A Velencei Bizottság szerint alapvető emberi jogokat sért a kormány melegellenessé eltérített törvénye

2021. december 13. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva

Véleményezte a Velencei Bizottság a magyar gyermekvédelmi törvényt, vette észre a HVG. A bizottság véleménye szerint a törvény összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal, szerintük a törvényjavaslat elfogadása elhamarkodott volt, mellőzte a civil társadalommal és az ellenzékkel való egyeztetést.

Az Európa Tanács tanácsadó szerve kiemelte, hogy sem a közerkölcsre, sem a kiskorúak védelmére hivatkozva nem hozhatott volna a kormány olyan döntést, amely korlátozza a homoszexuális vagy a születési nemtől eltérő identitással rendelkező embereket. „Mivel e tiltások, korlátozások nem korlátozódnak a szexuálisan explicit vagy obszcén tartalmakra vagy kötődnek olyan feltételekhez mint az életkor, az idő, a hely vagy a bemutatás formája, még a szexuális orientáció és a nemi identitás jogszerű megnyilvánulását kifejezését is megtagadhatják” – írták.

A bizottság kiemelte azt is, hogy a nemi identitást és a szexuális orientációt az Emberi Jogok Európai Egyezménye védi, így a törvény nem mehet azzal szembe. Kiemelték, hogy a túl tág, pontatlan és esetlen kifejezések eltérő értelmezéseket okozhatnak. Mint fogalmaztak,

„a köznevelési törvény módosításai nincsenek összhangban a nemzetközi emberi jogi normákkal, és nem tesznek eleget Magyarország azon előremutató kötelezettségének, hogy az oktatási rendszer objektív és elfogultságtól mentes tájékoztatást nyújtson a gyermekeknek a nemi identitásról, a szexuális irányultságról, és megvédje őket az ilyen okból történő megkülönböztetéstől. ”

Mint kiemelték, a törvény épp az ellenkező hatást éri el, miközben „sérti az emberi jogi egyezményben rögzített, családi élethez való jogot, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeiket ennek megfelelően, saját meggyőződésük szerint neveljék és tanítsák.”

Ahogy korábban itt írtunk róla részletesen, kezdetben a kormány csak a pedofil jellegű bűncselekményeket érintő büntetőjogi szigorításokról, illetve a kereshető pedofil-nyilvántartásról beszélt, ez szokatlan nagy egyetértést váltott ki a parlamenten belül is a csomagról. A későbbi módosítások azonban már az LMBTQ-közösséget vették célba, a meleg- és transzellenes módosítási javaslatok benyújtása új helyzetet teremtett. A javaslatot a kormány többsége így is megszavazta, arról itt írtunk bővebben, hogy a módosító javaslatok az LMBTQI-embereket hogyan érintik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!