Gyurcsány Ferenc a nyolcadik az ellenzéki szövetség országos listáján, Gréczy Zsolt és Kálmán Olga is ott az első harmincban

2022. február 25. – 17:27

Gyurcsány Ferenc a nyolcadik az ellenzéki szövetség országos listáján, Gréczy Zsolt és Kálmán Olga is ott az első harmincban
Aláírást gyűjtenek az ellenzéki szövetség pártjai a Nyugati téren – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken leadta az országos listáját a Márki-Zay Péter vezette Egységben Magyarországért a Nemzeti Választási Bizottságnak. A lista várhatóan csak este kerül fel a választási iroda honlapjára, ám a Telexhez már eljutott a dokumentum.

Az első öt helyen nincs meglepetés. Arról már korábban megegyeztek a pártelnökök, hogy az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek nevei szerepelnek a szavazólapon. Márki-Zay Péter vezeti az Egységben Magyarországért listáját, majd Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) következik. Azt is már korábban megírtuk, hogy a hatodik helyen Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, hetedik helyen pedig Ungár Péter LMP-s képviselő lesz.

Mostanra viszont az is eldőlt, hogy az ellenzéki lista nyolcadik helyén Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerepel.

Gyurcsány mellett előkelő helyet kapott továbbá Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Vadai Ágnes (DK), Molnár Zsolt (MSZP) és Tompos Márton (Momentum). Az első harminc, biztos befutó helyen találunk azonban pár meglepetést is. Valószínűleg kevesen számították rá, hogy ilyen elől lesz Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes, Kálmán Olga (DK), Gréczy Zsolt (DK) és Sas Zoltán (Jobbik).

Mostanra az is eldőlt, hogy a pártok teljesítették Márki-Zay Péter kérését, három roma jelölt ott az első harmincban: Berki Sándor (Párbeszéd) a 15., Lőcsei Lajos (Momentum) a 20., Varga Ferenc (Jobbik) a 25. helyre került. Korábban több pártnál is abban állapodtak meg, hogy egyéni jelöltjeik nem kerülnek befutó helyre az ellenzéki listán. A Jobbikból azonban Brenner Koloman (Győr-Moson-Sopron megye 4.) és Lukács László György (Jász-Nagykun-Szolnok megye 3.) az első húszban, de a DK-ból Varga Zoltán (Hajdú-Bihar megye 1.), az MSZP-ből pedig Harangozó Tamás (Tolna megye 1.) is biztos befutó helyre került, és Korózs Lajos (Heves megye 3.) is nagy eséllyel pályázik a parlamenti mandátumra az ötvenedik helyről.

Az első ötvenben van még Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi és Dávid Ferenc, a párt gazdaságpolitikai szakértője, valamint Kordás Lászlót is ott látjuk, aki szeptemberben mondott le a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetéséről, hogy belépjen a DK-ba. Visszatér a nagypolitikába Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának vezetője, és a 43. helyről bekerülhet Glázer Tímea (DK) is, aki 2019-ben Borkai Zsolttól kapott ki a győri polgármester-választáson.

Pár meghatározó politikus viszont meglepetésre csak a lista végére került. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke például a 140. helyen van, igaz, ő egyéniben jó esélyekkel indul a pestszentlőrinci választókerületben. A momentumos Hajnal Miklósnak muszáj lesz legyőznie Fürjes Balázst a hegyvidéki körzetben, ha képviselő szeretne lenni, a listán ugyanis csak a 217. helyen kapott helyett. Donáth Anna, a Momentum elnöke pedig csupán a 247. helyre került. A lista alapján az LMP-ből Jobbikba igazoló Demeter Márta se kerül be a parlamentbe, csak a 255. helyen van, mint ahogy Molnár Gyula sem lesz tagja a következő Országgyűlésnek. Az MSZP volt társelnöke – aki DK-s színekben indult el az előválasztáson a budafoki választókerületben – a 135. helyen van. Mesterházy Attila, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje nem került fel a 279 fős listára.

Több mint negyedévnyi tárgyalás után csütörtökön sikerült megállapodnia az Egységben Magyarország szövetségben résztvevő ellenzéki pártok a közös listáról. Márki-Zay-nak eredetileg több kérése is volt a pártok felé, végül azonban lemondott frakcióalapítási igényéről, cserébe pedig mindössze annyit kért, hogy három roma politikus legyen befutó helyen.

Az első 45 helyből 14 a Demokratikus Koalícióé, 12 a Jobbiké, 8 a Momentumé, 8 az MSZP-Párbeszédé, 3 pedig az LMP-é lesz.

A Demokratikus Koalíció vállalta, hogyha az LMP-nek két egyéni győzelem helyett csak egy egyéni győzelme lesz, akkor kompenzálják az LMP-t a saját helyeinek egyikével, hogy az frakciót alakíthasson. AZ MSZP-Párbeszéd összesen csak 8 helyet kapott az első 45-ben.

A jelenlegi felmérések szerint nagyjából 40-50 listás mandátumot nyerhet az ellenzéki szövetség a választáson. Az egyéni képviselőjelöltek a választókerületükből jutnak mandátumhoz, ilyenkor a listán utánuk következő eggyel előrébb ugrik a sorban.

A Fidesz országos választmánya is pénteken döntött a párt országos listájáról, az első ötven helyről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!