A kormányhivatalnál nyomta fel valaki a Pumuklit és a Csipkerózsikát, hogy megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket

2022. január 4. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

A melegellenessé eltérített törvény hatásaival foglalkozik friss, keddi anyagában az Rtl.hu: azt írják, hogy a tapasztalatok alapján a törvény hatályba lépése óta több bejelentést kap a Háttér Társaság által működtetett panasziroda, nőtt az utcai, szomszédok közötti és munkahelyi bántalmazások száma is.

Utánakérdeztek a kormányhivataloknál (ide kell bejelentést tenni a homoszexualitást tartalmazó kiadványok, mesék miatt) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál is annak, hogy hányan tettek bejelentést homoszexualitás megjelenítése vagy kiskorú védelme érdekében, és mint kiderült, a kormányhivatalokhoz (húszat kérdeztek meg) október 31-ig összesen hat bejelentés érkezett, egyikben sem szabtak ki büntetést. Volt, aki amiatt tett bejelentést, hogy a Csipkerózsika, a Pumukli, a Mulan és az Oroszlánkirály történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket, és noha az Rtl.hu is írja, hogy ez valószínűleg trollkodás lehetett, azért a kormányhivatal foglalkozott az üggyel, de végül arra jutottak, hogy a beadvány nem volt elég alapos.

Nem a hagyományos nemi szerepektől való eltérés vagy a módosított törvény miatt, de 250 ezer forintos büntetést szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal nyáron a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazójára, mert a szivárványcsaládokról könyv „megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött”. A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint a könyv bemutatásából kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne, és ez belelapozva is egyértelmű.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz az új törvényre hivatkozva 84 bejelentést tettek, másik 50 esetben pedig kiskorúak védelme miatt is panaszt tettek, így június végétől december 15-ig összesen 134 bejelentés érkezett hozzájuk, de még egy esetben sem indítottak eljárást, igaz, még nem született döntés mindenhol. Az előző év ugyanezen időszakában összesen 32 panasz érkezett az NMHH-hoz kiskorúak védelme miatt.

Az Európa Tanács tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság is véleményezte a Brüsszelben is rendre beszédtémát biztosító törvényt, és úgy találták, hogy ez összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal, szerintük a törvényjavaslat elfogadása elhamarkodott volt, mellőzte a civil társadalommal és az ellenzékkel való egyeztetést.

Úgy tartják, hogy sem a közerkölcsre, sem a kiskorúak védelmére hivatkozva nem hozhatott volna a kormány olyan döntést, amely korlátozza a homoszexuális vagy a születési nemtől eltérő identitással rendelkező embereket. Itt írtunk bővebben arról, hogy az ún. pedofiltörvényhez hozzácsapott módosító javaslatok hogyan érintik az LMBTQI-embereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!