Ígéretcunamival és Orbán Viktor ostorozásával hirdetett kormányprogramot Márki-Zay Péter

2022. március 9. – 20:00

frissítve

Ígéretcunamival és Orbán Viktor ostorozásával hirdetett kormányprogramot Márki-Zay Péter
Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Két órával az eredetileg meghirdetett időpont után tették közzé az ellenzéki programbemutató rendezvény felvételét. Márki-Zay Péter mellett Hadházy Ákos, Szabó Tímea, Schmuck Erzsébet, Komjáthi Imre, Z. Kárpát Dániel, Lengyel Róbert és Arató Gergely is beszélt arról, milyen lépéseket tervez az ellenzéki pártszövetség, amennyiben április 3-án megnyerik a választást.

Mire a rendezvény véget ért, közzétették az Egységben Magyarországért választási programját a honlapjukon is, itt lehet elérni a teljes szöveget. A programbemutató rendezvényt pedig itt lehet visszanézni:

A program teljes szövege elolvasható már az interneten – mondta Márki-Zay Péter a felszólalók után, és megköszönte minden szakértőnek, aki részt vett a program kidolgozásában.

Azt mondta, várnak mindenkit április 3-án a szavazófülkékben. Aki kormányváltást szeretne, csak az Egységben Magyarországért listájára és jelöltjeire szavazhat szerinte.

„A hatalom szeretetét hamarosan felváltja a szeretet hatalma, és addig is, csak felfelé” – zárta a bemutató rendezvényt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki nemcsak az április 3-i országgyűlési választáson, hanem a márciusi 15-i ellenzéki nagygyűlésen való részvételre is buzdított.

Magyarország csak így válthat egészséges, fenntartható országgá – mondta Schmuck Erzsébet. A programbemutatón tehát külön blokkot kapott az LMP társelnöke, illetve a klímaválság kezelését érintő programrész. A politikus arról beszélt, hogy az Orbán-kormány leépítette Magyarországon a környezetvédelmet, és kiszolgáltatta az országot, ebből viszont elég:

Márki-Zay Péter vezetésével a zöldenergia-felhasználás éllovasává tesszük Magyarországot.

Schmuck Erzsébet szerint a fogyasztás átállításával, és a fenntartható energiafogyasztás igénybevételével, feltételeinek kiépítésével nemcsak a természeti szempontok, hanem Magyarország energiafüggési helyzete is javítható. Az LMP-s politikus ígéretet tett a Paks II beruházás leállítására, valamint a hatékony, megújuló energiaforrásokra való érdemi átállásra, így a klímacélok vállalhatóak és elérhetőek, és a lakosság klímatudatosságát, szemléletformálást, víztakarékos és vízminőség javító intézkedéseket is vállal a közös ellenzéki program.

A belügyi-rendészeti szervek vonatkozásában is rendkívül nehéz helyzetben veszi át az országot Márki-Zay Péter új kormánya április 3-án – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester, rendészeti kabinetvezető. A létszámhiányt nevezte meg a legnagyobb problémának az egyenruhásoknál, a hathavi fegyverpénz édeskevés volt szerinte még választás előtti osztogatásnak is.

Az ellenzéki szövetség azt ígéri, hogy megemelik a rendészeti illetményalapot, életpályamodellt biztosítanak az egyenruhásoknak, korrekt bértáblával. Korkedvezményes nyugdíjrendszert vezetnek be, és visszaadják a szolgálati nyugdíjat azoknak, akiktől elvették.

Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook
Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

Visszaépítik a falurendőri hálózatot, ismét minden falunak lesz rendőre. A katasztrófavédőkből pedig ismét tűzoltók lesznek.

Megszüntetik a rendészeti szervek vízfejűségét, átszervezik a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, a TEK-et és a Készenléti Rendőrséget. Visszaadják a rendfokozatok megbecsültségét, és biztosítják a rendészeti szakszervezetek jogait.

