Karanténra kötelezik a franciákat, ha külföldre mennek síelni

Legfontosabb

2020. december 2. – 07:29

frissítve

Karanténra kötelezik a franciákat, ha külföldre mennek síelni
Fertőtlenítik az egyik legnépszerűbb éjszakai klubot Katmanduban, Nepál fővárosában. Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány legfontosabb szerdai hírei egy helyen.

Kövesse velünk percről percre!

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban január 10-ig – írta az MTI. Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt január 10-ig „alapvetően minden úgy marad, ahogyan most van”.

Így továbbra is csaknem teljesen szünetel az idegenforgalom, a vendéglátás, a kulturális élet intézményrendszere és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sora. Az oktatás, a kereskedelem és az ipar viszont továbbra is működik. A korlátozások legfőbb célja az új típusú koronavírus terjedése feletti ellenőrzés visszaszerzése. Ehhez 50 alá kell szorítani az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó számát. Ez az érték ugyan csökkent az utóbbi hetekben, de így is csaknem 140-en áll.

A jövő hét elején elkezdik az oltások beadását az Egyesült Királyságban, miután szerda reggel a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech oltóanyagát – mondta szerdán a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock nyilatkozata után a kormányfő közölte: már nem csupán puszta remény, hogy tavaszra normalizálódhat az élet – írta az MTI.

A brit kormány 40 millió adagot már megrendelt a most jóváhagyott oltóanyagból. Ez húszmillió oltásra elegendő, mivel mindenkinek két dózist kell kapnia. A kormány összesen hét oltóanyag kifejlesztését támogatja, és ezekből 357 millió adagot kötött le.

Az oltási elsőbbségi lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorrendben a 75, a 70 és a 65 éven felüliek következnek, majd az egyre fiatalabbak. A folyamat beletelik néhány „hosszú, hideg hónapba” – mondta Johnson, aki szerint naivitás volna azt gondolni, hogy a küzdelem ezzel véget ért.

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idejét – közölte szerdán Jean Castex miniszterelnök.

Ezzel külföldre nem lesz érdemes síelni menni, viszont belföldön sem lesz rá módjuk, mert a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki.

Jean Castex elmondta: jobban szerette volna „az európai harmonizációt” a sípályák kinyitásának kérdésben, de míg Franciaország, Németország és Olaszország egyeztetett a zárva tartásról, „a spanyolok és a svájciak jelenleg nem ilyen döntések felé tartanak” – írta az MTI.

„Annak megakadályozására, hogy a franciák azon szomszédos országok sípályáin megfertőződjenek a koronavírussal, amelyek kinyitották a síparadicsomaikat, karantént fogunk bevezetni” – mondta a miniszterelnök a BFM hírtelevízióban Spanyolországra és Svájcra utalva.

A francia határok a schengeni övezet tagállamaiból érkezők és az onnan hazatérő franciák számára jelenleg korlátozások nélkül nyitva állnak, a határállomásokon és a repülőtereken ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlanak fel az utazóknak, de hatósági karantén senkinek nem kötelező. A síelés miatti korlátozások részenként a kormány azt is tervezi, hogy az utazókat csak negatív koronavírus-teszttel engedné be az országba.

Ezer néző tekintheti meg jövő szombaton az amúgy 12 500 néző befogadására alkalmas londoni The SSE Arena Wembleyben a Kubrat Pulev-Anthony Joshua profi nehézsúlyú bokszmeccset, amit a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) övéért írtak ki. A talán legnépszerűbb nehézsúlyú bokszoló 31 éves Joshua eredetileg június 20-án, a Tottenham Hotspur arénájában, több tízezer szurkoló előtt mérkőzött volna meg 39 éves bolgár kihívójával, többszöri halasztás és helyszínváltoztatás után végül ezt a kompromisszumos megoldást sikerült nyélbe ütnie az összecsapást szervező Matchroom Boxingnak. (MTI)

Norvégiában minden háztartás legfeljebb tíz vendéget fogadhat két alkalommal karácsony és újév között. A nem közös háztartásban élőknek egyméteres távolságot kell egymástól tartaniuk – jelentette be szerdán Erna Solberg kormányfő. „A távolságtartási szabályok a teljes ünnepre érvényesek. A forralt bor felszolgálásától egészen addig, amíg asztalhoz ülnek. Az ajándékok kibontásakor is. És amikor a kávét és a karácsonyi süteményt felszolgálják” – mondta Solberg. Arra a kérdésre, hogy a Mikulás „jöhet-e”, kijelentette: „A Mikulás az Északi sarkról jön, onnan nem jelentettek fertőzötteket. Következésképpen jöhet.” Norvégiában 14 nap alatt 100 ezer lakos közül 128,8 fertőződött meg a keddi adatok szerint, ez a negyedik legalacsonyabb szám Európában Izland, Írország és Finnország után az európai betegségmegelőzési központ (ECDPC) szerint. (MTI)

Hamarosan indul a kormányzati vakcinainfo.gov.hu oldal, amin keresztül bárki jelezheti majd, hogy szeretne-e koronavírus elleni oltást kapni – írja a kormányzati Facebook-oldal.

