Ellenzéki népszavazás – ezzel szeretné felturbózni magát a lankadt ellenzék, egyelőre a 200 ezer aláírás fele sincs meg

2022. január 4. – 21:31

Ellenzéki népszavazás – ezzel szeretné felturbózni magát a lankadt ellenzék, egyelőre a 200 ezer aláírás fele sincs meg
Az ellenzéki összefogás népszavazási aláírásgyűjtő pultja a Széll Kálmán téren 2022. január 4-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kétkérdéses népszavazási kampánnyal rázná fel az ellenzék az előválasztás után lankadó választói lelkesedést, egyelőre azonban kétséges, hogy sikerrel járnak-e. Azt tervezték, legkésőbb január közepéig meglesz a 200 ezer szignó, sőt, már január első hetét is említették, de egyelőre 75 ezer körül járnak, és nagyon kevés idő maradt, ha azt akarják, hogy az áprilisi választások idején a Fudan ellen és az álláskeresési támogatás mellett is szavazni lehessen, ne csak a kormány genderkérdéseiről.

Hétfő késő esti összesítés szerint 75 ezer aláírásnál tartanak a gyűjtéssel – mondta el Schmuck Erzsébet (LMP) az ATV Reggeli Start című műsorában kedden. Szerinte egyértelmű, hogy meglesz a népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírás, a másik vendég, Barabás Richárd (Párbeszéd) szerint a kérdés leginkább már csak az, hogy „néhány napon belül vagy néhány nap plusz három napon belül”.

A kérdésre, hogy a sikeres gyűjtés határidejétől függ-e, hogy a kormányéval egy időben tarthatják az erről szóló népszavazást is, Schmuck Erzsébet azt mondta, nem tudja, ahogy a jogászok sem tudják. Barabás Richárd azt mondta, ők úgy számoltak a tavalyi év végén, hogy ha január 10-ig összegyűjtik a 200 ezer aláírást, akkor elég nagy nyomást tudnak helyezni az állami szervekre, hogy egyszerre tartsák a népszavazásokat, már csak a spórolás miatt is.

Óriási maflás lenne, ha nem lenne meg, mégsem pörögtek rá

A népszavazási kezdeményezés igazából Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányához tartozott, és azóta, hogy visszalépett, ez a téma nála is elcsendesedett, december vége felé posztolt erről utoljára. Az ellenzéki aláírásgyűjtés még december közepén indult, a lényege, hogy az országgyűlési választás napján a Fudan ellen és az álláskeresési támogatás mellett is szavazni lehessen, ne csak a kormány gyermekvédelmi genderkérdéseiről.

A 75 ezer aláírás nem valami fényes, hiszen kb. egy hét alatt kellene szerezni még 130 ezret, hogy egyáltalán legyen esély arra, hogy ezekről is a genderkérdésekkel együtt lehessen szavazni áprilisban, ahogy az ellenzék szeretné. Nagyon meredeknek tűnik, hogy egy-másfél hét alatt összejöjjön a plusz 130 ezer szignó, már csak azért is, mert a vezető ellenzéki politikusok nem tűnnek túlságosan aktívnak ebben a témában.

Ha a Facebook-posztokat nézzük, a pártok az elmúlt napokban nagyon keveset posztoltak ezzel kapcsolatban, a jobbikos Jakab Péter gyakorlatilag egyszer sem. Jakab jó pár interjút adott a napokban különböző újságoknak, de lényegében nem tért ki az aláírásgyűjtésre. A cikk írásakor (kedd délután) a DK Facebook-oldalán is összesen kettő poszt szól erről: egy, amikor elkezdték gyűjteni, és egy, amikor a 25 ezer aláírásnál közös nyilatkozatot adtak ki a pártok. De az is egyértelműen látszik, hogy nem jönnek egyfolytában az ezzel kapcsolatos közlemények, meghívók.

Pedig óriási pofon lenne az ellenzéknek, ha kampányidőszakban bukna egy korábban nagy csinnadrattával beharangozott aláírásgyűjtést, és 200 ezer szignót sem tudna összeszedni, úgy, hogy az előválasztáson sokkal több ember vett részt.

De ugyanilyen kellemetlen, ha olyan sokáig tart összeszedni, hogy teljesen lehetetlenné válik, hogy egyszerre lehessen megtartani a Fidesz népszavazásával, illetve az országgyűlési választással. Ugyanis ez volt az eredeti fontos céljuk.