Jövedelembiztonságot teremtünk és szociális biztonságot teremtünk mindenkinek, aki együttműködik a magyar állam hatóságaival – jelentette ki Z. Kárpát Dániel. A jobbikos politikus kiemelte:

„megőrizzük és igazságossá teszük a rezsicsökkentést.”

Z. Kárpát szerint igazságosabbá, és elérhetőbbé kell tenni a családtámogatásokat, és olyan kormányzati intézkedéseket terveznek, amelyekkel azok mindenki számára elérhetővé válnak. Arra is ígéretet tett, hogy

  • duplájára emelik a családi pótlékot,
  • kiterjesztik a gyermeket nevelők támogatásait,
  • akadálymenetessé teszik az állami ellátásokhoz, oktatáshoz, ügyintézéshez való hozzáférést,
  • a rokkantsági támogatások rendszerét helyreállítják, és a megkülönböztetéseket felszámolják,
  • az otthonteremtési programok kiterjesztésével felszámolják a lakhatási válságot,
  • a kilakoltatások rendszerét felszámolják, és megteremtik az idevágó lakhatási támogatások jogi kereteit és lehetőségeit,
  • új nyugdíjszámítási rendszert vezetnek be, amely nemcsak a keresetváltozásokat követi majd, de az inflációt és más gazdasági tényezőket is.

Az elmúlt 12 év kormányzása arról szólt, hogy a tudás a hatalomé – mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője. A cél az elmúlt években szerinte az volt, hogy ellenőrzés alatt tartsák az iskolákat, az egyetemeket, a diákokat és a tanárokat. Mindent megtettek azért, hogy a jó oktatást a szűk fideszes elitnek tartsák fenn, a közoktatást pedig hagyták tönkremenni – mondta a DK politikusa. Ezt fogja visszaadni a népnek az ellenzék – ígérte.

Önálló oktatási minisztériumot állítanak fel.

Olyan oktatásra van szükség, amely minden diáknak esélyt biztosít, attól függetlenül, hogy gazdag vagy szegény családból származik-e, vidékről vagy városból jön, roma vagy nem roma. Olyan oktatást ígér az ellenzék, amely megtanítja a diákokat gondolkozni, ahol a mindennapok része a számítógép, és nemcsak a választások előtt osztogatnak laptopokat.

Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook
Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

18 évre emelik a tankötelezettség korhatárát, mentor- és ösztöndíjprogramot indítanak, csökkentik a diákok lemorzsolódását. A pedagógusok bérét emelik, csökkentik az elvándorlást.

Nemcsak több pénz kell az oktatásra, hanem több szabadság is Arató szerint. Megszüntetik a tankerületi rendszert, visszaadják az iskolákat a helyi közösségeknek, biztosítják a tankönyvválasztás szabadságát. Vissza kell szerezni az egyetemek autonómiáját a DK politikusa szerint, megnyitják a felsőoktatás kapuit, lehetővé teszik, hogy minden diák ingyen szerezhesse meg az első diplomáját. „Visszaadjuk az oktatást a népnek, a magyar polgároknak, mert az iskola, az egyetem, a tudás mindannyiunké” – fogalmazott Arató.

Felemelik a szakdolgozók bérét, és minden magyar állampolgárnak normális, jó minőságíű állami egészségügyi ellátást biztosítanak – mondta a programbemutatón Szabó Tímea. A Párbeszéd társelnöke szerint az ellenzéki program idevágó része garantálja, hogy az egészségügy valójában – nemcsak a kommunikáció szintjén – ne legyen fizetős a magyar adófizetők, a társadalombiztosítási ellátásért fizetők számára.

Szabó Tímea szerint az a jobbik eset, amikor ugyan évek óta fizetjük az egészségügyi hozzájárulást, de mi megtehetjük, hogy a magánellátását megfizessük. De sokan ezt nem tehetik meg, és ez a halálozási adatokban is látszik.

