadai alpolgármestert, a képviselők többsége nem nyilatkozik
Pintér Lajos polgármester szavaz Simon Erika alpolgármester (a polgármester mellett jobbra) visszahívásáról a szadai képviselőt testület ülésén 2022. január 2-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Simon Erika eddigi alpolgármester elindult az ellenzéki előválasztáson, és azt mondta, a polgármester a térség fideszes parlamenti képviselőjének nyomására távolítja el őt. A polgármester szerint ez nem igaz, azért hívják vissza Simont, mert aktívan részt vesz az országos politikában is, az előválasztás óta kampányol. A képviselő-testületi tagok nem nyilatkoznak, vagy kitérnek a kérdések elől, amikor arról érdeklődünk, valóban volt-e nyomásgyakorlás Vécsey részéről.

Kedd reggel azonnali hatállyal visszavonták Simon Erika alpolgármesteri megbízatását Szadán, ő korábban arról beszélt a Telexnek: az eltávolítását Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője kérte a település polgármesterétől, mert csak ebben az esetben hajlandó támogatni Szadát. Vécsey és a település polgármestere korábban lapunknak cáfolta az állítást.

Simon alpolgármesteri megbízatásának visszavonása előtt Pintér Lajos, Szada polgármestere arról beszélt a képviselőtestületi ülésen, hogy Simon Erika az előválasztás óta folyamatosan országos politikai kampányt folytat, és ez Pintér szerint tetszik neki, az önkormányzati munka már szürke, unalmas számára. Pintér arról is beszélt, azt gondolta, hogy a szadaiak idővel elfelejtik, hogy Simon indult az ellenzéki előválasztáson, de nem felejtették el, és szerinte Simon a kampányt se hagyta abba. Simon Erika túl sokat foglalkozik az országos politikai ügyekkel, és mindkét helyen egyszerre nem tud jól teljesíteni – mondta.

Az ügy hátteréről még december végén írtunk, akkor Simon arról beszélt a Telexnek, hogy nemrég arról értesült: a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vécsey László a szadai polgármesternek azt mondta, csak akkor támogatja Szadát, ha őt eltávolítanak az alpolgármesteri pozícióból. Simon azt is mondta, rákérdezett erre a település polgármesterénél, Pintér Lajosnál, aki megerősítette neki, majd a települést vezető civil szervezet, a Változás Útján Egyesület képviselőinek jelenlétében is elmondta ezt a polgármester egy decemberi testületi ülés után.

Simon Erika szerint a polgármester decemberben arról is beszélt a képviselők jelenlétében, hogyan lehetne mindezt megfelelően kommunikálni. „Esetleg szépen lemondanék, vagy ajánlanának nekem valamit az alpolgármesteri szék helyett” – mondta. Végül arra kérték, mondjon le, mert „Vécsey ezt kéri, és az a település érdeke, hogy jól szerepeljenek a pályázatokon” – tette hozzá.

Szadán a képviselőtestület ülésén döntöttek az alpolgármester pozíciójáról 2022. január 2-án – Fotó: Bődey János / Telex Szadán a képviselőtestület ülésén döntöttek az alpolgármester pozíciójáról 2022. január 2-án – Fotó: Bődey János / Telex
Szadán a képviselőtestület ülésén döntöttek az alpolgármester pozíciójáról 2022. január 2-án – Fotó: Bődey János / Telex

Simon szerint azzal „húzta ki a gyufát Vécseynél”, hogy elindult az ellenzéki előválasztáson, ahol aztán második lett. „Semmilyen pártnak soha nem voltam a tagja, most sem léptem be egybe se, csak ugye az előválasztáson való elinduláshoz kellett valamelyik párt befogadónyilatkozata” – mondta Simon, aki az előválasztás miatt ki is lépett korábban az egyesületből. A szeptemberi előválasztáson ugyan civil jelöltként indult, de korábban az Új Világ Néppárt saját jelöltjeként jelentette be, és a DK-tól kapott befogadó nyilatkozatot.

