Mozart-golyó, hotel és rettegő tanárok várták az egyetemistákat a nagy országos vírustesztelésen

Legfontosabb

2020. november 25. – 10:36

frissítve

Mozart-golyó, hotel és rettegő tanárok várták az egyetemistákat a nagy országos vírustesztelésen
Koronavírusteszthez vesz mintát egy egyetemi hallgató Bartalné Tóth Gyöngyi intézményvezető orrnyálkahártyájáról a győri önkormányzat Kodály Zoltán utcai bölcsődéjében 2020. november 24-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az orvosi egyetemek hallgatói már hetek óta besegíthetnek a tesztelésben a rendkívül leterhelt Országos Mentőszolgálatnak, hétfőtől azonban a kormányhivatalok kötelezően kirendelik őket, hogy részt vegyenek az oktatási és nevelési intézmények dolgozóinak szűrésében. Bár az országos tesztelés csak most indult, a Telexet már az indulást megelőző napokban is jó pár diák megkereste azzal kapcsolatban, hogy sok szempontból homályosak számukra a kirendelés feltételei. Az országos szűrés első két napjáról pedig egy Békés megyében tesztelő hallgató mondta el a tapasztalatait.

Október végén írtuk meg, hogy jogosítvánnyal és legalább kétéves autóvezetői gyakorlattal rendelkező orvostanhallgatókat keresnek az orvosi egyetemeken, hogy ők segítsenek be a mentőszolgálatnak a koronavírustesztek elvégzésében.

Akkor ugyanis jelentősen megnőtt a mintavételi megrendelések száma, és a mentőszolgálat segítségre szorult a koronavírustesztek elvégzéséhez. Az operatív törzs ötöd-és hatodéves orvostanhallgatók, valamint negyed- és ötödéves fogorvoshallgatók biztosítását kérte a lakossági tesztelés végrehajtására.

Információink szerint volt olyan intézmény, ahol a feladatra önkénteseket toboroztak, de egy birtokunkba került levél alapján az egyik egyetem a hallgatókat nem megkérte, hanem kijelölte a feladatra. Meghatározták, hogy az érintett felsőoktatási intézményeknek mennyi hallgatót kell kijelölniük.

Aztán később az is kiderült, hogy az orvosi, fogorvosi, egészségügyi képzésekre járó hallgatóknak részt kell venniük az oktatási és nevelési intézmények (bölcsődék, óvodák, általános iskolák, szakképző iskolák) dolgozóinak szűrésében és a kórházak betegellátásában is. Akkor az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Neptun rendszeren keresztül arról tájékoztatta az intézményeket, hogy egységenként két-két hallgatót kell biztosítaniuk, III-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos-, III-V. évfolyamos gyógyszerész- és I.-II. évfolyamos, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók bevonásával tesztelnek majd az oktatási intézményekben. A V-VI. éves orvostanhallgatók és az ápolás, betegellátás szakon III-IV. évfolyamos egészségtudományi hallgatók pedig a betegellátásban teljesítenek majd szolgálatot.

A diákok ezért hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes bért kapnak. A kéthetes gyakorlatért kreditek is járnak, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembevételével állapítja meg. A szűrés szervezését a kormányhivatalok végzik, ők szállítják a hallgatókat, emellett védőeszközöket, szállást és ételt is adnak nekik. Az első turnus november 23-án, hétfőn kezdte el a munkát.

Négyfős teamekben dolgoznak

A kormányhivatalok mintavételi csapatokat alakítottak ki, a négyfős teamekben a sofőrt és az adminisztrátort a kormányhivatalok biztosítják, mellettük pedig van még két, valamilyen egészségügyi képzésre járó hallgató is. A teszteket csak ők csinálják, az adminisztrátor és a sofőr nem veheti le és nem értékelheti ki a mintákat.

A helyes tesztelési eljárásról készült oktatófilmet még előzetesen elküldték a hallgatóknak. Erről a videóról van szó:

Antigén gyorstesztekről van tehát szó, PCR-tesztet a diákok nem csinálnak. Ha az antigénes minta pozitív lesz, akkor arra kell kérniük az illetőt, hogy azonnal, a lehető legrövidebb úton menjen haza, és értesítse a háziorvosát, aki aztán elmondja neki a további tennivalókat.

