Homonnay Gergely ügyvédje: Az internetes találgatásoknál sokkal komolyabb, komplexebb ez az ügy

2022. január 4. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Abba kellene hagyni az alaptalan internetes találgatásokat. Arra kérek mindenkit, hogy ne adjon teret az elméleteknek, hanem hagyjuk, hogy az olasz hatóságok lefolytassák a vizsgálatot. Biztosíthatok mindenkit, itt, Rómában magam győződtem meg róla, hogy ezeknél a teóriáknál egy sokkal komolyabb, komplexebb ügyről és nyomozásról van szó, de az itteni hatóságok végtelenül korrekten és megfelelő alapossággal járnak el”

– mondta a Telexnek Marczingós László ügyvéd. Homonnay Gergely, a január 1-jén Rómában egyelőre tisztázatlan körülmények között meghalt magyar író, ellenzéki aktivista, illetve családjának jogi képviselője azután nyilatkozott lapunknak, hogy kedden napközben az olasz rendőrséggel egyeztetett Rómában, majd pedig a hatóságok jelenlétében, jegyzőkönyvi leltárkészítése mellett összepakolta személyes tárgyait, ingóságait Homonnay bérelt lakásában. Kérdésünkre, hogy mennyit árult el neki az olasz rendőrség Homonnay halálának valódi körülményeiről, valamint az eljárás állásáról, Marczingós azt mondta, természetesen szinte semmit, hiszen folyamatban lévő, komoly eljárásról van szó.

„Nem vagyok abban a helyzetben a sértett jogi képviselőjeként, hogy a folyamatban lévő nyomozati információk birtokába kerüljek, de arról meggyőződtem, hogy az itteniek meglehetős alapossággal járnak el, és arról is biztosítottak, hogy nem a rendőrségtől szivárgott ki Gergő halálhíre és annak nyilvánosság elé tárt, feltételezett körülményei az olasz sajtóhoz.”

A jogász feltételezésekbe sem kívánt bocsátkozni arról, hogy milyen módon juthatott ebben az esetben a magyar közíró, aktivista Homonnay halálhírének több vélt vagy valós körülménye az olasz lapokhoz, ugyanakkor

rákérdezett a nyomozóknál arra, hogy nagyjából helytállóak-e a sajtóban megjelent információk, és azt a választ kapta, hogy nem, avagy nem mindenben.

Éppen ezért Marczingós László kért arra minden, az ügy iránt érdeklődőt, hogy ne vegyék készpénznek az olasz újságcikkek alapján a magyar sajtóban megjelenteket sem. Ugyanakkor hogy mely részletek, illetve feltételezések lehettek félrevezetőek, azt nem mondhatta el, csak felhívta a figyelmet arra, hogy a már megjelent hírek nyomán teljesen irreális találgatások is indultak, holott egyelőre korántsem tisztázott, egyáltalán ki volt ott a klubban az aktivista halála előtt, és zavarosak a megtalálásának körülményei is.

Mindennek azért van ekkora jelentősége, mert Homonnay halálát követően elsőként a Corriere de la Sera arról írt, hogy Homonnayt egy olyan római privát klub törökfürdőjében találták meg eszméletlenül január elsején délelőtt, ahol egy ideje tag volt, és ahová szilveszter hajnali 5 tájban érkezett. A cikk szerint a magyar íróra egyedül, ruhátlanul találtak rá, és Homonnay – akit a megtalálása után már nem tudtak újraéleszteni – egy másik férfival érkezhetett.

Fotó: homonnay / Instagram
Fotó: homonnay / Instagram

Az első hírek szerint Homonnaynak a szív és a keringés leállása okozta a halálát, a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt pedig eljárás indult. Azt, hogy a nemrégiben rákos megbetegedésből felgyógyult Homonnay kábítószerrel élt volna, ügyvédje, barátai és családja is cáfolta és cáfolja. De a Magyarországon közismert, erőteljes politikai nézeteiről és azok következetes hangoztatásáról híres aktivista halálhírét követően más típusú összeesküvés-elméletek is napvilágra kerültek és terjedni kezdtek, amelyek éppannyira megdöbbentették családját, mint az, hogy egyáltalán az olasz sajtó hírt adott, majd pedig ilyen módon adott hírt a tragikus eseményről – fejtette ki lapunknak Marczingós. Az ügyvéd a Telexnek épp ezért megismételte:

