Márki-Zay Péter: Itt a választás lehetősége, itt a polgárosodás, az európai Magyarország esélye

2022. március 9. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Felemelkedés, szabadság, Európa – mondta a programbemutatón Márki-Zay Péter, felidézve, hogy Magyarország a történelem során rendszerint ezért küzdött. Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje szerint azonban akkor, amikor erre a legnagyobb esély mutatkozott, a rendszerváltást követően ezeket az eszméket megcsúfolták, és ehelyett az elmúlt 12 évben a keleti, nem európai utat választotta a hatalom.

Márki-Zay szerint most itt a választás lehetősége, itt a polgárosodás, az európai Magyarország esélye, ehhez azonban először „szakítanunk kell a putyini úttal”, és szakítani azzal a politikával, amely nemcsak saját szövetségeseit, hanem állampolgárait is elárulja.

Márki-Zay arról beszélt, hogy most, ebben a háborús helyzetben az elsődleges szempont a biztonság és a béke, ehhez azonban szerinte egyértelmű értékvállalásra, és a nyugati szövetségben való részvételre van szükség. Márki-Zay azt mondta, az új kormány első dolga lesz, hogy helyreállítja nyugati szövetségi, és elsősorban az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatait, az orosz–ukrán konfliktusban ehhez a magyar polgárok védelmét is garantáló Frontexhez (az uniós határvédelmi intézményhez) való érdemi csatlakozás, az abban való részvétel jelenthet garanciát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!