Decemberben megkérdeztük a körzet fideszes képviselőjét, Vécsey Lászlót, aki azt közölte: „»Értesülése«️ minden alapot nélkülöz.” Megkerestük akkor Pintér Lajos polgármestert is, aki szintén cáfolta a dolgot, és hangsúlyozta, a Szadát 2019 óta vezető egyesületnek mindig is alapvető elve volt a pártoktól független önkormányzati munka, amit eleinte Simon is magáénak vallott, de az ellenzéki előválasztások során nyíltan elkötelezte magát az egyik ellenzéki párt oldalán, és ezzel szerinte megsértette pártsemleges célkitűzésüket.

A keddi testületi ülésen az egyik képviselőtől elhangzott, hogy csak rá kell nézni Simon Erika alpolgármesteri Facebook-oldalára, és egyértelművé válik, hogy nem állt le az ellenzék melletti kampányolással. Simon oldalán valóban jelennek meg ellenzéki hírek, de szerinte van olyan egyesületi, képviselő-testületi tag, például Rezsabek Tamás, aki meg – igaz, a privát oldalán, nincs közszereplői oldala – fideszes híreket oszt meg, de az valamiért nem bántja a polgármestert, aki egyébként Simon szerint korábban erőteljesen fideszes kötődésű volt, és a Változás Útján Egyesület tagjai jelentős részének is fideszes múltja van – mondta.

Korábban a polgármester nem beszélt arról, hogy lett volna gond Simon szakmai munkájával, a képviselő testületi tagok pedig egyáltalán nem válaszoltak korábbi megkeresésünkre, így ilyen jellegű problémát sem jeleztek. Kedden a testületi ülésen viszont az egyikőjük, Gelle Róbert arról beszélt, Simon nem kezeli megfelelően a pályázatokkal kapcsolatos információkat, holott ő a település pályázati felelőse. Gelle szerint időnként nem jutnak el megfelelő időben a képviselő testülethez egyes pályázati lehetőségek, „kapkodás van a pályázatoknál”, amiért Simon okolható. Simon Erika arról beszélt, furcsa számára, hogy soha korábban ilyen szakmai kritikák nem érkeztek felé, csak pont azon a napon, amikor eltávolítják őt a pozíciójából. Szerinte időnként azért kell sürgősségi indítvánnyal előkészíteni egyes pályázatokat, mert eleve nagyon rövid határidővel írják ki ezeket.

Simon Erikai szada alpolgármestere az ülésen – Fotó: Bődey János / Telex
Simon Erikai szada alpolgármestere az ülésen – Fotó: Bődey János / Telex

Az ülésen aztán a testület nagy többséggel megszavazta Simon alpolgármesteri megbízatásának visszavonását. A polgármester ezután megkérdezte Simontól, lemond-e a képviselői mandátumáról, mivel szerinte korábban arról beszélt, hogy ezt teszi majd, ha a testület megvonja tőle a bizalmat. Simon közölte, nem kíván lemondani, mivel sok szadai lakos a támogatásáról biztosította. Szerinte „zsarolásnak engedve polgármesteri döntést hozni komoly hiba”.

A helyszínen és később telefonon is megkérdeztünk több képviselőt arról, hogy Vécsey László valóban tett-e arra utalást, hogy Simont el kell távolítani a pozíciójából, de vagy nem válaszoltak, vagy kitértek a kérdés elől, amikor arról érdeklődtünk, valóban volt-e nyomásgyakorlás Vécsey részéről.

Volt olyan képviselő, aki amikor a Vécsey-féle ügyre terelődött a szó, zárt ülést kért, de közölték vele: nem kérhet ilyet. Amikor az ülés végén feltettük kérdéseinket, az összes képviselő gyorsan öltözni kezdett, és pillanatok alatt elszeleltek a teremből, egy-egy kitérő mondatot mondtak, de amikor már egy kicsit bővebben kérdeztünk volna, vették a kabátjukat, és távoztak, vagy a szomszédos helyiségekbe mentek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!