Egy lépéssel közelebb a budapesti Fudan Egyetem

2021. június 15. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

134 igen és 25 nem szavazattal megszavazta a parlament kormánypárti többsége kedden a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását és azt, hogy ingyen átadják a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit. Az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők már korábban jelezték, hogy ezen a szavazáson sem vesznek részt, ahogy a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezet szavazásán sem.

A kormánypártok mellett a független Volner János, Fülöp Erik és Ritter Imre nemzetiségi képviselő szavazott igennel, a Jobbik, a Mi Hazánk Mozgalom képviselői és a Jobbikból korábban kiugrott, ma független képviselők nemmel szavaztak.

„A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról” nevű törvényjavaslatot Palkovics László innovációs miniszter jegyzi.

A jogszabályok jó előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, sőt már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – mondjuk ellenzéki – kormány ne szólhasson bele.

Ezzel a kedden zárószavazásra bocsátott tervezettel a kormány ingyen átadná a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit, valamint a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemlék épületeit. Eközben egy másik, szintén kedden megszavazandó törvényjavaslattal a „kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost” áttolják a korábbi tartalékterületekre. A törvényjavaslatok megszavazásához a parlament kétharmada kell.

Június első hétvégéjén a Diákvárosért és a Fudan Egyetem ellen is több ezer ember tüntetett. Ezután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy lehet népszavazás a Fudanról, de csak másfél év múlva, amikor már lesz elég információ. Erről beszélt a csütörtöki kormányinfón Orbán Viktor is. A kormányzati narratívát árnyalja, hogy a Fudan Egyetemről már eddig is elég sok információ megjelent a nyilvánosságban. Ezután Budapesten konzultációt is tartották a Fudanról, amit több mint harmincezer ember töltött ki. A kitöltők majdnem száz százaléka nem támogatja a beruházást, és nem szeretné, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson az egyetem budapesti kampuszának megépítésére. Amikor vége lesz a veszélyhelyzetnek, népszavazást is ki akarnak írni az ügyben.

A Fudan építése körül hónapok óta óriási viták zajlanak. A kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet egyebek mellett azért, mert 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, és mert kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a Diákváros elől. De azt is gyakran emlegetik, hogy a kínai felsőoktatási intézmények a Kínai Kommunista Párt közvetlen irányítása alatt állnak, így akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet egy ilyen intézmény, és hogy a magyar kormány ezzel a lépéssel is csak Kínához igyekszik láncolni Magyarországot a nyugati orientáció helyett. Utóbbi miatt az USA is aggodalmát fejezte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!