„A gyógyulás esélye évek óta rohamosan csökken azért, mert Orbánnak fontosabb a stadion és a haveri biznisz”

– jelentette ki, megígérve, hogy 1200 milliárd forintot tesznek a magyar állami egészségügyi ellátásba, hogy mindenki megkaphassa a számára elengedhetetlen kezelést. Az önálló egészségügyi minisztérium létrehozásával nemcsak az ellátást fogják kézben tartani, de az orvosk és egészségügyi szakdolgozók bérhelyzetét is rendezik, elismerik a betegágyak mellett végzett munkát, így megállítják a szakmából folyamatos elvándorlást.

Számos egyéb, konkrét intézkedést is bejelentett, így a praxisközösségek megerősítését a háziorvosi rendszerben, hogy ne legyen Magyarországon olyan település, ahol nincs orvosi ellátás. Szabó Tímea szerint:

„mi ,az egységes ellenzékben nemet mondunk a lopásra, az emberek elárulására, és igent mondunk az egészséghez való jog, a betegellátás biztonságának garantálására”

– ígérte meg.

A Fidesz az elmúlt 12 évben a dolgozó emberektől elvette a megélhetés biztonságát – jelentette ki Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője, az ellenzéki szövetség munkaügyi kabinetvezetője. A családok jelentős része egyik hónapról a másikra él, és olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bemennek dolgozni – folytatta az MSZP politikusa.

Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook
Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

Teljes új korszakot ígér az ellenzék a munka világában. Azt ígérik, visszaadják a megélhetés biztonságát a dolgozóknak. Adómentessé teszik a minimálbért, adójóváírással visszatérítik a teljes személyi jövedelemadót. Adójóváírással sávosan növelik mindenkinek a fizetését, akinek a bére nem éri el a minimálbér másfélszeresét. Rendezik a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét, helyreállítják a megcsonkított cafeteria rendszerét.

Megerősítenék a szakszervezeteket, a rabszolgatörvényt pedig eltörlölnék. Országos és területi érdekegyeztető tanácsot hoznak létre, hogy biztosítsák a dolgozói jogokat.

Az álláskeresési járadék folyósítását 3 hónapról 9-re emelik.

„Biztos megélhetést mindenkinek, hogy legyen Magyarország mindannyiunké” – mondta Komjáthi.

A független országgyűlési képviselő ismertette a korrpucióellenes programrészt. Hadházy Ákos szerint a korrupt politikusok felelősségre vonása érdekében – a mindenkire vonatkozó korrupcióellenes jogszabályok és azok szigorú felügyelete mellett – kétharmados többség esetén létrehoznák a Korrupcióellenes Ügyészséget, de egyébként is megalkotnak egy Korrupcióellenes Ügynökséget, amely olyan feltételeket lesz képes teremteni, amely „kellően elrettentő” és a magyar állampolgárok adóforintjainak és az uniós forrásoknak is megfelelő garanciát jelentenek majd. Hadházy azt mondta, nemcsak megteremtik ezeket a szabályokat, hanem be is tartatják majd azokat, hiszen azok

mindenkire egyaránt vonatkoznak majd.

Márki-Zay Péter egy sor ígéretet megfogalmazott a független bírósági rendszer érdemi és hatékony működésének helyreállítására, valamint a jogállamiságot érintő európai, nemzetközi kritikák orvoslására is. Azt is megígérte:

„egy új, a nemzetet képviselő alkotmányról pedig népszavazáson fognak dönteni a magyar állampolgárok”

– mondta. Úgy vélte, a választási rendszert úgy kell módosítani, hogy a külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazata és döntése éppen annyit érjen, mint a határon túli magyarságé. A jogállami kérdéskörben Márki-Zay kiemelte: a nők egyenjogúságát garantáló szabályokat és intézkedéseket is meghozzák, ennek külön fejezetet szenteltek programjukban.

A Fidesznek 12 év alatt egyetlen romát sikerült felzárkóztatnia: Farkas Flóriánt – mondta Márki-Zay.

Szabadságot és méltóságot biztosítanak mindenkinek, senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés neme, bőrszíne vagy szexuális orientációja alapján. A fideszes politikusok is nyíltan felvállalhatják homoszexualitásukat, mert abban semmi szégyellnivaló nincs – mondta Márki-Zay.