Kim Dzsongun és környezetének több tagját is beoltották egy, az engedélyezés utolsó fázisában lévő kínai koronavírus-vakcinával, amit az észak-koreai diktátor Pekingtől kapott. – ezt az értesülést egy japán hírszerző osztotta meg a Center for the National Interest nevű amerikai biztonságpolitikai intézet vezető kutatójával.

A betegesen titkolózó észak-koreai rezsim feje az utóbbi évek híradásai alapján maga is igen beteges. Évek óta keringenek híresztelések a 36 éves Kim Dzsongun dohányzás és kóros elhízás miatt végrehajtott szívműtétjeiről, és arról is, hogy már korábban elkaphatta a koronavírust. Kim egészségi állapotához hasonlóan az észak-koreai járványhelyzetről is csak spekulálni lehet, ugyanis a hivatalos közlések szerint az országban egyetlen fertőzött sincs, de közben az egyetlen kereskedelmi partnernek számító Kínával közös határt is lezárták.

Oroszországban az elmúlt 24 órában 589 ember halt bele a koronavírus szövődményeibe; ez a szám új halálozási rekordot jelent. – írta szerdán az orosz állami hírügynökség. Vlagyimir Putyin gyorsan el is rendelte az orosz fejlesztésű vakcina, a Szputnyik V tömeges beadását, méghozzá a jövő héttől kezdve. Az orosz elnöke a Reuters tudósítása szerint ezekkel a szavakkal utasította Tatjána Golikova miniszterelnök-helyettest:

Tudja mit, állapodjunk meg abban, hogy jövő héten nem tesznek nekem jelentést, de elkezdik az oltásokat. Munkához kéne már látni!

A Szputnyik V a világ elsőként engedélyt kapott koronavírus-ellenes vakcinája, azonban a nemzetközi kritériumokhoz képest laza feltételekkel engedélyezett oltóanyagot még nem ellenőrizte az Európai Gyógyszerügynökség, a teszteredményeket az Egészségügyi Világszervezet sem kapta meg. Ennek ellenére Oroszország már 20 országból egymilliárd dózisra kapott előrendelést – köztük Magyarországról is.

Nyithatnak a boltok, újra fogadhatnak vendégeket a masszőrök és a fodrászok, és feloldják a teljes kijárási tilalmat is, már csak este 8 és reggel 6 között korlátozzák csak a kijárást Ausztriában hétfőtől, miután a szigorú intézkedések eredményre vezettek az országban. December 24-től már síelni és korcsolyázni is lehet, részleteket itt írtunk.

December 25-én és 26-án, és január elsején is korlátozni fogják a járvány első hullámában súlyosan érintett Olaszországban a városok, települések közötti mozgást a többfős találkozások megakadályozására – jelentette be Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerda délelőtt. Az ünnepekre tervezett járványintézkedések december 4-én lépnek életbe, és a tervek szeirnt minél inkább korlátozni szeretnék a találkozásokat. „Az idei karácsonyi és újévi ünnepléshez a lehető legkomolyabban kell állunk, ha el akarjuk kerülni az újabb zárlatot januárban” – fogalmazott Speranza, aki úgy látja, hogy a járvány újabb, harmadik hulláma már küszöbön áll. Az oltásról is beszélt: első körben, a tervek szerint január végén az egészségügyi dolgozókat és szociális otthonok lakóit, dolgozóit oltják majd.

Nálunk a kormány a jövő héten dönt majd az esetleges szigorításokról, enyhítésekről. Grafikonunkon jól látszik, hogy az elmúlt hónapban a két ország lakosságarányos aktív fertőzöttsége jó ideig együtt mozgott, majd egy bő egy héttel ezelőtt az olaszoknál fordulat következett be, ott azóta nagyjából stagnál ez az érték.