A közös listán induló hatpárti ellenzék „Egységben a szabad Magyarországért!” elnevezésű megemlékezése az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán – Fotó: Huszti István / Telex
A közös listán induló hatpárti ellenzék „Egységben a szabad Magyarországért!” elnevezésű megemlékezése az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán – Fotó: Huszti István / Telex

Arról több ellenzéki politikus is beszélt, hogy nehéz terep az aláírásgyűjtésre az ünnepi időszak, de megnézve a táblázatot arról, hogy hol és mikor lehet aláírni, egészen furcsa időintervallumok is vannak. Előfordul például olyan, hogy délelőtt 9 és 11 óra között két órán keresztül gyűjtenek egy posta előtti standnál, tehát egy munkakezdés utáni, ebédszünet előtti nagyon rövid időszakban.

Korábbi cikkünkben még azt írtuk, az ellenzéki oldalon akkora volt az önbizalom decemberben, hogy jó páran azt vizionálták: akár még decemberben, de „legkésőbb” január első hetében „tutira meglesz” a 200 ezer szignó. Bár abban van valami, hogy a rossz időzítés miatt az állami szerveket, elsősorban a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) és a Nemzeti Választási Irodát okolták, hiszen ezek a hivatalok valamiért a maximális határidők legvégére végezték el a feladatukat.

Akkor több ellenzéki politikus is arról beszélt a Telexnek: a Fidesznek nyilván nem érdeke, hogy egy oktatási és egy szociális kérdésről a 2022-es országgyűlési választás idején dönthessenek az emberek. Pártállás nélkül mindenkit arra biztattak, hogy aki változást akar Magyarországon, az támogassa a referendumot.

„Azért tényleg meg van áldva ez az ország nemcsak a kormányával, hanem ezzel az ellenzékkel is”

Kitalálják, hogy melyik párttól van ez a fenti idézet? Igen, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól (MKKP), akik arról posztoltak december 20-án, hogy azért nem tudják elkezdeni sok helyen az aláírásgyűjtést, mert alig kaptak aláírásgyűjtő íveket az ellenzéktől. „Múlt héten 680 ívet adtak nekünk, mi már akkor is hüledeztünk, hogy ez nagyon kevés, hiszen Budapest mellett gyűjtenénk még több tucat más városban is. De ők azt mondták, hogy A Szent Képlet alapján ennyi jár nekünk, de majd próbálnak még szerezni” – írták akkor.

Most megkerestük az összes ellenzéki pártot, és megkérdeztük mindegyiket, hogyan állnak az aláírásgyűjtéssel, hány aláírást gyűjtöttek, hány helyszínen vannak kint a standjaik, hány aktivistával gyűjtenek, és mekkora az érdeklődés a pultoknál. A pártoktól többnyire az a válasz jött, hogy most ezekre a dolgokra részletesen nem szeretnének válaszolni, de egy szerdai sajtótájékoztatón majd fel lehet tenni kérdéseket a pártok vezető politikusainak. Egyetlenegy párt volt, amelyik minden kérdésünkre részletesen válaszolt: a Kutyapárt.

Ők úgy fogalmaztak, a „foghíjas kommunikáció miatt nehéz meghatározni, hogyan áll a gyűjtés”, de az MKKP egymaga 15 ezer aláírást gyűjtött, ami a Schmuck Erzsébet által az ATV-ben említett 75 ezerhez képest szép teljesítmény, főleg úgy, hogy finoman fogalmazva nem nekik van a legtöbb erőforrásuk az ellenzéki pártok között. „Budapesten összesen tizenhat, vidéken negyvenöt helyszínen várjuk az aláírni vágyókat. Megszámlálhatatlan mennyiségű passzivista segíti a munkát a galaxisban” – tették hozzá.

Frissítés: A párt a cikk megjelenése után jelezte, hogy az ő 15 ezrüket szinte biztos, hogy a kedd reggel bemondott 75 ezerbe nem számolták még bele, tehát a valódi szám 90 ezer is lehetett kedd reggel.

Vidéken a két ünnep között sok helyen egyáltalán nem gyűjtöttek

Úgy tudjuk, a szervezők alapvetően az egyes választókerületekre bízták a gyűjtést, az egyes körzeti vezetőknek kell megoldaniuk a pultokat, nekik kell keresniük a pártokat, hogy aktivistákat tudjanak rendelni az adott helyekhez, időpontokhoz.