Eltörlik a kötelező kamarai díjat a vállalkozásoknak.

Szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és a médiát. Megszabadítják a taorendszert a korrupciótól.

Feloszlatják a Médiatanácsot, megszabadítják a közmédiát a propagandától.

Ezt mondta Márki-Zay az oktatást érintő ígéreteiket azzal kiegészítve, hogy visszaadják a tankerületek és iskolák döntési jogköreit, valamint azokat, a pedagógusokat érintő, korlátozó intézkedéseket is kivezetik, amelyek eddig szerinte érdemben rontották az oktatás színvonalát.

Márki-Zay a magyar közoktatás, valamint a tankönyvpiac és a felsőoktatás önállóságának, valamint érdemi állami forrásokkal történő ellátásának ígéretét is megfogalmazta, a Fudan Egyetem ügyében pedig azt mondta, hogy a magyar diákok kollégiumi és lakhatási esélyeit és ellátását fogják támogatni.

Az uniós támogatásokat egészségügyre, oktatásra, környezetünk megóvására és településeink fejlődésére költenék, nem pedig lówellnessre.

Az új kormány csökkentené az ország oroszországi kitettségét az energiapiacon, újratárgyalnák Paks II-t, és évente 100 ezer lakás energetikai felújítását támogatnák.

Érdemi béremelést biztosítanak az egészségügyi szakdolgozóknak, csökkentik a kórházi várólistákat. Fejlesztik az állami egészségügyet, és ingyenessé teszik akár a magánegészségügyet is, hogy csökkentsék a várólistákat. Visszaadnák a rendelőket és kórházakat az önkormányzatoknak, és megszüntetnék az egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

Az oltás nem lesz kötelező, mindenki számára biztosítják a nyugati vakcinát.

Rugalmas, élhető nyugdíjrendszert, anyagi megbecsülést, a fennálló családtámogatási formák megőrzését, valamint kibővítését is ígérte Márki-Zay az ellenzéki program főbb elemeit ismertetve. A miniszterelnök-jelölt szerint mindezekre a korrupció visszaszorítása ad majd gazdasági lehetőséget, és ennek érdekében megígérte:

Magyarországon a rendszerváltást követően most először lesz érdemi, és mindenkire kiterjedő elszámoltatás.

Márki-Zay szerint ez nem maradhat üres ígéret, hiszen az új kormány első lépései között csatlakozik az Európai Ügyészséghez. A miniszterelnök-jelölt szerint a magyar fejlődés legnagyobb gátja ma az, hogy a felemelkedésre kapott uniós forrásokat nem a magyar emberek boldogulására, hanem a családtagok és a barátok gazdagodására fordítja a hatalom. Úgy vélte, hogy az elszámoltatásnak minden megkérdőjelezhető ügyre ki kell terjednie – jobb- és baloldalon egyaránt –, továbbá a rendszert átláthatóvá és kicselezhetővé kell tenni, hogy az uniós források oda menjenek, ahová azokat az uniós adófizetők szánják.

A közbiztonsággal folytatta Márki-Zay Péter: falurendőri programot indítanak, a rendőri elvándorlást pedig béremeléssel állítják meg.

Új külpolitika lesz: minden országgal törekednek a kiegyensúlyozott és békés viszonyra. „A Nyugathoz tartozunk, nem a Kelethez” – fogalmazott Márki-Zay. A magyar érdekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülbírálják, az uniós támogatások nagy részét pedig a kis- és középvállalkozások támogatására fordítják.

Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook
Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook

A családtámogatások maradnak, a bérek és nyugdíjak emelkednek. Öt éven belül bevezetik az eurót, de addig erősödő forintra van szükség. „Szakítani kell a politikával, ami elszegényítette az embereket a forint gyengítésével” – mondta a miniszterelnök-jelölt. A minimálbért négy éven belül adómentessé teszik, és a reálértékét évről évről emelik.

