Egy óra volt, mire kiértek a mentők Homonnay Gergelyhez

2022. január 3. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb részletek jelentek meg Homonnay Gergely szombaton bekövetkezett haláláról, írja a hvg.hu. A lap a Repubblica.it-re hivatkozva azt írja, hogy a magyar író szombat reggel ötkor ment le a római Via Pontremolin található Bananon nevű klubba, amely meleg körökben igazodási pontnak számít. A római Messaggero azt is hozzáteszi, hogy nem egyedül érkezett, hanem egy férfivel, akivel azután különváltak.

A Repubblica úgy tudja, Homonnay az újévi koccintás után lement a csigalépcsőn a törökfürdőbe, ahová csak tagok léphetnek be. Délben, amikor a klub tulajdonosai hívták a mentőket, az író még élt, de nehezen lélegzett és nem volt eszméleténél. Az újraélesztésére vonatkozó próbálkozások kudarccal végződtek, az író 13 óra 17 perckor elhunyt. Tanúk elmondása szerint a fürdőben szombat délelőtt a klub tulajdonosa is rosszul lett, arra panaszkodott, hogy nem kap levegőt.

A magyar író holttestét a Tor Vergata poliklinikára szállították. Itt végzik el azokat a vizsgálatokat, amelyek alapján kiderül, okozhatta-e kábítószer-túladagolás a halált. A Repubblica szerint Homonnay holmija között a szekrényében egyelőre beazonosítatlan port és folyadékot is találtak, azt írják, szabad szemmel sem a kokainra, sem a heroinra nem hasonlít, bár nem tisztázott, kinek az ítéletére alapozva írják ezt.

A cikk alapján a vizsgálatok derítik majd ki, hogy esetleg GHB (köznapi nevén Gina) lehetett-e a Homonnaynál talált szer, a rendőrség nyomozást indított, de nemcsak a túladagolás kérdését vizsgálják, hanem a telefonhívásai és üzenetei átvizsgálásával azt is, hogy kivel töltötte az utolsó óráit Homonnay.

Kerestük az olasz rendőrséget, hogy megtudjuk, valóban találtak-e kábítószert az elhunyt személyes holmijai között, és ha igen, milyen kábítószerekről van szó, valamint hogy igaz-e, hogy van köztük kokain és GHB. Szerettük volna megtudni, hogy mikorra várható az orvosszakértői vizsgálat eredménye, felmerült-e idegenkezűség gyanúja, és hogy vizsgálják-e bárki felelősségét a halál ügyében, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Amint megkapjuk a válaszokat, frissítjük cikkünket.

Hommonay ügyvédje, Marczingós László a 444-nek úgy nyilatkozott, hogy úton van Rómába, ahol első dolga lesz, hogy Homonnay holttestének hazaszállíttatásáról intézkedjen. Marczingós szerint jó kezekben van a nyomozás az olasz hatóságoknál, akik ilyen esetekben az elhunyt családjának se feltétlenül adnak ki információkat a nyomozás állásáról. Ezért arra kérte az ellenzéki aktivista, író rajongóit, hogy kezeljenek fenntartásokkal minden, az ügyben megjelenő zavaros információt. Marczingós elmondta azt is, hogy Homonnay Erzsi nevű macskáját ő fogja elhozni Rómából és olyan emberhez fog kerülni, akinél lakott már, és akit az író maga is kiválasztott volna, hogy adott esetben hozzá kerüljön a macskája.

Homonnay Gergely a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán angol–német szakon végzett, majd Pécsett és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Dolgozott fordítóként, egy fotóügynökségnél, tanított gimnáziumban, majd újságíró lett. Volt a Best, a Story munkatársa, de írásai jelentek meg a Nők Lapja Psziché lapban, a Wmn.hu-n és a Szeretlek Magyarország portálon – írja róla a Wikipédia.

Fotó: homonnay / Instagram
Fotó: homonnay / Instagram

Tizenöt évvel ezelőtt kezdett el blogolni, neve a gonzalo és a dagadtanoverem című blogokról vált ismertté. Könyvei, a Puszi, Erzsi!, valamint Az elnökasszony egyaránt „macskaperspektívából” mutatják be a gazda viszonyát kisállatához, illetve a politikai életet.

Homonnay Gergely a Demokratikus Koalíció aktivistájaként a 2018. áprilisi választás után kapcsolódott be a politikába, az áprilisi tüntetések egyik főszervezője volt. 2021 szeptemberében Novák Katalinra tett becsületsértő kijelentése miatt jogerősen elítélték. Egy év próbaidőre bocsátották és a perköltségek megfizetésére kötelezték.

Homonnay az utóbbi időben Rómában élt az írásaiban is szereplő Erzsi nevű macskájával. Pár nappal ezelőtti Facebook-posztjaiban is többször foglalkozott Novák Katalinnal és Varga Judit igazságügyi miniszterrel.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon a következő szavakkal búcsúzott tőle: „Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek.”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!