Globális riasztást adott ki 194 tagállamának hatóságai számára az Interpol: a franciaországi székhelyű szervezet a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények veszélyére figyelmeztetett szerdán, kiemelve, hogy a szervezett bűnözői csoportok hamisított vakcinák árusításába kezdhetnek. A korai riasztás célja az volt, hogy jelezzék: a hatóságok még időben felkészülhetnek bűncselekményekre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi utasforgalom feléledésével engedély nélküli és hamisított koronavírustesztek is piacra kerülhetnek. (MTI)

Gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szerdára megint több mint 13 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt. Viszont hosszú idő után most először ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek. Az elhalálozások számát nézve Ukrajna most Európában a nyolcadik, a világon a tizenharmadik helyen áll, ami azt jelenti, hogy sokat romlott a helyzet az utóbbi időben más országokkal való összehasonlításban. (MTI)

Újabb csúcsra emelkedett és megközelítette az ötszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerint. Az utóbbi 24 órában 487 haláleset történt, így már 17 123 áldozata van a járványnak. Az eddigi rekord 426 volt, az előző héten pénteken, november 27-én jegyezték fel. Ugyanakkor az új fertőződések száma tíz százalékkal csökkent. (MTI)

A hírt a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége tette közzé a Facebookon.

Szerdán is hat szűrőbusz végzi a teszteléseket, mondta Surján Orsolya, helyettes országos tisztifőorvos. A szűrőbuszok Budapesten és Pest megyében vannak, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálja, és azokat a pácienseket várják, akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagyis a háziorvosuk utalta be őket. A szűrések minden nap 9 és 16 óra között zajlanak. Aki rosszul van, az ne menjen a szűrőbuszokhoz. Korábbi cikkünk a témában>>> (M1 / MTI)

A halálos áldozatok száma meghaladta mostanra az ötezret. 4136 új fertőzött van, 7732-en vannak kórházban. Cikkünk a témában>>>

A vendéglátóhelyek, a szórakozóhelyek, az edzőtermek, a játszóházak, a fogadóirodák, valamint a szépségszalonok péntektől hétvégente nem nyithatnak ki. Emellett a várakozások szerint a kormány hamarosan elfogadja azt a javaslatot is, amely szerint a decemberi ünnepekre hazatérő vendégmunkások csak negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be az országba, ellenkező esetben tíznapos karantén vár rájuk. A regisztrált fertőzöttek száma szerdára 7999-cel 183 437-re emelkedett Szerbiában. (MTI)

Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az első adagokat már december 7-én be is adhatják. A britek eddig 40 millió adagot rendeltek a vakcinából. Ezzel az Egyesült Királyság az első nyugati ország, ahol engedélyt kap koronavírus elleni vakcina. Oroszországban és Kínában már augusztusban engedélyezték helyi fejlesztésű oltóanyagok használatát. (MTI / Financial Times) Korábbi cikkünk a témában>>>

Világszerte 63 790 774 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 479 446, a gyógyultaké pedig 40 959 260 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Egy nappal korábban 63 229 355, fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 467 673, a gyógyultaké pedig 40 523 031 volt. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. (MTI)

Tavasszal még úgy-ahogy beszámoltak az idősotthonok érintettségéről, akkor is főleg a főváros intézményeiről közöltek részletes fertőzési és halálozási adatokat. A második hullámban még ennyit sem lehet tudni, csak azt mondta meg az operatív törzs, hogy az összes szociális intézményben hány fertőzött van, a halálesetek számáról még ennyit sem árulnak el. Cikkünk a témában>>>

A Magyar Honvédség katonái a Pesti úti idősotthonnál 2020. július 20-án, amelyet megelőző intézkedésként újra fertőtlenítenek – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Magyar Honvédség katonái a Pesti úti idősotthonnál 2020. július 20-án, amelyet megelőző intézkedésként újra fertőtlenítenek – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Lettország egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot, és további korlátozó intézkedéseket is bevezetnek. Csütörtöktől a saját otthonán kívül mindenki köteles maszkot hordani beltéren is. A boltok és a bevásárlóközpontok – az élelmiszert és az alapvető fontosságú szükségleti cikkeket árusító üzletek kivételével – hétvégenként és munkaszüneti napokon zárva maradnak. Hétfőtől minden iskolának át kell állnia a digitális oktatásra, ez alól kivételt csak az alsós osztályok jelentenek. (MTI)

Az Egészségügyi Világszervezet szerint először csökkent az új fertőzöttek száma szeptember óta.

Kiderült, hogy Kína hamis adatokat közölt a járvány korai szakaszában, de konkrét bizonyíték nincs arra, hogy szándékosan akarták elkenni a valós helyzetet.

Itthon megint magas volt a halálozások száma, 154-en hunytak el egy nap alatt, de kiugró adat volt az is, hogy szokatlanul alacsony volt a tesztek száma.

A kormány december 9-én dönt arról, hogy milyen korlátozásokra lehet szükség karácsonykor.

Már húsz egészségügyi dolgozó halt meg itthon a koronavírus-járvány következtében.

A tanárok, orvosok tömeges tesztelésén 4436-an lettek pozitívak.

Egy kormányrendelet gondoskodik róla, hogy az önkormányzatok helyi adókkal ne tudjanak magukon segíteni a járványhelyzetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!