Arató Gergely: 18 évre emeljük a tankötelezettség korhatárát, és ingyenes lesz az első diploma

2022. március 9. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 12 év kormányzása arról szólt, hogy a tudás a hatalomé – mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője. A cél az elmúlt években szerinte az volt, hogy ellenőrzés alatt tartsák az iskolákat, az egyetemeket, a diákokat és a tanárokat. Mindent megtettek azért, hogy a jó oktatást a szűk fideszes elitnek tartsák fenn, a közoktatást pedig hagyták tönkremenni – mondta a DK politikusa. Ezt fogja visszaadni a népnek az ellenzék – ígérte.

Önálló oktatási minisztériumot állítanak fel.

Olyan oktatásra van szükség, amely minden diáknak esélyt biztosít, attól függetlenül, hogy gazdag vagy szegény családból származik-e, vidékről vagy városból jön, roma vagy nem roma. Olyan oktatást ígér az ellenzék, amely megtanítja a diákokat gondolkozni, ahol a mindennapok része a számítógép, és nemcsak a választások előtt osztogatnak laptopokat.

Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook
Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

18 évre emelik a tankötelezettség korhatárát, mentor- és ösztöndíjprogramot indítanak, csökkentik a diákok lemorzsolódását. A pedagógusok bérét emelik, csökkentik az elvándorlást.

Nemcsak több pénz kell az oktatásra, hanem több szabadság is Arató szerint. Megszüntetik a tankerületi rendszert, visszaadják az iskolákat a helyi közösségeknek, biztosítják a tankönyvválasztás szabadságát. Vissza kell szerezni az egyetemek autonómiáját a DK politikusa szerint, megnyitják a felsőoktatás kapuit, lehetővé teszik, hogy minden diák ingyen szerezhesse meg az első diplomáját. „Visszaadjuk az oktatást a népnek, a magyar polgároknak, mert az iskola, az egyetem, a tudás mindannyiunké” – fogalmazott Arató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!