Sok ív nem érkezett még be, a 75 ezer reálisnak tűnik, de valójában ez lehet 10-15 ezerrel magasabb is. (Ezt támasztja alá az MKKP-s résznél fentebb írt frissítés is.) Vidéken a két ünnep között sok helyen egyáltalán nem gyűjtöttek, januárra tolták inkább, emiatt is lassultak be a számok év végén.

A Pegasus-botrányra bedobott genderkérdések mellé rakná az ellenzék

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese beszél a népszavazási kezdeményezést bejelentő sajtótájékoztatón 2021. december 16-án – Fotó: Bődey János / Telex
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese beszél a népszavazási kezdeményezést bejelentő sajtótájékoztatón 2021. december 16-án – Fotó: Bődey János / Telex

A kormány a Pegasus-botrány kitörésekor dobta be saját népszavazási kezdeményezését júliusban. Négy, gyermekvédelminek mondott kérdést adtak be, olyanokat, mint a nemi átalakító kezelések tiltásával kapcsolatosak. Az inkább genderügyi állásfoglalásnak tekinthető kérdéseket az ellenzék manipulatív „kamukérdéseknek” tekinti. Válaszképpen Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is beadott egy ötkérdéses népszavazási kezdeményezést, mondván, ha már a kormány csinál egy drága népszavazást álkérdésekkel, akkor egyben kérdezzék meg az embereket a szerinte valós kérdésekről is.

Az NVB Karácsony öt kérdéséből végül csak kettőt hitelesített, azt a kezdeményezést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez, hogy ne lehessen koncesszióban autópályákat üzemeltetni, és hogy az idősek kapjanak ingyen Covid-teszteket, különböző indoklásokkal elutasították. Erről a két „ellenzéki” kérdésről lehet népszavazás:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsony szerint nincsenek Magyarországon a kormánypolitikusokon kívül olyan emberek, akik fontosabbnak tartják „egy kínai elitegyetem idetelepítését adófizetői pénzekből”, mint hogy legyen kollégiumi férőhelyük a Budapesten tanuló vidéki egyetemistáknak. Szintén közmegegyezés van szerinte a másik kérdésben: „a magyar állástámogatási rendszer a legszűkmarkúbb Európában, több támogatást kell adni az állásukat önhibájukon kívül elveszítő embereknek” – mondta.

A kormány Ferencvárosban építené fel a Fudant, Baranyi Krisztina, a kerület polgármester korábban arról beszélt, a kínai Fudan Egyetem projektjét még a fideszesek is elutasítják a közvélemény-kutatások szerint, a kérdés pedig mindenkit érint. A tétje, hogy „akarnak-e Kínának trójai falovat a Ferencvárosba, a Duna-partra a mi pénzünkből”. A Fudan helyett 12 ezer kollégiumi férőhely fog épülni a vidéki hallgatóknak a kormányváltás után – ígérte, az aláírások sikeres összegyűjtése pedig azt jelentené, hogy a jövő tavaszi választásokon is győzni fog az ellenzék – mondta.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester sajtótájékoztatója a tervezett Fudan Egyetem területe előtt 2021 júniusában – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester sajtótájékoztatója a tervezett Fudan Egyetem területe előtt 2021 júniusában – Fotó: Bődey János / Telex

Kémkedés, nemzetbiztonsági aggályok

A Direkt36 nyomán a Telex is megírta, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építtetné meg a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten – a több mint 500 milliárd forintos beruházás rengeteg elemében hasonlít a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai szerződéseire.

A Fudan megjelenése sokakat felháborított, főleg azért, mert a kormány támogatja a külföldi egyetem beköltözését, a CEU-t viszont elüldözte. Ráadásul az építkezésre bejelentkező Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatot az elmúlt években a világ számos táján gyanúsították meg korrupcióval és kémkedéssel.

Sőt, nemzetbiztonsági aggályok magával a sanghaji Fudan Egyetemmel szemben is felmerültek. Ahogy a Direkt36 korábbi cikkéből kiderült: az egyetem együttműködik a kínai hírszerzéssel, külön kémiskolát működtet, és a Kínai Kommunista Párt elitképzőjeként a Fudan tanárainak és hallgatóinak legalább negyede párttag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!