A családtámogatási rendszert megtartják, négy év alatt megduplázzuk a gyes és a családtámogatási pótlék összegét. Megtartják a 13. havi nyugdíjat, és évente emelik vegyes indexálási rendszer alapján.

Felemelkedés, szabadság, Európa – mondta a programbemutatón Márki-Zay Péter, felidézve, hogy Magyarország a történelem során rendszerint ezért küzdött. Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje szerint azonban akkor, amikor erre a legnagyobb esély mutatkozott, a rendszerváltást követően ezeket az eszméket megcsúfolták, és ehelyett az elmúlt 12 évben a keleti, nem európai utat választotta a hatalom.

Márki-Zay szerint most itt a választás lehetősége, itt a polgárosodás, az európai Magyarország esélye, ehhez azonban először „szakítanunk kell a putyini úttal”, és szakítani azzal a politikával, amely nemcsak saját szövetségeseit, hanem állampolgárait is elárulja.

Márki-Zay arról beszélt, hogy most, ebben a háborús helyzetben az elsődleges szempont a biztonság és a béke, ehhez azonban szerinte egyértelmű értékvállalásra, és a nyugati szövetségben való részvételre van szükség. Márki-Zay azt mondta, az új kormány első dolga lesz, hogy helyreállítja nyugati szövetségi, és elsősorban az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatait, az orosz–ukrán konfliktusban ehhez a magyar polgárok védelmét is garantáló Frontexhez (az uniós határvédelmi intézményhez) való érdemi csatlakozás, az abban való részvétel jelenthet garanciát.

A kampányvideókkal és a kampánydal klipjével kezdődik a programbemutató rendezvény. A dal Patti Smith támogatásával, engedélyével és együttműködésével született – írta meg az Egységben Magyarországért egy közleményben a Telexnek kedden. A videót Herendi Gábor rendezte, és közreműködik benne Bánfalvi Eszter, Bíró Panna és Homonnai Katalin, őket gitáron Henri Gonzo kíséri. A dalról itt írtunk bővebben, a klipet pedig itt lehet megnézni:

Szerda este 18 órára hirdették meg az ellenzéki szövetség programbemutatóját. „Az Egységben Magyarországért készen áll Magyarország kormányzására, készen áll arra, hogy végre visszatérjünk a nyugati útra, biztosítva ezzel az ország lakosságának biztonságát, a békét” – áll az esemény leírásában, amelyből a program címe is kiderült: „Csak felfelé! – Az emelkedő Magyarország programja”.

A kezdési időpontot többször is módosították az utóbbi órákban: technikai okok miatt először 19, majd 20 órára tették.

Mint kiderült, nem élőben követhetjük a rendezvényt, azt előre felvették, azaz csak a videó bemutatója csúszott két órát.

A rendezvényen nyolc felszólaló lesz:

  • Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt
  • Hadházy Ákos országgyűlési képviselő (Momentum)
  • Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és országgyűlési képviselőjelöltje
  • Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője
  • Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője
  • Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője
  • Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, az MMM elnökségi tagja
  • Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője

Eredetileg február 17-én mutatták volna be az ellenzék választási programját, később pedig február 25-ről beszélt a miniszterelnök-jelölt.

Pár nappal előtte azonban ismét a halasztás mellett döntött Márki-Zay kampánystábja. A Telexnek azt írták, csak a közös lista bejelentése után tartják meg a rendezvényt. Az ellenzéki közös listát február 25-én adták le a Nemzeti Választási Irodának, a listáról itt írtunk bővebben róla.

Hónapok óta dolgoznak a pártok a választási programon. Az egyes szakterületeket kinevezett kabinetvezetők koordinálják, de a pártok is delegáltak szakértőket a munkacsoportokba. A kabinetvezetők közül pár nevet már novemberben elárult Márki-Zay Péter, a teljes listát azonban csak január végén hozták nyilvánosságra. Összesen 26 szakértő koordinálta az ellenzéki program kidolgozását. A szakértői csapat több tagjával is készítettünk interjút az elmúlt hónapokban, ezeket a lenti linkekre kattintva lehet elolvasni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!