Jól el vannak látva védőfelszereléssel

Sikerült beszélnünk egy orvostanhallgatóval, aki egy Békés megyei járásban végzi a tesztelős munkát. Eleinte benne is sok volt a bizonytalanság, az egyetemtől nem igazán kaptak választ a kérdéseikre, de a tesztelés első két napjának tapasztalatai sok szempontból nagyon pozitívak számára. Fontosnak tartotta elmondani, hogy orvosi hivatást választó emberként „két hétre nagyon szívesen bekapcsolódik a járvány elleni védekezésbe”.

Őt is meglepte, de mindenféle felszereléssel nagyon jól el vannak látva. Kaptak bőven védőszemüveget, plexit, KN95 maszkot, kesztyűt, belebújós nejlonköpenyt és fertőtlenítőszereket is. Naponta legalább három mintavételi helyszín van, és a védőeszközök többségéből annyi van, hogy minden helyszínen újat tudnak felvenni.

Az első alkalommal, amikor bementek a járási kormányhivatalba, egy mentőtiszt mutatta meg nekik, hogyan kell megcsinálni egy tesztet, hogyan kell precízen felvenni a védőruházatot. A mentőtiszt ezután végignézte, ahogy egyesével mindenki megcsinál egy próbát.

Ajándékcsomaggal várták őket

Előre tudják, hogy adott napon pontosan hány embert kell tesztelniük, az első két napon bőven belefért a napi adag öt-hat órába, de ez nem mindenhol van így, az egyik ismerősének csapata egy másik járásban nyolc óra alatt se végzett az előre meghatározott mennyiséggel.

Az oktatási intézményekben nagyon segítőkészek velük, „az egyik iskola igazgatója például egy ajándékcsomaggal várt minket, amiben volt Mozart-golyó és Merci csoki is” – mondta. Az egyik településen a polgármester is odajött beszélgetni velük. A kormányhivatalban is kérdezgetik tőlük, hogy miben tudnak segíteni, próbálnak a kezük alá dolgozni. A hivatalban reggel kapnak kávét meg reggelit is, és ebédet is biztosítanak nekik ott, ahol a többi hivatali dolgozó étkezik.

A vacsorát kiszállíttatják nekik a szálláshelyükre, ami egy kifejezetten színvonalas szálloda. Eleinte azt hitték, hogy majd kollégiumokban helyezik el őket, de az évfolyamtársait is mind környékbeli hotelekben helyezték el. Amiben ők vannak, az most zárva is lenne, csak miattuk nyitották ki, rajtuk kívül nincs más vendég.

Kicsit sokkolta a tünetmentes pozitívokat

Az első napjukon nagyjából minden hatodik teszt pozitív volt, a második napon viszont már csak a 3-4 százalékuk. A pozitívak közül egynek volt tünete, a többiek teljesen tünetmentesek voltak. „Látni lehetett, hogy őket azért kicsit sokkolta a dolog, hiszen egészségesnek gondolták magukat” – mondta forrásunk. (Az antigénteszten pozitív eredményt produkálók is lehetnek egészségesek, hogy valóban fertőzöttek-e, azt csak a sokkal biztosabb eredményt adó PCR-teszt elvégzése után lehet megállapítani, de azt már nem az egyetemisták végzik.)

Szerinte többször érezhető volt, hogy a tanárok félnek a vizsgálattól. „A férfiak próbálták tartani magukat, de még a macsósabbak között is volt egy-kettő, akiknek megingott a bátorsága” – mondta.

Az egyik iskolában pedig előfordult olyan is, hogy a nem tanítói státuszban lévő dolgozók, takarítók, menzások tömegesen megtagadták a tesztet, „valamiért belehergelték egymást ebbe”.

Egyébként szerinte a kommunikációs készségeik szempontjából is hasznos ez a két hét, úgy érzi, egyre jobban szót értenek a tesztalanyokkal. „Először merevek voltunk, aztán gyakorlottabbak lettünk, és már lényegre törően, profin tudunk velük bánni. Próbáljuk oldani kicsit a feszültséget is, megkérdezzük például a tesztalanytól, hogy melyik orrlyukából vegyük a mintát” – tette hozzá.

Sokan aggódnak

A hallgatók járványügyi védekezésbe való bevonásának ügyében néhány nappal ezelőtt online hallgatói fórumot tartott a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy „a kirendelés miatti hiányzás okán senki nem veszítheti el a félévét”, hozzátéve, hogy az egyetem rugalmas lesz ebben a kérdésben, ugyanakkor bizonyos készségek megszerzése elengedhetetlen. A vizsgaidőszak és a szakdolgozat-leadási határidő is kitolható annak függvényében, hogy mennyi lesz a kirendelés időtartama – mondta.