„tart a vizsgálat, látom – most köszöntem el tőlük –, hogy az olasz hatóságok teszik a dolgukat korrektül, alaposan, ügyészi felügyelet alatt. Gergő bérlakásában is mindent megvizsgáltak, mindenhol, mindent keresnek, kutatnak, leltárba és jegyzőkönyvbe vettek mindent, engem sem bemondásra fogadtak el a sértett, illetve családja jogi képviselőjeként, hanem nagyon komoly azonosítási procedúrán mentem keresztül, és a vizsgálat minden körülményére gondosan figyelnek, másképpen át sem adhattak volna nekem semmit. Ezért is intek türelemre mindenkit”.

Marczingós és Homonnay más barátai csak egy rendőrrel együtt mehettek be a bérelt lakásba, ez a rendőr pedig egyenként ellenőrzött minden egyes személyes tárgyat, amit az ügyvéd és segítői összepakoltak, hogy hazaszállíthassák azokat a családnak. A család jogi képviselője szerdán tér vissza Magyarországra, már magához vette az elnökasszonyt, azaz Erzsit, Homonnay irodalmi híresség macskáját, aki könyveiben is szerepel, őt is hazahozzák szerdán és olyan emberhez fog kerülni, akinél lakott már, és akit az író maga is választott volna, hogy adott esetben hozzá kerüljön.

Kérdésünkre, hogy vissza kell-e még mennie Rómába, az ügyvéd azt mondta, ezt egyelőre nem tervezi, de előfordulhat, hogy még vissza kell mennie a család és Gergő képviseletében eljárni, ugyanakkor például a hétfőn elvégzett boncolást, illetve toxikológiai vizsgálatot érintő eredményekről nem ígértek tájékoztatást az olasz hatóságok, ez nem is szokás. Marczingós azt mondta, ezeknek a vizsgálatoknak ilyenkor nincs pontos határideje, így egyelőre nem tudja azt sem, mikor kaphat tájékoztatást Homonnay családja arról, mikor adják ki szerettük testét, azaz mikor szállíthatják Magyarországra.

A Telex egyébként még hétfőn kereste az olasz rendőrséget, hogy megtudjuk, mennyi igaz az író-aktivista halálának körülményeit taglaló cikkekből, illetve hogy valóban találtak-e kábítószert az elhunyt személyes holmijai között, és ha igen, milyen kábítószerekről van szó, valamint hogy igaz-e, hogy van köztük kokain és GHB. Szerettük volna megtudni, hogy mikorra várható az orvosszakértői vizsgálat eredménye, felmerült-e idegenkezűség gyanúja, és hogy vizsgálják-e bármely konkrét személy felelősségét a haláleset ügyében, de cikkeink megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Homonnay Gergely a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán angol–német szakon végzett, majd Pécsett és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Dolgozott fordítóként, egy fotóügynökségnél, tanított gimnáziumban, majd újságíró lett. Volt a Best, a Story munkatársa, de írásai jelentek meg a Nők Lapja Psziché lapban, a Wmn.hu-n és a Szeretlek Magyarország portálon. Tizenöt évvel ezelőtt kezdett el blogolni, neve a gonzalo és a dagadtanoverem című blogokról vált ismertté. Könyvei, a Puszi, Erzsi!, valamint Az elnökasszony egyaránt „macskaperspektívából” mutatják be a gazda viszonyát kisállatához, illetve a politikai életet.

Homonnay a Demokratikus Koalíció aktivistájaként a 2018. áprilisi választás után kapcsolódott be a politikába, az áprilisi tüntetések egyik főszervezője volt. 2021 szeptemberében Novák Katalinra tett becsületsértő kijelentése miatt jogerősen elítélték. Egy év próbaidőre bocsátották és a perköltségek megfizetésére kötelezték. Homonnay az utóbbi időben Rómában élt az írásaiban is szereplő Erzsi nevű macskájával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!