A hetekkel ezelőtt megfertőződöttek miatt vannak a mostani szomorú halálozási rekordok

Legfontosabb

2020. december 2. – 17:16

frissítve

A hetekkel ezelőtt megfertőződöttek miatt vannak a mostani szomorú halálozási rekordok
Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy lélegeztetőgépre kötött beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaszi első hullámban 45 nap alatt 156 koronavírusos beteg halt meg. December 2-án egyetlen nap alatt 165 halálesetet jelentett az operatív törzs. Ez az eddigi legmagasabb napi adat, és félő, hogy lesz még magasabb is.

A koronavírus miatti halálozás jelentős emelkedésére utal a KSH statisztikája is. Az elmúlt öt évben november első hetében átlagosan 2405-en haltak meg Magyarországon. Ebben minden betegségben, balesetben, egyéb okból elhunyt ember benne van. A 444.hu a KSH gyorsjelentésében figyelt fel a 45. heti adatra, ami szerint most 3356 volt a halálozások száma, ami 40 százalékkal magasabb az elmúlt öt év átlagánál. Az emelkedés egy része biztosan a koronavírusnak tudható be.

Néhány információ a szerdán jelentett 165 elhunytról:

  • az elhunytak átlagéletkora 75 év,
  • a legidősebb 97 éves, a legfiatalabb 47 volt,
  • a 165 elhunytból csak 19-en vannak 65 éves kor alatt,
  • 95 férfi és 70 nő halt meg,
  • 117 elhunytnak volt magasvérnyomás-betegsége, 46-nak cukorbetegsége, 44-nek szívbetegsége – ezek számos esetben egymással társulva.

A statisztikák szerint továbbra is elsősorban az jellemzi a Covid-19-et, hogy a több súlyos krónikus betegséggel küzdő, idős embereknél okoz halált. Itt főként olyan betegeket kell elképzelni, akik naponta sok gyógyszert szednek, eleve legyengült a szervezetük és az immunrendszererük, így egy láz vagy egy tüdőgyulladás könnyen végzetes lehet számukra. A koronavírus igazi veszélye azonban a kiszámíthatatlanságában van. Az eddigi statisztikák szerint a több mint 5 ezer elhunyt 5-7 százalékának nem volt semmilyen alapbetegsége, és voltak köztük fiatal, egészséges emberek is. Jelenleg 28 gyerek is kórházban van a Covid miatt, de egyikük sincs lélegeztetőgépen

November 11-től érvényesek az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozások. Ezek célja az, hogy lassítsák a járvány terjedését. Azóta 3 hét telt el. A korlátozásoktól azt várják, hogy 60 százalékkal csökkentik az emberi érintkezések számát. Így kevesebb új fertőzött lesz, egy idő után kevesebben kerülnek kórházba, és kevesebben is halnak meg. Szakértők akkor 2-3 hétre becsülték, amíg a napi új fertőzöttek száma csökkenni kezd, és 4-6 hétre, amíg az intézkedések hatása a halálozások számán is megmutatkozhat.

A napi új fertőzöttek számában a zárás után pontosan két héttel valóban mutatkozott némi csökkenés, majd ismét emelkedés volt tapasztalható. Az emelkedés összefügghet azzal, hogy épp erre az időre sikerült megszervezni az egyetemi hallgatók részvételével a tesztelések felpörgetését, és beindult az iskolákban, óvodákban, kórházakban, szociális intézményekben a dolgozók rendszeres hétfői szűrése is.

Látszik, hogy az aktív fertőzöttek számának emelkedése is megtorpant egy kicsit kb. két héttel a lockdown után, majd feltehetően szintén a több tesztelés miatt újra emelkedésnek indult.

A kitartóan emelkedő halálozási számok magyarázatához több hétre kell visszatekintenünk. A halálos kimenetel a nagyon súlyos betegeknél gyorsan bekövetkezik, őket a Covid-19 már csak áttolja az élet és a halál vékony határmezsgyéjén. A többség azonban csak a tünetek megjelenése utáni hosszabb kórházi kezelés, általában 4-5 hét múlva hal meg.

Azt kell tehát néznünk, hogy 4-5 héttel ezelőtt hogy alakult az új fertőzöttek száma, illetve ezután mennyivel többen kerültek kórházba. Sajnos nagyrészt ők azok, akik a most szerdai rekord halálozási statisztikában megjelentek.

Az új fertőzöttek napi számát mutató fenti grafikonon látszik, hogy október 23. után, azaz közel 6 héttel ezelőtt (40 napja) kezdett el meredeken emelkedni az újonnan igazolt fertőzöttek száma Magyarországon. Az aktív fertőzöttek számának emelkedési üteme már október közepén nőtt, azaz elkezdett felgyorsulni a járvány terjedése – látható az Átlátszó.hu Korona Monitorján. A fertőzöttek növekedési rátája ekkor kezdett el emelkedni, hétről hétre több lett az új fertőzött.

Jól láthatók ennek következményei a kórházi felvételek számának emelkedésében is. Október 23. után meredeken kezdett növekedni a koronavírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma. Az ezután következő időszakban aztán 11-12 naponta duplázódott meg a kórházba kerülő, és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma.

Némi bizakodásra ad okot, hogy november közepe óta inkább stagnálni látszik a kórházban kezeltek száma, és a gépi lélegeztetésre szorulók száma is november 21. óta a 600-650-es tartományban mozog.

A fentiek alapján sajnos még fel kell készülnünk arra, hogy egy ideig magas napi halálozási adatokkal találkozunk, és újabb szomorú rekordok dőlnek meg.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!