Arra kérte a hallgatókat, bármilyen probléma esetén forduljanak egyenesen akár hozzá, illetve az egyetem többi vezetőjéhez. Úgy fogalmazott, a 250 éves Semmelweis Egyetem rendületlenül működött világháborúk, forradalmak és szabadságharcok, valamint nagy járványok idején is, most sem lesz ez másként.

Az ígéretek ellenére a hallgatók közül néhányan így is attól félnek, hogy nem tudják teljesíteni az orvosi képzések közismerten kemény, nagyon sok tanulást igénylő feltételeit. „A képzés jellegéből adódóan kettő vagy akár egy hét megszakítása a folyamatos tanulásnak, ismétlésnek a vizsgaidőszak előtti hetekben hatalmas hátrány. Rengeteg adatot kell fejben tartani, ezek folyamatos, napi szintű ismétlést igényelnének” – írta egy hallgató a Telexnek. Vannak, akik attól tartanak, hogy ha megfertőződnek, és hetekre kiesnek, akkor nem biztos, hogy kapnak új vizsgalehetőséget. A legtöbben a bizonytalanságot emelték ki, hogy az egyetemek ritkán tudnak konkrét válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.

Koronavírusteszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója egy Veszprém megyei óvoda munkatársától 2020. november 24-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Koronavírusteszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója egy Veszprém megyei óvoda munkatársától 2020. november 24-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

„Eltanácsolással is lehet számolni”

A Semmelweisen tanulók megkérdezték az egyetem hallgatói önkormányzatát, hogy a kirendelés visszautasítása milyen következményekkel jár, amelyre a Telex birtokába került levél szerint azt a választ kapták, hogy „mindenki a saját felelősségére vonja meg a kirendelést, melynek következményeiről pontosan mi sem tudunk. Az biztos, hogy az enyhébb felszólításoktól, az igen súlyos rektori büntetésig, az esetleges eltanácsolással is lehet számolni.”

Mentességet akkor kaphat valaki, ha a következők közül valamelyik igaz rá:

– várandós,

– hároméves, vagy annál kisebb gyereke van,

– 16 évesnél nem idősebb gyerekét egyedül neveli,

– hozzátartozóját tartósan, személyesen gondozza,

– ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább 50 százalékos egészségkárosodást állapított meg nála,

– vagy ha az OMSZ-nek a válsághelyzet felszámolásában érintett szervezeti egységébe tartozik.

Többnyire az illetékes kormányhivatal keresi meg a hallgatót, és nekik kell mondani, ha valaki mentességet kér, ők döntik el, hogy helyt adnak-e a kérelemnek, vagy sem. Információink szerint a felsorolt eseteken kívül is van olyan körülmény, amire mentességet kaphatnak a hallgatók, például ha krónikus beteggel vagy kiemelten veszélyeztetett csoportba tartozóval él egy háztartásban valaki, akkor jó eséllyel nem kötelezik a munkára.

„Biztonságos ez így?”

Vannak olyan hallgatók, akik a nagyszüleikkel élnek együtt, ezért ők sem szívesen vállalják el a munkát, „többekben felmerült a kétség például akik nagyszülőkkel élnek együtt, hogy biztonságos-e ez így” – írta egyikőjük. De azok is bizonytalan helyzetbe kerültek, akik az egyetemi tanulmányaik mellett diákmunkát vállaltak, „sokan dolgoznak az egyetem mellett (nem egészségügyi területen) ami emellett sajnos teljesen kivitelezhetetlenné válik” – írta nekünk az egyik orvostanhallgató.

Itt egyrészt az is gondot okozhat, hogy a munkahelyen tolerálják-e, hogy valaki két hétig nem megy dolgozni, és kérdéses az is, hogy a tesztelésért kapott (hétköznapokra ötezer forintos) bér teljes egészében pótolja-e a kieső fizetést. Nem beszélve arról, ha valaki a tesztelési munka során elkapja a koronavírust, és esetleg két-három hétre kidől, akkor például diákmunka esetén nincs betegszabadság vagy táppénz, ennél a foglalkoztatási formánál a kieső időszakra egyszerűen nem jár pénz, ami komolyabb anyagi gondot is okozhat egy diáknak.

Akad olyan is, aki arra panaszkodik, hogy a tartózkodási helyétől vagy a lakcímétől távol lévő településekre osztják be őket a kormányhivatalok. Persze orvosi képzés csak a fővárosban és néhány nagyobb vidéki városban van, iskolák és óvodák viszont vannak szép számmal ezektől távolabb is, ahol szintén le kell venni a mintákat.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!